Lista dels tèrmes romans

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Los tèrmes romans son un dels elements essencials de la civilizacion romana, tant dins la vida videnta que dins los monuments bastits pels abrigar e los provesir (aqüeductes).

Aquela lista alfabetica per país atièra qualques tèrmes del mond roman.

Tèrmes de Dioclecian, Roma.

Albania[modificar | modificar la font]


Alemanha[modificar | modificar la font]

Argeria[modificar | modificar la font]

Àustria[modificar | modificar la font]

Belgica[modificar | modificar la font]

Bulgaria[modificar | modificar la font]

Croàcia[modificar | modificar la font]

Egipte[modificar | modificar la font]

Espanha[modificar | modificar la font]

França[modificar | modificar la font]

Arpitania[modificar | modificar la font]

Occitània[modificar | modificar la font]

Vestigis dels tèrmes romans de Cimier
Caors : fòrça bèls rèstes de l'« Arc de Diana », una de las quatre parets del frigidarium que donava a una pichona piscina dins un absidi[17]. * Cavalhon (Cabellio) * Chassanom (Cassinomagus) : Tèrmes romans de Chassanon[18] * Dacs (Aquae Tarbellicae) [19] * Diá : tèrmes del fifre e tèrmes datés de Empire naut[20] * Evaus (Ivaonum): Tèrmes romans d'Evaus * Frejús (Forum Julii) [21] * Gaujac : Tèrmes romans de Gaujac * Glanum : Tèrmes romans de Glanum * Grèus (Gryselium) : font d'aiga cauda (36 grases[22]) e sulfurosa. Arrenjaments termals pels Romans[23]. * Ieras (Olbia-Pomponiana) : tèrmes descoberts en 1844 per Méry[24]. * Jàvols (Anderitum) * Limòtges (Augustoritum) * Lo Vernegue : mai cèlèbre pel temple dedicat a Roma e August, la ciutata acculhís segon F. Benoit « des tèrmes amb de pasiments de marbre e piscinas, reconeguts prèp e jos los jardins del castèl »[25] * Marselha (Massalia) : Tèrmes romans de Marselha * Montbrison (Aquae Segetae) : important centre termal ligat a un sanctuari monumental[26] * Montoliu de Sant Bernat : tèrmes romans descobert en 1957 al massatge de Pelet * Néris (Aquae Nerii) * Nimes (Nemausus) : tèrmes romans creats pel gendre de l'emperaire August, Marcus Vipsanius Agrippa (tanben comanditairi de l'Ostal carrat)[27]. * Niça (Cemenelum) : Tèrmes romans de Niça * Royat (Rubiacum) [28] * Riés : Tèrmes romans de Riés * Sant Rafèu : tèrmes localizats jol casinò[29]. * Sent Sarnin de L'Archa[30] * Tolon (Telo Martius) * Tolosa : Tèrmes d'Ancelin * Vaison (Vasio) : tèrmes supausats mas non trapats[31] * Vichèi

Endacòm[modificar | modificar la font]

* Aix-les-Bains (Aquae) : Un centre monumental desapregut es bordat per l'edifici termal, ara parcialament encastrat dins los Tèrmes Nacionals. Los bastiments seriá estat construits al sègle I, reabilitats al sègle II e auriá foncionat fins al sègle IV[32]. * Els Banys i Palaldà : Tèrmes romans d'Els Banys i Palaldà * Amiens (Samarobriva) [33] * Annecy (Boutae) : Los tèrmes son separats d'un grand espaci public per de magazins. Foguèron bastits entre 80 e 100, abandonat puèi reutilizat coma fornariá a la fin del sègle[34] * Aubigné-Racan : site arqueologic del Cherré * Aurenja (Arausio) : existéncia fòrça probables de tèrmes[35]. * Barzan : Tèrmes romans de Barzan * Bliesbruck * Bourbonne-les-Bains : tèrmes romans * Borges (Avaricum) * Châteauneuf : tèrmes galloromans[36]. Los tèrmes foguèron bastits tardièrament (fin del sègle I començament del II). Al mens foguèron reconeguts lo : caldarium, tepidarium e frigidarium[Segard 1]. * Corseul (Fanum Martis) [37] * Entrammes : Tèrmes galloromans d'Entrammes * Escolives-Sainte-Camille : Tèrmes romans d'Escolives-Sainte-Camille * Évreux : Tèrmes romans d'Évreux * Feurs (Forum Segusiavorum) site oficial de la vila</ref> * Grand : (Andesina) [38] * Jublains (Noviodunum) : Tèrmes romans de Jublains * Langres (Andemantunnum) : Andemantunnum * Lo Mans (Vindunum) : tèrmes romans descoberts en 1980, dins cròta arqueologica, jos l'escòla superiora de las Bèlas Arts[39] * Lillebonne (Juliobona) * Lisieux : Jardin arqueologic de l'espital * Lion (Lugdunum) : Tèrmes de Lugdunum * Luxeuil-les-Bains (Luxovium) * Mandeure (Epomanduodurum) : Banhs de Courcelles * Metz (Divodurum Mediomatricorum) : tèrmes conservats jols Musèus de la Cort d'Aur[40] * Niederbronn-les-Bains [41] * París (Lutèça) : Tèrmes de Cluny, Tèrmes de l'Èst * Plestin-les-Grèves : tèrmes del Hogolo descoberts en 1892[42] * Plombières-les-Bains * Peitieus (Limonum) * Rems (Durocortorum) : tèrmes contra la catedrala[43] * Roan (Rotomagus) * Saint-Honoré-les-Bains: Tèrmes romans de Saint-Honoré-les-Bains * Sent Joan lo Vielh : (Imus Pyrenaeus) : escavacions de J.-L. Tobie * Saint-Père font salgada[44] * Saintas (Mediolanum Santonum) [45] * Salins-les-Bains : Tèrmes romans de Salins-les-Bains * Sanxay : restes de tèrmes, superfícia de 110 mètres sus 60 mètres, sègle II, remaniats entre lo sègle III e IV[46] * Sarreinsming [47] * Sens, Agedincum * Thénac : tèrmes de dobles ipocausts escavats pel baron Eschassériaux, fin del sègle XIX[48] * Triguères : escavacions fachas vèrs 1858 puèi tapadas[49] * Valognes (Alauna) [50] * Vanves[51] * Vièna (Vienna) : Tèrmes romans de Vièna * Vieux [52]

Grècia[modificar | modificar la font]

* Aptera : restancas e banhs romans * Eleftherna * Stavromenos : [53] * Zevgolatio[54]

Ongria[modificar | modificar la font]

* Budapèst (Aquincum) : Thermae Maiores,[55].

Israèl[modificar | modificar la font]

* Massada : vila antica classificada al patrimòni mondial de l'Unesco depuèi 2001[56]

Itàlia[modificar | modificar la font]

Abruç[modificar | modificar la font]

* Atri : los tèrmes romans repausan jos la catedrala romanicogotica (bastida dins una piscina)[57] * Vasto, Histonium[58]

Calàbria[modificar | modificar la font]

* Rossano (Roscianum) : site arqueologic de 500 ectaras escavats a partir de 1945 amb de tèrmes romans

Campània[modificar | modificar la font]

* Bacoli (Baiae) * Herculanum * Nàpols * Oplontis * Pompeia possedava quatre establiments termals e los Tèrmes centrals (qu'èran pas acabat pendent l'erupcion de 79).

Emília-Romanha[modificar | modificar la font]

* Bolonha (Bononia

)

Laci[modificar | modificar la font]

Tèrmes de la villa d'Adrien. Lo frigidarium que parcialament conserva la vòlta

.

Roma[modificar | modificar la font]

Lombàrdia[modificar | modificar la font]

Sardenha[modificar | modificar la font]

Sicília[modificar | modificar la font]

Val d'Aoste[modificar | modificar la font]

Jordania[modificar | modificar la font]

Liban[modificar | modificar la font]

Libia[modificar | modificar la font]

Luxemborg[modificar | modificar la font]

Marròc[modificar | modificar la font]

  • Banasa : çà que la sièis tèrmes que dos privats
  • Thamusida
  • Volubilis : quatre ensembles termals publics e mai d'autres privats

Païses Basses[modificar | modificar la font]

Portugal[modificar | modificar la font]

Romania[modificar | modificar la font]

Reialme Unit[modificar | modificar la font]

Tèrmes de Leicester

Serbia[modificar | modificar la font]

Siria[modificar | modificar la font]

  • Tèrmes de Sleim (Mohafazat de Souweida) : banhs fórça plan conservés. Se compausan de cinq salas - que tres caufada - en linha. Sens dobte son precoces , benleu lo primièr sègle[69]

Soïssa[modificar | modificar la font]

Tèrmes romans de Schleitheim

Tunisia[modificar | modificar la font]

Turquia[modificar | modificar la font]

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. [1]
  2. "Fevrier" p. 70
  3. [2]
  4. site Internet de l'Unesco
  5. site touristic del Luxemborg belga
  6. site de là a vila de Dinant
  7. voir un site sus Vervoz
  8. [3]
  9. site de tourisme
  10. (fr)Jean-Yves Empereur, "Fouilles et découvertes récentes (à Alexandrie)" in Dossiers d'Archéologie n° 201, març de 1995, pp. 82 à 87
  11. site del musée
  12. site de la ville
  13. (fr)article de "le monde" 9 de junh de 2006
  14. [4]
  15. "Clébert"p. 100
  16. "Clébert"> p. 199
  17. Sit Internet de Caors
  18. [5]
  19. (fr)Ofici del torisme de Dacs
  20. "Segard">p. 67
  21. Ofici del torisme de Frejús
  22. site Internet dels vilatges del val de Verdon
  23. "Clébert" p. 247
  24. "Clébert"p. 116
  25. "Clébert"p. 151
  26. (fr)Marie-Odile Lavendhomme, Carte archéologique de la Loire, París 1997, pp. 136 à 140
  27. group="Clébert" p. 177
  28. Ofixci del torisme de Royat
  29. "Clébert"p. 105
  30. voir un site
  31. "Clébert">p. 239
  32. "Segard" p. 55
  33. voir
  34. "Segard" p. 51
  35. "Clébert"p. 223
  36. (fr)« Les thermes gallo-romains de Châteauneuf » in Archéologia n° 131, juin 1979, pp. 10 à 15
  37. [6]
  38. Ofici du torisme de Grand
  39. site oficiel de la vila
  40. Ofici del torisme de Metz
  41. [7]
  42. [8]
  43. [9]
  44. site de la commune sur le site
  45. Ofice du torisme de Santas
  46. site dels monuments nationals francés
  47. [10]
  48. site oficial de la vila
  49. l’Eclaireur du Gâtinais, n° 2780 du 8 janvier 1999 sur un site personal
  50. site de la vila
  51. [11]
  52. [12]
  53. (en) Voir un site
  54. Voir un site
  55. (fr)site del musèu
  56. candidatura de Masada
  57. [13]
  58. un site de torisme
  59. [14]
  60. [15]
  61. [16]
  62. "Lyon2"[17]
  63. [18]
  64. [19]
  65. [20]
  66. "MNIR"[21]
  67. [22]
  68. [23]
  69. Voir Rapòrt arqueologic
  70. voir un site
  71. voir un site
  72. voir la page sur Wikipédia
  73. site d'Arte television
  74. [24]
  • (fr)Les Alpes occidentales romaines, Maxence Segard, 2009, Ais de Provença, Errance, ISBN 2877723879
  • (fr)Provence antique. Tome 2 : L'époque gallo-romaine, Jean-Paul Clébert, 1970, ed: Robert Laffont
  • (fr)tApproches du Maghreb romain, Paul-Albert Fevrier 1989


Error de citacion : La balisa <ref> existís per un grop nomenat « Segard », mas cap de balisa <references group="Segard"/> correspondenta pas trobada