Lista dels primièrs ministres d'Iraq

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sauter à la navigation Sauter à la recherche
Blason d'Iraq.

Vaquí la lista dels primièrs ministres d’Iraq de 1920 fins a uèi.

Renhe Hachemita d'Iraq (1920 fins a 1958)[modificar | modificar la font]

Renhe Hachemita d'Iraq jos protectorat britanic (1920-1932)[modificar | modificar la font]

# align center=CenterNom començament del govèrn Final del govèrn Partit
1 Abd Al-Rahman al-Gillani 11 de novembre de 1920 20 de novembre de 1922 cap
2 Abd al-Muhsin as-Sa'dun 20 de novembre de 1922 22 de novembre de 1923 militar
3 Jafar al-Askari 22 de novembre de 1923 2 d'agost de 1924 militar
4 Yassin al-Hachimi 2 d'agost de 1924 26 de junh de 1925 Partit del Pòble
5 Abd al-Muhsin as-Sa'dun 26 de junh de 1925 21 de junh de 1926 Partit Progressista
6 Jafar al-Askari 21 de junh de 1926 11 de genièr de 1928 militar
7 Abd al-Muhsin as-Sa'dun 11 de genièr de 1928 28 d'abril de 1929 Partit Progressista
8 Tawfiq al-Suwaidi 28 d'abril de 1929 19 de setembre de 1929 cap
9 Abd al-Muhsin as-Sa'dun 19 de setembre de 1929 13 de novembre de 1929 cap
10 Tawfiq al-Suwaidi 13 de novembre de 1929 23 de març de 1930 cap
11 Nouri Saïd 23 de març de 1930 3 de novembre de 1932 militar

Renhe Hachemita d'Iraq (independent, 1932 fins a 1958)[modificar | modificar la font]

# align center=CenterNom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
12 Naji Shawkat 3 de novembre de 1932 20 de març de 1933 cap
13 Rachid Ali al-Gillani 20 de març de 1933 9 de novembre de 1933 Partit Nacional
14 Jamil al-Midfai 9 de novembre de 1933 27 d'agost de 1934 militar
15 Ali Jawdat al-Aiyubi 27 d'agost de 1934 4 de març de 1935 militar
16 Jamil al-Midfai 4 de març de 1935 17 de març de 1935 militar
17 Yassin al-Hachimi 17 de març de 1935 30 d'octobre de 1936 Partit Nacional
18 Hikmat Sulayman 30 d'octobre de 1936 17 d'agost de 1937 Partit Nacional
19 Jamil al-Midfai 17 d'agost de 1937 25 de decembre de 1938 militar
20 Nouri Saïd 25 de decembre de 1938 31 de març de 1940 militar
21 Rachid Ali al-Gillani 31 de març de 1940 3 de febrièr de 1941 Partit Nacional
22 Taha al-Hashimi 3 de febrièr de 1941 13 d'abril de 1941 militar
23 Rachid Ali al-Gillani 13 d'abril de 1941 30 de mai de 1941 Partit Nacional
24 Jamil al-Midfai 30 de mai de 1941 10 d'octobre de 1941 militar
25 Nouri Saïd 10 d'octobre de 1941 4 de junh de 1944 militar
26 Hamdi al-Pachachi 4 de junh de 1944 23 de febrièr de 1946 cap
27 Tawfiq al-Suwaidi 23 de febrièr de 1946 1 de junh de 1946 Partit Liberal
28 Arshad al-Umari 1 de junh de 1946 21 de novembre de 1946 cap
29 Nouri Saïd 21 de novembre de 1946 29 de març de 1947 militar
30 Sayyid Salih Jabr 29 de març de 1947 29 de genièr de 1948 Partit Socialista de la Nacion
31 Sayyid Muhammad as-Sadr 29 de genièr de 1948 26 de junh de 1948 cap
32 Muzahim al-Pachachi 26 de junh de 1948 6 de genièr de 1949 cap
33 Nouri Saïd 6 de genièr de 1949 10 de decembre de 1949 militar
34 Ali Jawdat al-Aiyubi 10 de decembre de 1949 5 de febrièr de 1950 militar
35 Tawfiq al-Suwaidi 5 de febrièr de 1950 15 de setembre de 1950 militar
36 Nouri Saïd 15 de setembre de 1950 12 de julhet de 1952 militar
37 Mustafa Mahmud al-Umari 12 de julhet de 1952 23 de novembre de 1952 cap
38 Nureddin Mahmud 23 de novembre de 1952 29 de genièr de 1953 militar
39 Jamil al-Midfai 29 de genièr de 1953 17 de setembre de 1953 militar
40 Muhammad Fadhel al-Jamali 17 de setembre de 1953 29 d'abril de 1954 cap
41 Arshad al-Umari 29 d'abril de 1954 4 d'agost de 1954 militar
42 Nouri Saïd 4 d'agost de 1954 20 de junh de 1957 militar
43 Ali Jawdat al-Aiyubi 20 de junh de 1957 15 de decembre de 1957 militar
44 Abd al-Wahhab Mirjan 15 de decembre de 1957 3 de març de 1958 cap
45 Nouri Saïd 3 de març de 1958 18 de mai de 1958 militar
46 Ahmad Mukhtar Baban 18 de mai de 1958 14 de julhet de 1958 cap

Republica d'Iraq (aprèp 1958)[modificar | modificar la font]

Republica Socialista (1958-2003)[modificar | modificar la font]

# align center=CenterNom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
47 Abdul Karim Qasim 14 de julhet de 1958 8 de febrièr de 1963 cap
48 Ahmad Hasan al-Bakr 8 de febrièr de 1963 18 de novembre de 1963 Partit Baath
49 Tahir Yahya 18 de novembre de 1963 6 de setembre de 1965 Union Socialista Araba
50 Arif Abd ar-Razzaq 6 de setembre de 1965 21 de setembre de 1965 Union Socialista Araba
51 Abd ar-Rahman al-Bazzaz 21 de setembre de 1965 9 d'agost de 1966 cap
52 Naji Talib 9 d'agost de 1966 10 de mai de 1967 cap
53 Abdul Rahman Arif 10 de mai de 1967 10 de julhet de 1967 Union Socialista Araba
54 Tahir Yahya 10 de julhet de 1967 17 de julhet de 1968 Union Socialista Araba
55 Abd ar-Razzaq an-Naif 17 de julhet de 1968 30 de julhet de 1968 militar
56 Ahmad Hasan al-Bakr 30 de julhet de 1968 16 de julhet de 1979 Partit Baath
57 Saddam Hussein 16 de julhet de 1979 23 de març de 1991 Partit Baath
58 Saadun Hammadi 23 de març de 1991 15 de setembre de 1991 Partit Baath
59 Mohammed Amza Zubeidi 15 de setembre de 1991 5 de setembre de 1993 Partit Baath
60 Ahmad Hussein Khudayir as-Samarrai 5 de setembre de 1993 29 de mai de 1994 Partit Baath
61 Saddam Hussein 29 de mai de 1994 9 d'abril de 2003 Partit Baath

Autoritat provisional (2003-2004)[modificar | modificar la font]

Presidents del Consèlh de Govèrn

# align center=CenterNom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
- Mohammad Bahr al-Ulloum 13 de julhet de 2003 31 de julhet de 2003 cap
62 Ibrahim al-Jaafari 1 d'agost de 2003 31 d'agost de 2003 Partit Islamita Dawa
63 Ahmed Chalabi 1 de setembre de 2003 30 de setembre de 2003 congrès nacional d'Iraq
64 Ayad Allawi 1 d'octobre de 2003 31 d'octobre de 2003 accòrd nacional Iraqi
65 Jalal Talabani 1 de novembre de 2003 30 de novembre de 2003 Union Patriotica de Curdistan
66 Abdel-Aziz al-Hakim 1 de decembre de 2003 31 de decembre de 2003 Consèlh Suprèm Islamic d'Iraq
67 Adnan Pachachi 1 de genièr de 2004 31 de genièr de 2004 Union dels Democratas independents
68 Mohsen Abdel Hamid 1 de febrièr de 2004 29 de febrièr de 2004 Partit Islamita di Irak
69 Mohammad Bahr al-Ulloum 1 de març de 2004 31 de març de 2004 cap
70 Massoud Barzani 1 d'abril de 2004 30 d'abril de 2004 Union Patriotica de Curdistan
71 Ezzedine Salim 1 de mai de 2004 17 de mai de 2004 Partit Islamita Dawa
72 Ghazi Mashal Ajil al-Yawer 17 de mai de 2004 28 de junh de 2004 cap

Republica d'Iraq (Republica parlamentara, 2004 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Nom Imajo Naissença-Decès Començament del govèrn Final del govèrn Partit Cap d'Estat
Ayad Allawi
أياد علاوي
(2nd còp, interim)
Allawi8.jpg 1945– 1 de junh de 2004 3 de mai de 2005 Al-Wifaq Al-Watani Al-'Iraqi Ghazi al Jawar.jpg
Ghazi Mashal Ajil al-Yawer
73 Ibrahim al-Jaafari
إبراهيم الجعفري
(2nd time)
Ibrahim al-Jaafari.jpg 1947– 3 de mai de 2005 20 de mai de 2006 Partit Islamita Dawa Jalal Talabani.jpg
Jalal Talabani
74 Nouri al-Maliki
نوري المالكي
Nouri al-Maliki with Bush, June 2006, cropped.jpg 1950– 20 de mai de 2006 8 de setembre de 2014 Partit Islamita Dawa
75 Haider al-Abadi
حيدر العبادي
Secretary Kerry Meets With Iraqi Prime Minister al-Abadi (15208153702) (cropped).jpg 1952– 8 de setembre de 2014 uèi Partit Islamita Dawa Fuad Masum.jpg
Foad Massom

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]