Tetraedrita

Aqueste article es redigit en provençau.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Cristau de tetraedrita (mina de Colquechaca (Aullagas), Bolívia).

La tetraedrita es un minerau gris ò negre. D'una duretat de 3,5 a 4 e d'una densitat compresa entre 4,6 e 5,1, es constituïda de sulfoantimoniur de coire (Cu14(SbS3)4S) que pòu formar de cristaus tetraedrics ò de massas compactas ò granularas. Son esclat es metallic. Sa temperatura de fusion es bassa. En preséncia d'acid nitric, la tetraedrita se descompausa per de sofre e d'oxids d'arsenic e d'antimòni.

Geologicament, la tetraedrita se forma dins de venas idrotermalas de temperatura bassa ò mejana. I es generalament associada amb la galena, la bornita, la pirita, la calcopirita e lo qüars. Lei jaciments pus coneguts son situats en Namibia, en Bolívia, en Chile, en Peró, ais Estats Units, en Suècia e en Romania. En Occitània, la tetraedrita es presenta dins plusors minas dau Massís Centrau, de Lengadòc, deis Aups, dau Var e en Arièja[1]. Es utilizada coma minerau per la produccion de coire. Segon lei minas, es egalament possible de produrre d'argent, d'antimòni ò de mercuri.

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr) Gérard Germain (dir.), Henri-Jean Schubnel, Jean-François Pollin, Jacques Skrok, Larousse des Minéraux, Éditions Larousse, 1981, pp. 320-321.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (fr) D. Gol, « La tétraédrite d'Irazein, Ariège, France », Le Règne Minéral, n° 23, 1998, pp. 15-24.