Lista dels primièrs ministres de Turquia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Blason de Turquia.

Aquesta es la lista dels primièrs ministres de Turquia de 1920 fins a uèi.

Primièrs ministres durant la Guèrra d'Independéncia Turca (1920 fins a 1923)[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
1 Mustafa Kemal Atatürk 3 de mai de 1920 24 de genièr de 1921 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
2 Mustafa Fevzi Çakmak 24 de genièr de 1921 9 de julhet de 1922 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
3 Hüseyin Rauf Orbay 12 de julhet de 1922 27 d'octobre de 1923 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP

Republica de Turquia[modificar | modificar la font]

Partit: CHP Demokrat Parti - DP AP Anavatan Partisi Doğru Yol Partisi - DYP Refah Partisi - RP DSP Adalet ve Kalkınma Partisi - AKP Altres
Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
1 İsmet İnönü 1 de novembre de 1923 22 de novembre de 1924 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
2 Ali Fethi Okyar 22 de novembre de 1924 3 de març de 1925 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
Mustafa İsmet İnönü 4 de març de 1925 25 d'octobre de 1937 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
3 Celal Bayar 25 d'octobre de 1937 25 de genièr de 1939 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
4 Refik Saydam 25 de genièr de 1939 8 de julhet de 1942 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
5 Ahmet Fikri Tüzer* 8 de julhet de 1942 9 de julhet de 1942 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
6 Şükrü Saracoğlu 9 de julhet de 1942 7 d'agost de 1946 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
7 Mehmet Recep Peker 7 d'agost de 1946 10 de setembre de 1947 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
8 Hasan Saka 10 de setembre de 1947 16 de genièr de 1949 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
9 Şemsettin Günaltay 16 de genièr de 1949 22 de mai de 1950 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
10 Adnan Menderes 22 de mai de 1950 27 de mai de 1960 Demokrat Parti – DP
11 Cemal Gürsel 27 de mai de 1960 5 de genièr de 1961 militar
Cemal Gürsel 5 de genièr de 1961 27 d'octobre de 1961 militar
12 Emin Fahrettin Özdilek 27 d'octobre de 1961 20 de novembre de 1961 militar
İsmet İnönü 20 de novembre de 1961 20 de febrièr de 1965 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
13 Suad Hayri Ürgüplü 20 de febrièr de 1965 27 d'octobre de 1965 Adalet Partisi - AP
14 Süleyman Demirel 27 d'octobre de 1965 26 de març de 1971 Adalet Partisi - AP
15 Nihat Erim 26 de març de 1971 22 de mai de 1972 cap
16 Ferit Melen 22 de mai de 1972 15 d'abril de 1973 Cumhuriyetçi Güven Partisi
17 Naim Talu 15 d'abril de 1973 26 de genièr de 1974 cap
18 Bülent Ecevit 26 de genièr de 1974 17 de novembre de 1974 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
19 Sadi Irmak 17 de novembre de 1974 31 de març de 1975 cap
Süleyman Demirel 31 de març de 1975 21 de junh de 1977 Adalet Partisi - AP
Bülent Ecevit 21 de junh de 1977 21 de julhet de 1977 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
Süleyman Demirel 21 de julhet de 1977 5 de genièr de 1978 Adalet Partisi - AP
Bülent Ecevit 5 de genièr de 1978 12 de novembre de 1979 Cumhuriyet Halk Partisi - CHP
Süleyman Demirel 12 de novembre de 1979 12 de setembre de 1980 Adalet Partisi - AP
20 Bülent Ulusu 21 de setembre de 1980 13 de decembre de 1983 militar
21 Turgut Özal 13 de decembre de 1983 9 de novembre de 1989 Anavatan Partisi
22 Yıldırım Akbulut 9 de novembre de 1989 23 de junh de 1991 Anavatan Partisi
23 Mesut Yılmaz 23 de junh de 1991 20 de novembre de 1991 Anavatan Partisi
Süleyman Demirel 20 de novembre de 1991 16 de març de 1993 Demokrat Parti
24 Tansu Çiller 25 de junh de 1993 6 de març de 1996 Demokrat Parti
Mesut Yılmaz 6 de març de 1996 28 de junh de 1996 Anavatan Partisi
25 Necmettin Erbakan 28 de junh de 1996 30 de junh de 1997 Refah Partisi
Mesut Yılmaz 30 de junh de 1997 11 de genièr de 1999 Anavatan Partisi
Bülent Ecevit 11 de genièr de 1999 19 de novembre de 2002 DSP
26 Abdullah Gül 19 de novembre de 2002 12 de març de 2003 Adalet ve Kalkınma Partisi - AKP
27 Recep Tayyip Erdoğan 12 de març de 2003 uèi Adalet ve Kalkınma Partisi - AKP