Lista dels primièrs ministres de Norvègia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Escut de Norvègia.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn de Norvègia. En l'an 1873 foguèt creada la carga de primièr ministre de Norvègia.

Primièrs ministres en Christiania (1873–1905)[modificar | modificar la font]

Vaquí la lista dels primièrs ministres en Christiania (actuala Òslo) abans l'independencia norvegiana (entre lo 1873 e lo 1905).

# Nom Fichièr Començament del mandat Fin del mandat Partit politic Mandat
1 Frederik Stang Frederik Stang.jpg 1873 1880 N/A 1
2 Christian August Selmer Christian Selmer.jpg 1880 1884 Høyre 2
3 Christian Homann Schweigaard Christian Homann Schweigaard.jpg 1884 1884 Høyre 3
4 Johan Sverdrup Johan Sverdrup.jpg 1884 1889 Venstre 4
5 Emil Stang Emil Stang by Klem.png 1889 1891 Høyre 5
6 Johannes Steen Johannes Steen.jpg 1891 1893 Venstre 6
5 Emil Stang Emil Stang by Klem.png 1893 1895 Høyre 7
7 Francis Hagerup Georg Francis Hagerup.jpg 1895 1898 Høyre 8
6 Johannes Steen Johannes Steen.jpg 1898 1902 Venstre 9
8 Otto Albert Blehr Otto Albert Blehr.jpg 1902 22 d'octobre de 1903 Venstre 10
7 Francis Hagerup Georg Francis Hagerup.jpg 22 d'octobre de 1903 11 de març de 1905 Samlingspartiet 11

Primièrs Ministres dempuèi l'independéncia fins a la Segonda Guèrra Mondiala (1905 -1945)[modificar | modificar la font]

Vaquí la lista dels primièrs ministres de Norvègia dempuèi la dissolucion de l'union amb Suècia, en 1905.

# Nom Fichièr Començament del mandat Final del mandat Mandat
1 Christian Michelsen Christian Michelsen.jpg 11 de març de 1905 23 d'octobre de 1907 1
2 Jørgen Løvland Jørgen Løvland.jpg 23 d'octobre de 1907 19 de març de 1908 2
3 Gunnar Knudsen Gunnar Knudsen.jpg 19 de març de 1908 2 de febrièr de 1910 3
4 Wollert Konow Noimage.png 2 de febrièr de 1910 20 de febrièr de 1912 4
5 Jens Bratlie Jens Bratlie.jpg 20 de febrièr de 1912 31 de genièr de 1913 5
3 Gunnar Knudsen Gunnar Knudsen.jpg 31 de genièr de 1913 21 de junh de 1920 6
6 Otto Bahr Halvorsen Otto Bahr Halvorsen.jpg 21 de junh de 1920 22 de junh de 1921 7
7 Otto Albert Blehr Otto Albert Blehr.jpg 22 de junh de 1921 6 de març de 1923 8
6 Otto Bahr Halvorsen Otto Bahr Halvorsen.jpg 6 de març de 1923 30 de mai de 1923 9
8 Abraham Berge Abraham Berge.jpg 30 de mai de 1923 25 de julhet de 1924 10
9 Johan Ludwig Mowinckel Noimage.png 25 de julhet de 1924 5 de març de 1926 11
10 Ivar Lykke Noimage.png 5 de març de 1926 28 de genièr de 1928 12
11 Christopher Hornsrud Noimage.png 28 de genièr de 1928 15 de febrièr de 1928 13
9 Johan Ludwig Mowinckel Noimage.png 15 de febrièr de 1928 21 de mai de 1931 14
12 Peder Kolstad Peder Kolstad.jpg 12 de mai de 1931 5 de març de 1932 15
13 Jens Hundseid Noimage.png 5 de març de 1932 3 de març de 1933 16
9 Johan Ludwig Mowinckel Noimage.png 3 de març de 1933 20 de març de 1935 17
14 Johan Nygaardsvold (*) Noimage.png 20 de març de 1935 25 de junh de 1945 18

Primièr ministre durant l'ocupacion alemanda[modificar | modificar la font]

Vidkun Quisling, Ministre President 1940, e 1942-1945)

Primièrs ministres dempuèi la Segonda Guèrra Mondiala[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge començament del govèrn Final de govèrn Partit
15 Einar Gerhardsen Einar Gerhardsen 1945.jpeg 25 de junh de 1945 11 de setembre de 1951 Arbeiderpartiet
16 Oscar Torp 26771 Oscar Torp.jpg 11 de setembre de 1951 22 de genièr de 1955 Arbeiderpartiet
(15) Einar Gerhardsen (2en còp) Einar Gerhardsen 1945.jpeg 22 de genièr de 1955 28 d'agost de 1963 Arbeiderpartiet
17 John Lyng Coat of arms of Norway.svg 28 d'agost de 1963 25 de setembre de 1963 Høyre, H
(15) Einar Gerhardsen (3en còp) Einar Gerhardsen 1945.jpeg 25 de setembre de 1963 12 d'octobre de 1965 Arbeiderpartiet
18 Per Borten Per Borten 1966.JPG 12 d'octobre de 1965 17 de març de 1971 Senterpartiet
19 Trygve Bratteli Trygve Bratteli.jpg 17 de març de 1971 17 d'octobre de 1972 Arbeiderpartiet
20 Lars Korvald Lars Korvald, 1978 (cropped).jpg 17 d'octobre de 1972 12 d'octobre de 1973 Kristelig Folkeparti
(19) Trygve Bratteli (2en còp) Trygve Bratteli.jpg 12 d'octobre de 1973 15 de genièr de 1976 Arbeiderpartiet
21 Odvar Nordli Odvar Nordli 2007 04 21.jpg 15 de genièr de 1976 4 de febrièr de 1981 Arbeiderpartiet
22 Gro Harlem Brundtland Gro Harlem Brundtland 2009.jpg 4 de febrièr de 1981 14 d'octobre de 1981 Arbeiderpartiet
23 Kåre Willoch Willoch 1983 (high resolution, cropped).jpg 14 d'octobre de 1981 9 de mai de 1986 Høyre, H
(22) Gro Harlem Brundtland (2en còp) Gro Harlem Brundtland 2009.jpg 9 de mai de 1986 16 d'octobre de 1989 Arbeiderpartiet
24 Jan Peder Syse Jan P. Syse.JPG 16 d'octobre de 1989 11 de març de 1990 Høyre, H
(22) Gro Harlem Brundtland (3en còp) Gro Harlem Brundtland 2009.jpg 11 de març de 1990 25 d'octobre de 1996 Arbeiderpartiet
25 Thorbjørn Jagland Thorbjorn Jagland 2007.jpg 25 d'octobre de 1996 17 d'octobre de 1997 Arbeiderpartiet
26 Kjell Magne Bondevik KjellMagneBondevik.JPG 17 d'octobre de 1997 17 de març de 2000 Kristelig Folkeparti
27 Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg.jpg 17 de març de 2000 19 d'octobre de 2001 Arbeiderpartiet
(26) Kjell Magne Bondevik (2en còp) KjellMagneBondevik.JPG 19 d'octobre de 2001 17 d'octobre de 2005 Kristelig Folkeparti
(27) Jens Stoltenberg (2en còp) Jens Stoltenberg.jpg 17 d'octobre de 2005 16 d'octobre de 2013 Arbeiderpartiet
28 Erna Solberg Erna Solberg (8118929564).jpg 16 d'octobre de 2013 uèi Høyre, H

(*) en exili entre 1940 e 1945