Lista dels presidents de la Republica Dominicana

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra del president de la Republica Dominicana.

Vaquí la lista dels presidents de la Republica Dominicana organizada per òrdre cronologic, e dividida en quatre Republicas.

Primièra Republica[modificar | modificar la font]

President Naissença-Mòrt Començament del mandat Fin del mandat Partit
1 PedroSantana.jpg Pedro Santana 1801–1864 14 de novembre de 1844 4 d'agost de 1848 Partido Santanista
2 Manuel Jimenez.jpg Manuel Jiménes 1808–1854 4 d'agost de 1848 30 de mai de 1849 Partido Santanista
3 Buenaventura Baéz.gif Buenaventura Báez 1812–1884 24 de setembre de 1849 15 de febrièr de 1853 Partido Santanista
4 PedroSantana.jpg Pedro Santana 1801–1864 15 de febrièr de 1853 26 de mai de 1856 Partido Santanista
5 Manueldereglamosa.gif Manuel de Regla Mota 1795–1864 26 de mai de 1856 8 d'octobre de 1856 Partido Santanista
6 Buenaventura Baéz.gif Buenaventura Báez 1812–1884 8 d'octobre de 1856 13 de junh de 1857 Partido Santanista
7 Jose desiderio valverde.gif José Desiderio Valverde 1822–1903 7 de julhet de 1857 31 d'agost de 1858 Partido Santanista
8 PedroSantana.jpg Pedro Santana 1801–1864 28 de julhet de 1858 18 de març de 1861 Partido Santanista

Annexacion a Espanha (governators)[modificar | modificar la font]

2nda Republica[modificar | modificar la font]

President Naissença-Mòrt Començament del mandat Fin del mandat Partit
9 Pedro antonio pimentel.gif Pedro Antonio Pimentel 1830–1874 25 de març de 1865 4 d'agost de 1865 Cap
10 Jose Maria Cabral.jpg José María Cabral 1819–1899 4 d'agost de 1865 15 de novembre de 1865 partit Rojo
11 Pedro guillermo guerrero.gif Pedro Guillermo 1814–1867 15 de novembre de 1865 5 de decembre de 1865 Cap
12 Buenaventura Baéz.gif Buenaventura Báez 1812–1884 8 de decembre de 1865 29 de mai de 1866 partit Rojo
- Triumvirat de 1866 - 29 de mai de 1866 22 d'agost de 1866 Cap
13 Jose Maria Cabral.jpg José María Cabral 1819–1899 22 d'agost de 1866 31 de genièr de 1868 partit Azul
- Conselh de Govèrn, amb los Generals:

Manuel Altagracia Cáceres

José Antonio Hungría Morel

José Ramón Luciano

Francisco Antonio Gómez




1838-1878

18?-18?

18?-1890

18?-1883

1 de febrièr de 1868 2 de mai de 1868

En Santiago
Cap
14 Buenaventura Baéz.gif Buenaventura Báez 1812–1884 2 de mai de 1868 2 de genièr de 1874 partit Rojo
15 Ignacio María González.png Ignacio María González 1840–1915 25 de novembre de 1872 21 de genièr de 1874 Movimiento Unionista
- Ignacio María González

Manuel Cáceres
- 22 de genièr de 1874 5 de febrièr de 1874 Cap
16 Ignacio María González.png Ignacio María González 1840–1915 5 de febrièr de 1874 23 de febrièr de 1876 Movimiento Unionista
- Conselh de Secretaris d'Estat - 23 de febrièr de 1876 29 d'abril de 1876 Cap
17 Ulises espaillat.jpg Ulises Francisco Espaillat 1823–1978 29 d'abril de 1876 5 d'octobre de 1876 partit Azul
- Conselhs de Generals, amb: Cesáreo Guillermo

Deogracia Linares

Idelfonso Pina

1847-1885

1829-1911

18?-?
5 d'octobre de 1876 11 de novembre de 1876 Cap
18 Ignacio María González.png Ignacio María González 1840–1915 11 de novembre de 1872 9 de decembre de 1876 partit Verde
19 Marcos Cabral.jpg Marcos Antonio Cabral 1842–1903 10 de decembre de 1876 26 de decembre de 1876 partit Rojo
20 Buenaventura Baéz.gif Buenaventura Báez 1812–1884 27 de decembre de 1876 2 de març de 1878 partit Rojo
21 Ignacio María González.png Ignacio María González 1840–1915 2 de març de 1878 3 de mai de 1878 partit Verde
22 Cesareo Guillermo B.jpg Cesáreo Guillermo y Bastardo 1847–1885 5 de març de 1878 6 de julhet de 1878 partit Rojo
23 Ignacio María González.png Ignacio María González 1840–1915 6 de julhet de 1878 2 de setembre de 1878 partit Verde
- Cesáreo Guillermo y Bastardo

Ulises Heureaux
- 2 de setembre de 1878 6 de setembre de 1878 Cap
24 Jacinto De Castro.jpg Jacinto de Castro 1811–1896 7 de setembre de 1878 29 de setembre de 1878 partit Azul
- Conselh de Secretaris d'Estat - 30 de setembre de 1878 27 de febrièr de 1879 Cap
25 Cesareo Guillermo B.jpg Cesáreo Guillermo y Bastardo 1847–1885 27 de febrièr de 1879 6 de decembre de 1879 partit Rojo
26 GregorioLuperon.jpg Gregorio Luperón 1839–1897 7 d'octobre de 1879 1 de setembre de 1880 partit Azul
27 Fernando Arturo Meriño.jpg Fernando Arturo de Meriño 1833–1906 1 de setembre de 1880 1 de setembre de 1882 partit Azul
28 Hereaux2.gif Ulises Heureaux 1845–1899 1 de setembre de 1882 1 de setembre de 1884 partit Azul
29 Francisco Billini.jpg Francisco Gregorio Billini 1844–1898 1 de setembre de 1884 16 de mai de 1885 partit Azul
30 Woss y gil.jpg Alejandro Woss y Gil 1856–1932 16 de mai de 1885 6 de genièr de 1887 partit Azul
31 Hereaux2.gif Ulises Heureaux 1845–1899 6 de genièr de 1887 26 de julhet de 1899 partit Azul
32 Wenceslao Figuereo 1834–1910 26 de julhet de 1899 30 d'agost de 1899 partit Azul
33 Horacio Vásquez 1860–1936 1 de setembre de 1899 15 de novembre de 1899 Partit Horacista
34 Juan Isidro Jimenez.jpg Juan Isidro Jimenes 1846–1919 15 de novembre de 1899 2 de mai de 1902 Partit Jimenista
35 Horacio Vásquez 1860–1936 2 de mai de 1902 23 de març de 1903 Partit Horacista
36 Woss y gil.jpg Alejandro Woss y Gil 1856–1932 23 de març de 1903 24 d'octobre de 1903 Cap
37 Presidente Carlos Felipe Morales Languasco.jpg Carlos Felipe Morales Languasco 1868–1914 24 d'octobre de 1903 12 de genièr de 1906 Partit Horacista
38 Ramon Caceres.jpg Ramón Cáceres 1866–1911 12 de genièr de 1906 19 de novembre de 1911 Partit Horacista
- Conselh de Secretaris d'Estat - 19 de novembre de 1911 5 de decembre de 1911 Cap
39 Eladio Victoria.jpg Eladio Victoria 1864–1939 5 de decembre de 1911 30 de novembre de 1912 Partit Jimenista
40 Adolfo Alejandro Nouel 1862–1937 1 de decembre de 1912 31 de març de 1913 Partit Jimenista
41 José Bordas Valdez 1874–? 14 d'abril de 1913 27 d'agost de 1914 Partit Jimenista
42 Ramón Báez  ?–? 27 d'agost de 1914 5 de decembre de 1914 Partit Jimenista
43 Juan Isidro Jimenez.jpg Juan Isidro Jimenes 1846–1919 5 de decembre de 1914 7 de mai de 1916 Partit Jimenista
- Conselh de Secretaris d'Estat - 7 de mai de 1916 31 de julhet de 1916 Cap
44 Francisco Henriquez Carvajal.jpg Francisco Henríquez y Carvajal 1859-1935 31 de julhet de 1916 29 de novembre de 1916 Cap

Nòta: entre lo 29 de novembre de 1916 e lo 12 de julhet de 1924 la Republica Dominicana foguèt ocupada pels Estats Units d'America. Malgrat aiçò, entre lo 21 d'octobre de 1922 e lo final de l'ocupacion americana Juan Bautista Vicini Burgos governèt coma president.

3ena Republica[modificar | modificar la font]

President Començament del mandat Fin del mandat Nòtas
Horacio Vásquez 12 de julhet de 1924 28 de febrièr de 1930
José Dolores Alfonseca 2 de novembre de 1929 6 de genièr de 1930 vicepresident, coma president interim
Rafael Estrella Ureña 23 de febrièr de 1930 16 d'agost de 1930
Jacinto Bienvenido Peynado 21 d'abril de 1930 3 de junh de 1930 Secretari d'Interior, Policia, Guèrra e Marina, president interin
Rafael Leónidas Trujillo Molina 16 d'agost de 1930 16 d'agost de 1938 1èr còp
Jacinto Bienvenido Peynado 1 de novembre de 1935 1 de febrièr de 1936 (vicepresident), president interim
Jacinto Bienvenido Peynado 16 d'agost de 1938 7 de març de 1940 President mariòta
Manuel de Jesús Troncoso de la Concha 7 de març de 1940 18 de mai de 1942 President mariòta
Rafael Leónidas Trujillo Molina 18 de mai de 1942 16 d'agost de 1952 2nd còp
Héctor Bienvenido Trujillo Molina 1 de març de 1951 1 d'octobre de 1951 Secretari de Guèrra, Marina e Aviacion, president interim
Héctor Bienvenido Trujillo Molina 16 d'agost de 1952 3 d'agost de 1960
Joaquín Balaguer 3 d'agost de 1960 31 de decembre de 1961
Francisco González Cruz 1 d'octobre de 1961 8 d'octobre de 1961 Secretari d'Estat de las Fòrças Armadas, president interin
Conselh d'Estat 1 de genièr de 1962 16 de genièr de 1962 Presidit per Joaquín Balaguer, amb Rafael Filiberto Bonnelly coma vicepresident
e Eduardo Read Barreras coma segond vicepresident.
Membres: Mons. Eliseo Pérez Sánchez, Nicolás Pichardo, Luis Amiama Tió
e Antonio Imbert Barreras
Conselh Civic-Militar 16 de genièr 18 de genièr de 1962 Presidit per Huberto Bogaert. Membres: Armando Oscar Pacheco, Luis Amiama Tió, Antonio Imbert Barreras, Contralmiral Enrique Valdez Vidaurre, Pilòt Wilfredo Medina Natalio e el Coronel Neit R. Nivar Seijas
Rafael Filiberto Bonnelly 19 de genièr de 1962 27 de febrièr de 1963 Conselh d'Estat presidit per Rafael Bonnelly.
Membres: Eduardo Read Barreras, Mons. Eliseo Pérez Sánchez, Nicolás Pichardo
, Luis Amiama Tió, Antonio Imbert Barreras, e Donald Reid Cabral
Juan Bosch 27 de febrièr 25 de setembre de 1963 depausat
  • Conselh Provisòri de Govèrn (Format per los Oficièrs Superiors de las Fòrças Armadas)

(Víctor Elby Viñas Román, Mayor General E.N.; Renato Hungría Morel, General de Brigada E.N.; Atila Luna Pérez, General de Brigada F.A.D.; Julio Alberto Rib Santamaría, Jefe de Estado Mayor M. de G.; Belisario Peguero Guerrero, P.N.; Félix Hermida, hijo, General de Brigada E.N.; Manuel García Urbáez, General de Brigada E.N.; Antonio Imbert Barreras, General de Brigada E.N.; Luis Amiama Tió, General de Brigada E.N.; Salvador A. Montás Guerrero, General de Brigada E.N.; Marcos A. Rivera Cuesta, Coronel E.N.; Ramón Eduardo Cruzado Piña, Coronel Piloto F.A.D.; Librado Andújar Matos, Capitán de Navío M. de G.; Elías Wessin y Wessin, General F.A.D.; Manuel Ramón Pagán Montás, Coronel E.N.; Braulio Álvarez Sánchez, Coronel E.N.; Juan N. Folch Pérez, Coronel Piloto F.A.D.; Andrés Germán Torres, Capitán de Navío M. de G.; José María Sánchez Pérez, Coronel Piloto F.A.D.; Carlos María Paulino Asiático, Teniente Coronel E.N.; Rafael Emilio Santana J., Teniente Coronel, F.A.D; Rubén Antonio Tapia Cesse, Coronel E.N.; Sergio de Js. Días Toribio, Capitan M. de G.; e Ismael Emilio Román Carbucia) 25 de setembre - 26 de setembre de 1963.

26 de setembre de 1963 - 23 de decembre de 1964.

  • Triumvirat (Presidit per Donald Reid Cabral). Membres: Manuel Enrique Tavares e Ramón Tapia Espinal.

28 de decembre de 1963 - 25 d'abril de 1965.

  • Donald Reid Cabral, President. Membres: Manuel Enrique Tavares e Ramón Cáceres Troncoso.

8 d'abril de 1964.

27 de junh de 1964 - 25 d'abril de 1965.

(Dirigit pels militars; Vinicio Fernández Pérez, Giovanni Gutiérrez Ramírez, Francisco Caamaño Deñó, Eladio Ramírez Sánchez e Pedro Bartolomé Benoit) 25 d'abril de 1965. (De 10:30 am a 8:00 pm).

25 d'abril - 27 d'abril de 1965.

  • Conselh Militar (Presidit per Pedro Bartolomé Benoit (F.A.D.). Membres: Olgo Santana Carrasco (M. de G.) e Enrique A. Casado Saladín (E.N.).

1 de mai - 7 de mai de 1965.

4 de mai - 3 de setembre de 1965.

  • Govèrn de Reconstruccion Nacionala (Presidit per Antonio Imbert Barrera. Membres: Carlos Grisolía Poloney, Alejandro Zeller Cocco, Bartolomé Benoit e Julio D. Postigo)

7 de mai de 1965 - 30 d'agost de 1965.

3 de setembre de 1965 - 1 de julhet de 1966.

4ena Republica[modificar | modificar la font]

Imatge Nom Començament del mandat Fin del mandat
Joaquin Balaguer 1977.jpg Joaquín Balaguer 1 de julhet de 1966 16 d'agost de 1978
Defautoc.png Antonio Guzmán Fernández 16 d'agost de 1978 4 de julhet de 1982
Defautoc.png Jacobo Majluta Azar 4 de julhet de 1982 16 d'agost de 1982
Defautoc.png Salvador Jorge Blanco 16 d'agost de 1982 16 d'agost de 1986
Joaquin Balaguer 1977.jpg Joaquín Balaguer 16 d'agost de 1986 16 d'agost de 1996
Leonel Fernandez Reyna.jpg Leonel Fernández 16 d'agost de 1996 16 d'agost de 2000
Hipolito mejia.jpg Hipólito Mejía 16 d'agost de 2000 16 d'agost de 2004
Leonel Fernandez Reyna.jpg Leonel Fernández 16 d'agost de 2004 uèi