Lista dels primièrs ministres de Polonha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Blason de Polonha.

Lo primièr ministre de Polonha representa e organiza lo trabalh del Conselh dels Ministres. Tanben segon la constitucion e altras leis, supervisiona los govèrns regionals, e es lo cap de totes los foncionaris publics del país. Vaquí la lista de totes los primièrs ministres de Polonha dempuèi 1916.

Primièrs ministres del semiautonòm Regne de Polonha (5 de novembre de 1916 - 1918)[modificar | modificar la font]

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
Jan Kucharzewski 1.jpg Jan Kucharzewski
(1876–1952)
26 de novembre de 1917 27 de febrièr de 1918 cap
Antoni Ponikowski.jpg Antoni Ponikowski
(1878–1949)
27 de febrièr de 1918 4 d'abril de 1918 Partit Nacional Democratic
Jan Kanty Steczkowski.PNG Jan Kanty Steczkowski
(1862–1929)
4 d'abril de 1918 23 d'octobre de 1918 Stronnictwo Prawicy Narodowej
Józef Świeżyński.PNG Józef Świeżyński
(1868–1948)
23 d'octobre de 1918 3 de novembre de 1918 Partit Nacional Democratic
Władysław Wróblewski.JPG Władysław Wróblewski
(1875–1951)
3 de novembre de 1918 14 de novembre de 1918 cap

Govèrn Popular Provisòri de la Republica de Polonha (1918)[modificar | modificar la font]

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
Ignacy Daszynski01.jpg Ignacy Daszyński
(1866–1936)
7 de novembre de 1918 14 de novembre de 1918 Partit Socialista

Primièrs ministres de la Segonda Republica de Polonha (1918 - 1939)[modificar | modificar la font]

Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament del govèrn Final del govèrn Partit
Jędrzej Moraczewski.jpg Jędrzej Moraczewski
(1870–1944)
18 d'octobre de 1918 18 de genièr de 1919 Partit Socialista
Ignacy Paderewski 02.jpg Ignacy Jan Paderewski
(1860–1941)
18 de genièr de 1919 13 d'octobre de 1919 cap
L Skulski.jpg Leopold Skulski
(1878–1940)
13 d'octobre de 1919 27 de junh de 1920 Piast
Wladyslaw Grabski.jpg Władysław Grabski
(1874–1938)
27 de junh de 1920 24 de julhet de 1920 Związek Ludowo-Narodowy
Witos 1920.jpg Wincenty Witos
(1874–1945)
24 de julhet de 1920 19 de setembre de 1921 Piast
Antoni Ponikowski.jpg Antoni Ponikowski
(1878–1949)
19 de setembre de 1921 10 de març de 1922 Partit Democrat Crestian
10 de març de 1922 28 de junh de 1922
Artur Śliwiński1.jpg Artur Śliwiński
(1877–1953)
28 de junh de 1922 31 de julhet de 1922 Partit Socialista
Julian Nowak 2.jpg Julian Nowak
(1865–1946)
31 de julhet de 1922 16 de decembre de 1922 Stronnictwo Prawicy Narodowej
Sikor.jpg Władysław Sikorski
(1881–1943)
16 de decembre de 1922 28 de mai de 1923 cap
Witos 1920.jpg Wincenty Witos
(1874–1945)
28 de mai de 1923 19 de decembre de 1923 Piast
Wladyslaw Grabski.jpg Władysław Grabski
(1874–1938)
19 de decembre de 1923 20 d'octobre de 1925 Związek Ludowo-Narodowy/Chrześcijański Związek Jedności Narodowej
Skrzynski A.jpg Aleksander Skrzyński
(1882–1931)
20 d'octobre de 1925 10 de mai de 1926 Stronnictwo Prawicy Narodowej
Witos 1920.jpg Wincenty Witos
(1874–1945)
10 de mai de 1926 14 de mai de 1926 Piast
Kazimierz Bartel.jpg Kazimierz Bartel
(1882–1941)
15 de mai de 1926 4 de junh de 1926 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
8 de junh de 1926 24 de setembre de 1926
27 de setembre de 1926 30 de setembre de 1926
Jozef Pilsudski.jpg Józef Piłsudski
(1867–1935)
21 d'octobre de 1926 27 de junh de 1928 cap
Kazimierz Bartel.jpg Kazimierz Bartel
(1882–1941)
27 de junh de 1928 14 d'abril de 1929 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Switalski K.jpg Kazimierz Świtalski
(1886–1962)
14 d'abril de 1929 29 de decembre de 1929 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Kazimierz Bartel.jpg Kazimierz Bartel
(1882–1941)
29 de decembre de 1929 29 de març de 1930 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Walery slawek.jpg Walery Sławek
(1879–1939)
29 de març de 1930 25 d'agost de 1930 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Jozef Pilsudski.jpg Józef Piłsudski
(1867–1935)
25 d'agost de 1930 4 de decembre de 1930 cap
Walery slawek.jpg Walery Sławek
(1879–1939)
4 de decembre de 1930 27 de mai de 1931 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Aleksander prystor 1.jpg Aleksander Prystor
(1874–1941)
27 de mai de 1931 10 de mai de 1933 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Janusz Jędrzejewicz.PNG Janusz Jędrzejewicz
(1885–1951)
10 de mai de 1933 15 de mai de 1934 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Leon Kozłowski.PNG Leon Kozłowski
(1892–1944)
15 de mai de 1934 28 de març de 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Walery slawek.jpg Walery Sławek
(1879–1939)
28 de març de 1935 13 d'octobre de 1935 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
Zyndram Koscialkowski.jpg Marian Zyndram-Kościałkowski
(1892–1946)
13 d'octobre de 1935 15 de mai]] de 1936 Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem
FSSkladkowski (HistoriaPolski str.247).jpg Felicjan Sławoj Składkowski
(1885–1962)
15 de mai de 1936 30 de setembre de 1939 cap

Primièrs ministres de Polonha en exili (1939 - 1990)[modificar | modificar la font]

# Nom Periodo
31 Władysław Sikorski setembre de 1939 - julhet de 1943
32 Stanisław Mikołajczyk julhet de 1943 - novembre de 1944
33 Tomasz Arciszewski novembre de 1944 - 1947
34 Tadeusz Komorowski 1947 - 1949
35 Tadeusz Tomaszewski 1949
36 Roman Odzierzyński 1949 - 1954
37 Jerzy Hryniewski 1954
38 Stanisław Mackiewicz 1954 - 1955
39 Hugon Hanke 1955
40 Antoni Pająk 1955 - 1956
41 Aleksander Zawisza 1956 - 1970
42 Zygmunt Muchniewski 1970 - 1972
43 Alfred Urbański 1972 - 1976
44 Kazimierz Sabbat 1976 - 1986
45 Edward Szczepanik 1986 - 1990

Primièrs ministres de la Republica Populara de Polonha (1944 - 1989)[modificar | modificar la font]

Sequencia Nom Periòde de govèrn
46 Edward Osóbka-Morawski julhet de 1944 - febrièr de 1947
47 Józef Cyrankiewicz febrièr de 1947 - novembre de 1952
48 Bolesław Bierut novembre de 1952 - març de 1954
49 Józef Cyrankiewicz març de 1954 - decembre de 1970
50 Piotr Jaroszewicz decembre de 1970 - febrièr de 1980
51 Edward Babiuch febrièr de 1980 - agost de 1980
52 Józef Pińkowski setembre de 1980 - febrièr de 1981
53 Wojciech Jaruzelski febrièr de 1981 - novembre de 1985
54 Zbigniew Messner novembre de 1985 - setembre de 1988
55 Mieczysław Rakowski setembre de 1988 - agost de 1989
56 Czesław Kiszczak agost de 1989

Primièrs ministres de la 3ena Republica (dempuèi 1989)[modificar | modificar la font]

# Imatge Nom
(Naissença-Mòrt)
Indicat
començament del govèrn
mocion de confidança
Fin del govèrn
R.: Renoncièt
D.: Demissionat
N.C.: mocion de censura
Partit
1 Tadeusz Mazowiecki 80th birthday.jpg Tadeusz Mazowiecki
(1927-2013)
20 d'agost de 1989
24 d'agost de 1989
12 de setembre de 1989
R. 25 de novembre de 1990
4 de genièr de 1991
Solidarność (KO‘S’) (til 1990)
Unia Demokratyczna - UD (aprèp 1990)
- Jan Ferdynand Olszewski.jpg Jan Olszewski
(1930- )
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Porozumienie Centrum - PC
2 Bielecki.jpg Jan Krzysztof Bielecki
(1951- )
4 de genièr de 1991
4 de genièr de 1991
12 de genièr de 1991
R. 5 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
Kongres Liberalno-Demokratyczny - KLD
- 2004.05.01. Bronislaw Geremek 01.jpg Bronisław Geremek
(1932-2008)
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Unia Demokratyczna - UD
3 Jan Ferdynand Olszewski.jpg Jan Olszewski
(1930- )
6 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
23 de decembre de 1991
D. 5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
Porozumienie Centrum - PC
4 Waldemar Pawlak candidate 2010 D crop.jpg Waldemar Pawlak
(1959- )
5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
mocion de censura
R. 7 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
5 Hanna Suchocka, Prime Minister of Poland 1992-1993.jpg Hanna Suchocka
(1946- )
10 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
28 de mai de 1993
26 d'octobre de 1993
Unia Demokratyczna - UD
(4) Waldemar Pawlak candidate 2010 D crop.jpg Waldemar Pawlak
(1959- )
18 d'octobre de 1993
26 d'octobre de 1993
10 de novembre de 1993
1 de març de 1995
7 de març de 1995
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
6 JKRUK 20090524 JÓZEF OLEKSY BUSKO IMG 7314.jpg Józef Oleksy
(1946-2015)
1 de març de 1995
7 de març de 1995
4 de març de 1995
26 de genièr de 1996
7 de febrièr de 1996
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
7 Włodzimierz Cimoszewicz (senator).jpg Włodzimierz Cimoszewicz
(1950- )
7 de febrièr de 1996
7 de febrièr de 1996
15 de febrièr de 1996
R. 17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
8 Jerzy Buzek, 2010.JPG Jerzy Buzek
(1940- )
17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
11 de novembre de 1997
D. 19 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
Akcja Wyborcza Solidarność - AWS
9 L. Miller.jpg Leszek Miller
(1946- )
4 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
26 d'octobre de 2001
& 13 de junh de 2003
R. 2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
10 Marek Belka 2004.jpg Marek Belka
(1952- )
2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
14 de mai de 2004 (refuzita)
N.C. 14 de mai de 2004
11 de junh de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
11 de junh de 2004
11 de junh de 2004
24 de junh de 2004
& 15 d'octobre de 2004
R. 5 de mai de 2005
D. 19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
11 Kazimierz Marcinkiewicz 2006 (cropped).jpg Kazimierz Marcinkiewicz
(1959- )
19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
10 de novembre de 2005
R. 10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
12 Kaczynski Jaroslaw 1 067.JPG Jarosław Kaczyński
(1949- )
10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
19 de julhet de 2006
R. 5 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
13 Donald Tusk 2012-04-26.jpg Donald Tusk
(1957- )
9 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
24 de novembre de 2007
R. 8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
Platforma Obywatelska - PO
8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
19 de novembre de 2011
R. 11 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
14 JRKRUK 20130829 EWA KOPACZ BUSKO IMG 3148.jpg Ewa Kopacz
(1956- )
15 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
1 d'octobre de 2014
12 de novembre de 2015
16 de novembre de 2015
Platforma Obywatelska - PO
15 Premier RP Beata Szydło w Parlamencie UE.jpg Beata Szydło 12 de novembre de 2015
16 de novembre de 2015
18 de novembre de 2015
8 de decembre de 2017
11 de decembre de 2017
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
16 2018-07-04 Mateusz Morawiecki-0603.jpg Mateusz Morawiecki 8 de decembre de 2017
11 de decembre de 2017
12 de decembre de 2017
uèi Prawo i Sprawiedliwość - PiS

Nòta (1): Convidat pel president a formar un govèrn obtenguèt pas capitada, e renoncièt.

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]