Lista dels presidents d'Haití

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
bandièra d'Haití

Vaquí la lista dels presidents e caps d'Estat d'Haití aprèp l'independéncia en 1804.

De 1806 fins a 1820 Haití foguèt dividit en l'Estat d'Haití (aprèp, Renhe d'Haití) al nòrd, e la Republica d'Haití al sud.

Caps d'Estat d'Haití (1804 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Governador-general d'Haití (1804)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit Nòtas
1 Jean-Jacques Dessalines 1 de genièr de 1804 22 de setembre de 1804 Proclamat Emperaire d'Haití

Emperaire d'Haití (1804 fins a 1806)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del mandat Fin del mandat Dinastia Conjunt Nòtas
1 Jacques I 22 de setembre de 1804 17 d'octobre de 1806 Dessalines Marie-Claire Heureuse Félicité Coronat en 6 d'octobre de 1804 en Le Cap (actual Cap-Haïtien). Asassinat

presidents d'Haití (1806 fins a 1811)[modificar | modificar la font]

# Nomo començament del govèrn Fin del govèrn Partit Nòtas
1 Henri Christophe 17 d'octobre de 1806 28 de març de 1811 cap provisòri de govèrn d’Haití fins a 17 de febrièr de 1807. Proclamat rei d'Haití

Rei d'Haití (1811-1820)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del mandat Fin del mandat Dinastia Conjunt Nòtas
1 Henri I 28 de març de 1811 8 d'octobre de 1820 Christophe Marie-Louise Coidavid Coronat lo 2 de junh de 1811 en Cap-Henri. Se suicidèt

Presidents (1806-1849)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit Nòtas
1 Alexandre Pétion 17 d'octobre de 1806 29 de març de 1818 moriguèt durant lo mandat
2 Jean Pierre Boyer 30 de març de 1818 13 de març de 1843 depausat
3 Charles Rivière-Hérard 13 de març de 1843 3 de mai de 1844 renoncièt
4 Philippe Guerrier 3 de mai de 1844 15 d'abril de 1845 moriguèt durant lo mandat
5 Jean-Louis Pierrot 16 d'abril de 1845 1 de març de 1846 depausat
6 Jean-Baptiste Riché 1 de març de 1846 28 de febrièr de 1847 moriguèt durant lo mandat
7 Faustin Soulouque 1 de març de 1847 26 d'agost de 1849 Proclamat Emperaire d'Haití

Emperaire (1849-1859)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del mandat Fin del mandat Dinastia Conjunt Nòtas
2 Faustin I 26 d'agost de 1849 15 de genièr de 1859 Soulouque Adélina Lévêque Coronat en 18 d'abril de 1852 en Port-au-Prince. depausat

Presidents de la Republica (1859-uèi)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit Nòtas
8 Fabre Geffrard 16 de genièr de 1859 13 de març de 1867 depausat
‘‘‘cap’’ (13 fins a 20 de març de 1867)
Nissage Saget 20 de març de 1867 2 de mai de 1867 provisòri
‘‘‘cap’’ (2 fins a 4 de mai de 1867)
9 Sylvain Salnave 4 de mai de 1867 27 de decembre de 1869
10 Nissage Saget 27 de decembre de 1869 13 de mai de 1874 Primièr president a completar son mandat en Haiti
Consèlh de Secretaris d’Estat (13 de mai fins a 14 de junh de 1874)
11 Michel Domingue 14 de junh de 1874 15 d'abril de 1876
‘‘‘cap’’ (15 fins a 23 d'abril de 1876)
12 Pierre Théoma Boisrond-Canal, 1en còp 23 d'abril de 1876 17 de julhet de 1879
‘‘‘cap’’ (17 fins a 26 de julhet de 1879)
Joseph Lamothe 26 de julhet de 1879 2 d'octobre de 1879 provisòri
13 Lysius Salomon 2 d'octobre de 1879 10 d'agost de 1888 renoncièt
Pierre Théoma Boisrond-Canal 10 d'agost de 1888 16 d'octobre de 1888 2en còp, provisòri
14 François Denys Légitime 16 d'octobre de 1888 23 d'agost de 1889 renoncièt
Monpoint Jeune 23 d'agost de 1889 17 d'octobre de 1889 provisòri
15 Florvil Hyppolite 17 d'octobre de 1889 24 de març de 1896 moriguèt durant lo mandat
‘‘‘cap’’ (24 fins a 31 de març de 1896)
16 Tirésias Simon Sam 31 de març de 1896 12 de mai de 1902 renoncièt
‘‘‘cap’’ (12 de mai fins a 26 de mai de 1902)
Pierre Théoma Boisrond-Canal 26 de mai de 1902 17 de decembre de 1902 3en còp, provisòri
17 Pierre Nord Alexis 17 de decembre de 1902 2 de decembre de 1908 depausat
‘‘‘cap’’ (2 fins a 6 de decembre de 1908)
18 François C. Antoine Simon 6 de decembre de 1908 3 d'agost de 1911 depausat
19 Cincinnatus Leconte 24 de julhet de 1911 8 d'agost de 1912 Descendent de Jean-Jacques Dessalines. En lo poder de 3 d'agost de 1911. Assassinat.
20 Tancrède Auguste 8 d'agost de 1912 2 de mai de 1913 moriguèt durant lo mandat
‘‘‘cap’’ (3 de mai fins a 12 de mai de 1913)
21 Michel Oreste 12 de mai de 1913 27 de genièr de 1914 depausat
‘‘‘cap’’ (27 de genièr fins a 8 de febrièr de 1914)
22 Oreste Zamor 8 de febrièr de 1914 29 d'octobre de 1914 depausat
‘‘‘cap’’ (29 d'octobre fins a 6 de novembre de 1914)
23 Joseph Davilmar Théodore 6 de novembre de 1914 22 de febrièr de 1915 renoncièt
‘‘‘cap’’ (22 fins a 25 de febrièr de 1915)
24 Vilbrun Guillaume Sam 25 de febrièr de 1915 28 de julhet de 1915 depausat e mortiguèt
‘‘‘cap’’ (28 de julhet fins a 12 d'agost de 1915)
25 Philippe Sudré Dartiguenave 12 d'agost de 1915 15 de mai de 1922
26 Louis Borno 15 de mai de 1922 15 de mai de 1930 renoncièt
27 Louis Eugène Roy 15 de mai de 1930 18 de novembre de 1930 provisòri
28 Sténio Vincent 18 de novembre de 1930 15 de mai de 1941
29 Élie Lescot 15 de mai de 1941 11 de genièr de 1946 depausat
Franck Lavaud 11 de genièr de 1946 16 d'agost de 1946 militar Cap del consèlh executiu militar
30 Dumarsais Estimé 16 d'agost de 1946 10 de mai de 1950 cap depausat
Franck Lavaud 10 de mai de 1950 6 de decembre de 1950 militar 2en còp, cap de la junta militar
31 Paul Eugène Magloire 6 de decembre de 1950 12 de decembre de 1956 militar/ cap renoncièt
Joseph Nemours Pierre-Louis 12 de decembre de 1956 4 de febrièr de 1957 cap provisòri
Franck Sylvain 7 de febrièr de 1957 2 d'abril de 1957 cap provisòri
Léon Cantave 2 d'abril de 1957 6 d'abril de 1957 militar cap d'Estat
‘‘Consèlh Executiu de govèrn (6 d'abril fins a 20 de mai de 1957)
Léon Cantave 20 de mai de 1957 25 de mai de 1957 militar 2en còp, cap d'Estat
Daniel Fignolé 25 de mai de 1957 14 de junh de 1957 Mouvement des Ouvriers Paysans provisòri
Antonio Thrasybule Kebreau 14 de junh de 1957 22 d'octobre de 1957 militar cap del consèlh militar
32 François Duvalier 22 d'octobre de 1957 21 d'abril de 1971 Parti de l'Unité nationale - PUN' moriguèt durant lo mandat
33 Jean-Claude Duvalier 21 d'abril de 1971 7 de febrièr de 1986 cap depausat
Henri Namphy 7 de febrièr de 1986 7 de febrièr de 1988 militar Cap del Consèlh Nacional de Govèrn
34 Leslie François Manigat 7 de febrièr de 1988 20 de junh de 1988 Rassemblement des Démocrates Nationaux Progressistes - RDNP depausat
35 Henri Namphy 20 de junh de 1988 17 de setembre de 1988 militar depausat
36 Prosper Avril 17 de setembre de 1988 10 de març de 1990 militar depausat
Herard Abraham 10 de març de 1990 13 de març de 1990 militar en exercici del poder
Ertha Pascal-Trouillot 13 de març de 1990 7 de febrièr de 1991 cap provisòri, primièra femna president d'Haití
37 Jean-Bertrand Aristide 7 de febrièr de 1991 30 de setembre de 1991 Front national pour le changement et la démocratie - FNCD depausat
Raoul Cédras 30 de setembre de 1991 8 d'octobre de 1991 militar cap de la junta militar, cap d'Estat de facto fins a 12 d'octobre de 1994
Joseph Nérette 8 d'octobre de 1991 19 de junh de 1992 cap provisòri
Marc Bazin 19 de junh de 1992 15 de junh de 1993 Mouvement pour l’instauration de la démocratie en Haïti en exercici del poder
38 Jean-Bertrand Aristide 15 de junh de 1993 12 de mai de 1994 Front national pour le changement et la démocratie - FNCD en exili, ma reconegut en Haiti
Émile Jonassaint 12 de mai de 1994 12 d'octobre de 1994 cap provisòri
40 Jean-Bertrand Aristide 12 d'octobre de 1994 7 de febrièr de 1996 Fanmi Lavalas
41 René Préval 7 de febrièr de 1996 7 de febrièr de 2001 Òganizasyon Pèp Kap Lité
42 Jean-Bertrand Aristide 7 de febrièr de 2001 29 de febrièr de 2004 Fanmi Lavalas depausat
Boniface Alexandre 29 de febrièr de 2004 14 de mai de 2006 cap provisòri
43 René Préval 14 de mai de 2006 14 de mai de 2011 Fwon Lespwa
44 Michel Martelly 14 de mai de 2011 7 de febrièr de 2016 Repons Peyizan
Evans Paul 7 de febrièr de 2016 14 de febrièr de 2016 Konvansyon Inite Demokratik interim
Jocelerme Privert 14 de febrièr de 2016 7 de febrièr de 2017 Inite provisòri
45 Jovenel Moïse 7 de febrièr de 2017 -

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]