Lista dels presidents d'Haití

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
bandièra d'Haití

Vaquí la lista dels presidents e caps d'Estat d'Haití aprèp l'independéncia en 1804.

De 1806 fins a 1820 Haití foguèt dividit en l'Estat d'Haití (aprèp, Renhe d'Haití) al nòrd, e la Republica d'Haití al sud.

Caps de Govèrn d'Haití dempuèi 1804
# Imatge Nom Començament del govèrn Final del govèrn Títol politic
Jean-Jacques-Dessalines.jpg Jean-Jacques Dessalines

Jacques la 1ma
1 de genièr de 1804 2 de setembre de 1804 Governador-general
2 de setembre de 1804 17 d'octobre de 1806 Emperaire d'Haití
Henri Christophe.jpg Henri Christophe



Henri[1]
28 de decembre de 1806 27 de genièr de 1807 president provisòri d'Haití (non proclamat)
17 de febrièr de 1807 28 de març de 1811 President d'Haití (nord)
28 de març de 1811 8 d'octobre de 1820 Rei d'Haití (nord)
Defautoc.png Bruno Blanchet 19 de genièr de 1807 10 de març de 1807 Secretari d'Estat e Cap provisòri del Poder executiu
1 Alexandre Petion président de la République d'Hayti BNF Gallica.jpg Alexandre Pétion 10 de març de 1807 29 de març de 1818 president d'Haití (sud)
- Defautoc.png Jean-Chrisostôme Imbert 29 de març de 1818 30 de març de 1818 Secretari d'Estat e Cap provisòri del Poder executiu
2 Jean-Pierre Boyer.jpg Jean-Pierre Boyer 31 de març de 1818 8 d'octobre de 1820 president d'Haití (sud)
8 d'octobre de 1820 9 de febrièr de 1821 president d'Haití
9 de febrièr de 1821 18 de març de 1843
3 Charles Rivière-Hérard.jpg Charles Rivière Hérard 13 de març de 1843 3 de mai de 1844
4 Philippe Guerrier.jpg Philippe Guerrier 3 de mai de 1844 15 d'abril de 1845
5 Jean-Louis Pierrot.jpg Jean-Louis Pierrot 16 d'abril de 1845 1 de març de 1846
6 Jean-Baptiste Riché.jpg Jean-Baptiste Riché 1 de març de 1846 27 d'abril de 1846
Defautoc.png Céligny Ardouin 27 d'abril de 1846 1 de març de 1847 President del Consèlh de Secretaris d'Estat
7 Faustin I.jpg Faustin Soulouque
Faustin la 1ma
1 de març de 1847 26 d'agost de 1849 president d'Haití
26 d'agost de 1849 15 de genièr de 1859 Emperaire d'Haití
8 Fabre Geffrard 15 de genièr de 1859 13 de març de 1867
Nissage Saget.jpg Jean-Nicolas Nissage Saget 13 de març de 1867 4 de mai de 1867 president provisòri d'Haití
9 Sylvain-salnave-1826-1870-haitian-general.jpg Sylvain Salnave 4 de mai de 1867 14 de junh de 1867 Protector de la Republica d'Haití
14 de junh de 1867 19 de decembre de 1869 president d'Haití
10 Nissage Saget.jpg Jean-Nicolas Nissage Saget 19 de decembre de 1869 19 de març de 1870 president del govèrn provisòri
20 de març de 1870 14 de mai de 1874
Defautoc.png Consèlh dels Secretaris d'Estat 14 de mai de 1874 14 de junh de 1874 Joseph Lamothe
Saul Liautaud
Octavius Rameau
Raoul Excellent
11 Michel Domingue.jpg Michel Domingue 14 de junh de 1874 15 d'abril de 1876
Defautoc.png Comitat Revolucionari de Port-au-Prince 15 d'abril de 1876 23 d'abril de 1876 B. Rivière (Pdt), Charles Archin, Darius Denis, Saint-Vil Saint-Victor, Jean-Louis Hyppolite, Morin Montasse, A.-P. Mitton, Henry Granville, Dujour Pierre, Louis Oriol, Camille Nau, David fils aîné, Sauveur Faubert, Tracy Riboul, Turenne Carrié, Francin Thézan, Richard Azor
Defautoc.png Govèrn provisòri 23 d'abril de 1876 19 de julhet de 1876 Pierre Théoma Boisrond-Canal, Hyppolite, Louis Tanis, Louis Audain, Monbrun Arnoux
12 Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal 19 de julhet de 1876 17 de julhet de 1879
Defautoc.png Joseph Lamothe 28 de julhet de 1879 3 d'octobre de 1879 president del govèrn provisòri
Florvil Hyppolite 3 d'octobre de 1879 26 d'octobre de 1879 president del govèrn provisòri
13 Salomon 200.jpg Lysius Salomon 26 d'octobre de 1879 10 d'agost de 1888
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal 10 d'agost de 1888 16 d'octobre de 1888 president provisòri
14 François Denys Légitime.jpg François Denys Légitime 16 d'octobre de 1888 18 de decembre de 1888 Cap del Poder executiu
18 de decembre de 1888 22 d'agost de 1889
Defautoc.png Borno Monpoint jeune 23 d'agost de 1889 17 d'octobre de 1889 president provisòri
15 Florvil Hyppolite official photo.jpg Florvil Hyppolite 17 d'octobre de 1889 24 de març de 1896
Defautoc.png Consèlh dels Secretaris d'Estat 24 de març de 1896 31 de març de 1896 Tirésias Simon Sam, Tancrède Auguste, Callisthène Fouchard, Pourcely Faine, Thimoclès Labidou
16 Tirésias Simon Sam portrait.jpg Tirésias Simon Sam 31 de març de 1896 12 de mai de 1902
Cincinnatus Leconte.jpg Cincinnatus Leconte 12 de mai de 1902 13 de mai de 1902 president provisòri
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal 13 de mai de 1902 21 de decembre de 1902 provisòri
17 Pierre Nord Alexis, 1905.jpg Nord Alexis 21 de decembre de 1902 2 de decembre de 1908
Defautoc.png Comitat del Òrdre Public 2 de decembre de 1908 6 de decembre de 1908 Michel Oreste, Louis-Auguste Boisrond-Canal, Maximilien Laforêt, Renaud Hippolyte, Auguste Bonamy, MacDonald Appolon, Luders Chapoteau, Prudent jeune
18 Presidentsimon.jpg Antoine Simon 6 de decembre de 1908 21 de decembre de 1908 Cap del Poder executiu
21 de decembre de 1908 3 d'agost de 1911
19 Cincinnatus Leconte.jpg Cincinnatus Leconte 27 de julhet de 1911 7 d'agost de 1911 Cap Superior de la Revolucion
7 d'agost de 1911 14 d'agost de 1911 Cap del Poder executiu
14 d'agost de 1911 8 d'agost de 1912
20 Tancrede Auguste.jpg Tancrède Auguste 9 d'agost de 1912 2 de mai de 1913
Defautoc.png Consèlh dels Secretaris d'Estat 2 de mai de 1913 4 de mai de 1913 Seymour Pradel, Beaufossé Laroche, Jacques Nicholas Léger, Tertulien Guilbaud, Edmond Lespinasse, Guatimosin Boco
21 Michel Oreste portrait.jpg Michel Oreste 4 de mai de 1913 27 de genièr de 1914
Edmond Polynice president haiti.png Edmond Polynice 27 de genièr de 1914 8 de febrièr de 1914 President del Comitat del Securitat Publica
22 Timbre-poste haïtien d'Oreste Zamor.jpg Oreste Zamor 8 de febrièr de 1914 29 d'octobre de 1914
Edmond Polynice president haiti.png Edmond Polynice 29 d'octobre de 1914 6 de novembre de 1914 President del Comitat del Securitat Publica
23 Joseph Davilmar Theodore portrait.jpg Joseph Davilmar Théodore 6 de novembre de 1914 10 de novembre de 1914 Cap del Poder executiu
10 de novembre de 1914 22 de febrièr de 1915
24 Vilbrun Guillaume Sam portrait.jpg Vilbrun Guillaume Sam 22 de febrièr de 1915 9 de març de 1915 Cap del Poder executiu
9 de març de 1915 28 de julhet de 1915
Defautoc.png Comitat Revolucionari 28 de julhet de 1915 11 d'agost de 1915 Charles de Delva, Edmond Polynice, Charles Zamor, Léon Nau, Ermane Robin, Eribert Saint-Vil Noël, Samson Monpoint
25 Dartiguenave.jpg Philippe Sudre Dartiguenave 12 d'agost de 1915 15 de mai de 1922
26 Louis Borno.jpg Louis Borno 15 de mai de 1922 15 de mai de 1930
27 Louis Eugene Roy portrait.jpg Louis Eugène Roy 15 de mai de 1930 18 de novembre de 1930 president provisòri d'Haití
28 Stenio Vincent portrait.jpg Sténio Vincent 18 de novembre de 1930 15 de mai de 1941
29 Elie Lescot portrait.jpg Élie Lescot 15 de mai de 1941 11 de genièr de 1946
30 Franck Lavaud portrait.jpg Franck Lavaud 11 de genièr de 1946 16 d'agost de 1946 Cap del consèlh executiu militar
31 Dumarsais estime portrait.jpg Dumarsais Estimé 16 d'agost de 1946 10 de mai de 1950
(30) Franck Lavaud portrait.jpg Franck Lavaud 10 de mai de 1950 10 de decembre de 1950 Cap del consèlh executiu militar
32 Paul Magloire portrait.jpg Paul Eugène Magloire 6 de decembre de 1950 6 de decembre de 1956 Nòta: Primièr president eligit directament dal poble por mandat de 6 ans, segon l'article 77 de la constitucion de 1950
6 de decembre de 1956 12 de decembre de 1956 Cap del Poder executiu[2]
Joseph Nemours Pierre-Louis portrait.jpg Joseph Nemours Pierre-Louis 12 de decembre de 1956 3 de febrièr de 1957 president provisòri d'Haití
Franck Sylvain portrait.jpg Franck Sylvain 7 de febrièr de 1957 2 d'abril de 1957 president provisòri d'Haití
President Léon Cantave.png Léon Cantave 2 d'abril de 1957 6 d'abril de 1957 president del Consèlh de Govèrn
Defautoc.png Colegiada de Govèrn 6 d'abril de 1957 20 de mai de 1957 Léonce Bernard, Georges Bretous, Stuart Cambronne, Antoine Pierre-Paul, Vilfort Beauvoir, Weber Michaud, Seymour Lamothe, Raoul Daguilh, Théodore Nicoleau, Ernest B. Danache, Emmanuel Bruny, Max Bolté, Grégoire Eugène
President Léon Cantave.png Léon Cantave 20 de mai de 1957 25 de mai de 1957 president del Consèlh de Govèrn
Daniel fignole portrait.jpg Daniel Fignolé 25 de mai de 1957 14 de junh de 1957 president provisòri d'Haití
33 Antonio Thrasybule Kebreau portrait.jpg Antonio Thrasybule Kébreau 14 de junh de 1957 22 d'octobre de 1957 president del Consèlh de Govèrn
34 François Duvalier (cropped).jpg François Duvalier 22 d'octobre de 1957 21 d'abril de 1971
35 Baby Doc.jpg Jean-Claude Duvalier 21 d'abril de 1971 6 de febrièr de 1986
36 EX president Haiti HENRI NAMPHY.png Henri Namphy 6 de febrièr de 1986 7 de febrièr de 1988 president del Consèlh Nacional de Govèrn
37 Leslie Manigat, 16 juin 1988.png Leslie Manigat 7 de febrièr de 1988 20 de junh de 1988 president
(36) EX president Haiti HENRI NAMPHY.png Henri Namphy 20 de junh de 1988 17 de setembre de 1988 Militar. Cap de govèrn.
38 Defautoc.png Prosper Avril 17 de setembre de 1988 10 de març de 1990 militar. Cap de govèrn
Defautoc.png Hérard Abraham 10 de març de 1990 13 de març de 1990 president del Govèrn militar provisòri
Defautoc.png Ertha Pascal-Trouillot 13 de març de 1990 7 de febrièr de 1991 president provisòri d'Haití
39 Jean-Bertrand Aristide (cropped).jpg Jean-Bertrand Aristide 7 de febrièr de 1991 29 de setembre de 1991
40 Defautoc.png Raoul Cédras 29 de setembre de 1991 8 d'octobre de 1991
Defautoc.png Joseph Nérette 8 d'octobre de 1991 19 de junh de 1992 president provisòri d'Haití
lo govèrn de Marc Bazin assumiguèt interim.
(39) Jean-Bertrand Aristide (cropped).jpg Jean-Bertrand Aristide 15 de junh de 1993 12 de mai de 1994 Nòta: exilat, tamen reconegut dins Haití
Defautoc.png Émile Jonassaint 12 de mai de 1994 12 d'octobre de 1994 president provisòri d'Haití
(39) Jean-Bertrand Aristide (cropped).jpg Jean-Bertrand Aristide 15 d'octobre de 1994 7 de febrièr de 1996
41 Rene Preval.jpg René Préval 7 de febrièr de 1996 7 de febrièr de 2001
(39) Jean-Bertrand Aristide (cropped).jpg Jean-Bertrand Aristide 7 de febrièr de 2001 29 de febrièr de 2004
Boniface Alexandre.jpg Boniface Alexandre 29 de febrièr de 2004 14 de mai de 2006 president provisòri d'Haití
(41) Rene Preval.jpg René Préval 14 de mai de 2006 14 de mai de 2011
42 Michel Martelly on April 20, 2011.jpg Michel Martelly 14 de mai de 2011 7 de febrièr de 2016
Segon la constitucion, Evans Paul asumis lo govèrn interim.
Jocelerme Privert (30186877591).jpg Jocelerme Privert 14 de febrièr de 2016 7 de febrièr de 2017 President provisòri d'Haití. Eligit dal Parlament.
43 Jovenel Moise.jpg Jovenel Moïse 7 de febrièr de 2017 7 de julhet de 2021 Joseph Mécène Jean-Louis contestèt son govèrn dempuèi lo 8 de febrièr de 2021.
Assassinat lo 7 de julhet de 2021 a son domicili.
Segon la constitucion, Claude Joseph, e aprèp Ariel Henry, assumiguèt coma presidents provisionals

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

  1. Nom segon la constitucion de 1811 del Renhe del Nòrd.
  2. (fr) Les gouvernements provisoires. 6 décembre 1956 au 25 mai 1957. Compilations pour l'histoire. Tomo I, pp. 33-36, Port-au-Prince, Imp. N.A. Théodore, , 454 p.