Aqueste article es redigit en òc lengadocian.

Lista dels comtes de Tolosa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Pagina d'ajuda sus l'omonimia Pels articles omonims, vejatz Tolosa (omonimia).
Aqueste modèl es pertinent ? Clicatz per ne veire d'autres.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari o la sintaxi d'aqueste article son de verificar.
Armas dels comtes de Tolosa, puèi adoptadas per la província de Lengadòc e los Estats de Lengadòc

Lista dels comtes de Tolosa

Comtes e ducs precarolingians[modificar | modificar la font]

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
?-587 Daidièr (fr) (~546-587)[1] Tetràdia[1] ? (~580-?)[1]

Comtes e ducs carolingians (beneficiaris; 778-849)[modificar | modificar la font]

Las ortografias en italica son de formas probablas, de verificar.

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
778-790 Corson de Tolosa nomenat par Carlesmanhe, egalament duc d'Aquitània.
790-806 Guilhèm de Gellona (750..755-28 mai 812)[1] Guilhemid(e)s
Guilhèmid(e)s?
(i ~777) Cunegonda (†785..790);

(ii >790) Guiborg (~770->804)[N 1][1]

(i) Berà (nom ca) (<777->826); Guitgièr; Adalèlm; Hélimburge (nom fr); Eribèrt (~780-843); Gerberga (†834)

(ii) Bernat de Septimània (795..800-844); Gaucèlm de Rosselhon (<803-834); Tierrí d'Autun (†~826); Garnièr (†<843); Rotlinda (†<843); Tierrí (†841..843)[N 2][1]

806-816 Begon de Tolosa (~755-28 oct 816)[1] Girardid(e)s (i) ?[1]
(ii ~806) Alpaís (765..770->852[1]), filha de Carlesmanhe e d'Adelinda, concubina[2].
(i) Engeltrudis

(ii) Susanna; Ebrard; Leutard de Fesensac (†~830); Landrada (816-?)[N 3][1]

filh de Girard, comte de París.
811-818 Ramon Rafinèl[N 4] sa relacion als comtes precedents e seguents es pas conegut
816-835 Berenguièr de Tolosa († 835) Unroquid(e)s
Unròquid(e)s?
egalament marqués de Septimània a partir de 832 en seguida de la rebellion e de l'eviccion Bernat de Septimània. Dich 'lo Savi'.
835-844 Bernat de Septimània
(795..800-844)[1]
Guilhemids (29 jun 824) Doda de Gasconha (~805-~843)[N 5][1]. Guilhèm de Septimània (29 nov 826-849), Bernat d'Aquitània (22 mar 841-17 ago 886), Sança (~842-3 mai 886)[N 6][1] filh de Guilhèm de Gellona. Recupèra totes sos títols perduts en 832 (marqués de Septimània e comte d'Autun) a la mort de Berenguièr de Tolosa
842-843 Acfred (en) comte de Toulouse par conquête[3] Nommé par Charles le Chauve alors en guerre contre Pépin II, il est expulsé par Bernard de Septimanie allié de Pépin
844-849 Guilhèm de Septimània
(29 nov 826-849/850)[1]
Guilhemids ?[1] Guilhema (†922)[N 7][1] filh de Bernat de Septimània

Comtes ereditaris (849-1271)[modificar | modificar la font]

Numeracion tradicionala (abans 942)[modificar | modificar la font]

Las ortografias en italica son de formas probablas, de verificar.

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
849-851 Fredelon (†851) Ra(i)mondins ?[1] Fulcrada[1] filh de Fulgaud, comte de Roergue e de Senegonda (probablament felena de Guilhèm de Gellona per Teodoric/Tierrí).
852-865 Raimon Ièr (~810-863/865)[N 8][1] Ra(i)mondins (~830) Berta[1] Bernat, Odon/Audoïn (~832-919); Folc/Folques/Folquièr (~840-<884), Raimonda, Herbert (nom fr; †<863), Bene(se)t; Regilindis[N 9][1] fraire del precedent
863-864 Umfrid/Unifred de Gòtia ? comte de Barcelona, de Girona, de Narbona, de Rosselhon e d'Empúries; comte de Tolosa per conquista.
863-872 Bernat (†877) Ra(i)mondins filh de Raimond I
872-886 Bernat Plantapilosa (†877) Guilhemid(e)s
Guilhèmid(e)s?
filh de Bernat de Septimània
886-918 Audoïn (†918) Ra(i)mondins Garsinda d'Albi filh de Raimon I
918-924 Raimon II de Tolosa (†924) Ra(i)mondins filh del precedent
924-942 Raimon III Ponç (†942) (i) Ne (filha possibla de Garcia II Sanche, duc de Gasconha)

(ii) Garsinda de Roergue

Ra(i)mondins filh del precedent

Numeracions tradicionala e corregida (aprèp 942)[modificar | modificar la font]

Nòta : Aicí, se plaçan dos comtes que figuran pas dins la genealogia tradicionala dels comtes de Tolosa, establida pels Benedictins dins l'"Istòria Generala del Lengadòc". D'estudis recents an establit qu'entre Ra(i)mon III Ponç e Guilhèm III (que segon eles aurián renhat prèp de 80 ans) se plaçan dos comtes nomenats Ra(i)mon, falsant la numerotacion dels Ra(i)mons. Las parentèsis precisan la numerotacion corregida.
Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
942-961 Raimon (IV) (†961) Ra(i)mondins Emilda filh del primièr maridatge de Raimon III Ponç
961-972 Uc (†972) Ra(i)mondins Emilda filh del precedent
972-978 Raimon (V) Ra(i)mondins Adelaïda d'Anjau fraire del precedent
978-1037 Guilhèm III Talhafèrre (952-1037) Ra(i)mondins Emma de Provença filh del precedent
1037-1060 Ponç († 1060) Ra(i)mondins Almòdis de la Marcha filh del precedent
1060-1092 Guilhèm IV (~1040-1092) Ra(i)mondins Emma de Mortain filh del precedent
1088-1105 Raimon IV (VI) Ra(i)mondins (i v. 1065) a une filha de Bertrand de Tolosa, marqués de Provença

(ii 1080) a Matilda de Nautavila (10621094)
(iii 1094) a Elvira de Castelha

dich de Sant Geli (†1105), marqués de Provença, comte de Trípol, fraire del precedent
1105-1109 Bertran de Trípol (†1112) Ra(i)mondins (1095) Aliç de Borgonha (1085-1142) comte de Tolosa e de Trípol, filh del primièr maridatge de Raimon IV (VI). En 1109, partís en Tèrra Santa, daissant lo comtat a Anfós Jordan
1109-1110 Anfós Jordan, comte de Tolosa e de Provença (1103-1148) Ra(i)mondins filh del tresen maridatge de Raimon IV (VI)
1110-1120 Guilhèm (IV) (1076-1126) Felipa (1070-1117)
filha de Guilhèm IV, comte de Tolosa.
duc d'Aquitània e comte de Peitieus. Profitant de la joinessa d'Anfós Jordan, s'empara de las tèrras d'aqueste darrièr, mas i deu renonciar al cap de dètz ans de luchas.
1120-1148 Anfós Jordan (1103-1148) Ra(i)mondins (1125) Faidida d'Usès comte de Tolosa e de Provença, filh del tresen maridatge de Raimon IV (VI)
1148-1194 Raimon V (VII) (†1194) Ra(i)mondins (1154) Constança de França filh del precedent
1194-1222 Raimon VI (VIII) (†1222) Ra(i)mondins (i 1173) Ermessenda Pelet († 1176)

(ii 1178) Beatritz de Besièrs, que se'n separarà en 1193
(iii 1193) Borgonha de Lusinhan, que se'n separerà en 1196
(iv 1196) Joana d'Anglatèrra (11651199)
(v 1202) Alienòr d'Aragon (11821226

filh del precedent
1222-1249 Raimon VII (IX), (†1249) Ra(i)mondins (i) Sança d'Aragon (1186-1242)

(ii) Margarida de Lusinhan

filh de Raimon VI (VIII) e de Joana d'Anglatèrra
1249-1271 Joana de Tolosa (†1271) Ra(i)mondins (1241) Anfós de Peitieus (1220-1271) comte de Tolosa, comte de Peitau, fraire de Sant Loís filha de Raimon VII (IX) e de Sança d'Aragon
Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Comtes non ereditaris[modificar | modificar la font]

1215-1218 : Simon IV de Montfòrt, 5en comte de Leicester, vescomte de Besièrs e de Carcassona
comte de Tolosa per conquista
1681-1737 : Loís Alexandre de Borbon (16781737), comte de Tolosa, filh illegitim de Loís XIV e de Madama de Montespan

Veire tanben[modificar | modificar la font]

Ligams intèrnes[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]

Bibliografia[modificar | modificar la font]

Roger Genty, Les comtes de Toulouse : histoire e traditions, Ferrières, Éd. de Poliphile, 1987, ISBN 2-86888-013-4

Nòtas e referéncias[modificar | modificar la font]

Nòtas[modificar | modificar la font]

  1. i ~777 amb Cunégonde d'Austrasie †785..790; ii > 790 amb Guibourg ~770->804
  2. Roglo: (i) Béra <777->826; Guitchier; Adalelme; Hélimburge; Héribert ca 780-843; Gerberge †834
    (ii) Bernard de Septimanie 795..800-844; Gaucelme de Roussillon <803-834; Thierry d'Autun †ca 826; Garnier . †<843; Rotlinde . †<843; Thierry N †841..843
  3. (i) Engeltrude/Ingeltrude 780-857
    (ii) Suzanne; Eberhard; Leuthard/Luithard/Leutard de Fezensac †~830; Landrée/Landrade 816-?
  4. De la lista dels comtes del wiki anglés.
  5. Grafias sus Roglo: Duoda, Dhuoda, Tota.
  6. Roglo: Guillaume (29 nov 826-849); Bernard Plantevelue d'Aquitaine (22 mar 841-17 ago 886); Sancia (o Regilinde, Rogelinde, Roselind; ~842-3 mai 886)
  7. Roglo: Guilleme (†922)
  8. Roglo: Raymond de Toulouse-Rouergue/Raymond de Rouergue/Raimon I de Toulouse
  9. Roglo: Bernard (†877); Eudes (Odon; ~832-919); Foucher de Limoges (Fulguald, Foulques, Foucher, Foulques; ~840-<884); Raymonde de Rouergue (Raymonde, Raimode; de Toulouse); Herbert (†<863); Benoît; Regilindis (Régilinde)

Referéncias[modificar | modificar la font]

  • (ca) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en catalan intitolat « Llista dels comtes de Tolosa ».
  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Count of Toulouse ».
  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Liste des comtes de Toulouse ».
  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 et 1,20 http://roglo.eu/roglo?lang=fr;m=TT;sm=S;t=comte;p=de+Toulouse
  2. J. Calmette, « L'origine d'Alpaïde, comtesse de Toulouse », Bulletin de la Société archéologique du Midi de la France, t. 47,‎ , p. 319-322
  3. Remarque : Bérenger de Toulouse, Bernard de Septimanie, Warin, Acfred se sont disputé le comté et la ville de Toulouse et y ont été nommés comtes par différentes autorités qui se disputaient la région, Louis le Pieux, [[Pépin Ier d'Aquitaine|Pépin Modèl:Ligam sègle]], Charles le Chauve, Pépin II. On note aussi dans certaines histoires Raymond Raphinel nommé duc de Toulouse par Charlemagne en 810. Frédolon devient comte de Toulouse après avoir livré la ville à Charles le Chauve en 849.
  4. Laurent Macé, « Pouvoir comtal et autonomie consulaire à Toulouse : analyse d’une miniature du sègle XIII », Mémoires de la Société archéologique du Midi de la France, tome LXII (2002), p. 51-59, ici p. 53-55 Modèl:Lire en ligne.