Lista dels comtes de Trípol

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca

En 1102, Ramon de Sant Gèli, comte de Tolosa, decidís de se crear un fèu en Orient que ven lo comtat de Trípol sonque en 1109, aprèp la presa de la vila.

Ostal de Tolosa[modificar | modificar la font]

1102-1105 : Ramon Ièr de Sant Gèli (v.10501105)

1105-1110 : Guilhèm Jordan († 1110), comte de Cerdanha, nevot de Raimon Ièr

1109-1112 : Bertran (10661112), filh de Raimon Ièr e de Na de Provença
maridat en 1095 a Elena, filha d'Eudes Ièr Borrel, duc de Borgonha

1112-1137 : Ponç (10981137), filh del precedent
maridat en 1115 a Cecília de França, veusa de Tancrèd de Hauteville

1137-1152 : Ramon II († 1152), filh del precedent
maridat a Odièrna de Jerusalèm, filha de Baudoïn II, rei de Jerusalèm

de golas a la crotz d'aur viodada de golas

1152-1187 : Ramon III († 1187), filh de Ramon II e d'Odièrna de Jerusalèm
maridat en 1174 a Eschiva de Buras, sòrre d'Elinard de Buras, prince de Galilèa

Sens enfant, Ramon III lèga Trípol a Ramon d'Antiòquia

Ostal d'Antiòquia-Peitieus[modificar | modificar la font]

1187-1189 : Ramon IV d'Antiòquia († 1199), filh ainat de Bohemond III, prince d'Antiòquia e d'Orgolhosa d'Arenc
maridat en 1194 a Alix, filha de Ropen III, prince d'Armenia e d'Isabèla de Toron

en 1189, son paire lo rampèla a Antiòquia e fisa Trípol a son segond filh.

1189-1233 : Bohemond IV (11721233) prince d'Antiòquia, segond filh de Bohemond III e d'Orgolhosa d'Arenc
maridat en primièras nòças a Plasença de Giblet († 1217)
maridat en segondas nòças (1218) a Melisenda de Lusinhan, filha d'Amauri II de Jerusalèm, rei de Chipre e de Jerusalèm.

1233-1252 : Bohemond V († 1252) prince d'Antiòquia, filh de Bohemond Ièr e de Plasença de Giblet
maridat en primièras nòças (1225) a Alix de Champanha, maridatge anullat en 1227.
maridat en segondas nòças (1235) a Luciana de Segni, rèireneboda del papa Innocenci III

1252-1275 : Bohemond VI lo Bèl (12371275) prince d'Antiòqui, filh de Bohemond V e de Luciana de Segni
maridat en 1254 a Sibilla († 1290), filha d'Etom Ièr, rei d'Armenia

1275-1287 : Bohemond VII († 1287), filh de Bohemond VI e de Sibilla d'Armenia.
maridat a Margarida de Briena († 1327), felena de Joan de Briena per Loís d'Acre

1287-1288 : Lucia († 1299), filha de Bohemond VI e de Sibilla d'Armenia.
maridada en 1275 a Narjod de Toucy, amiral de Sicília.

Comtes titulars de Trípol[modificar | modificar la font]

Lo títol de comte de Trípol se transmetèt del meteis biais que lo de prince d'Antiòquia e arribèt als Lusinhan de Chipre. Los reis de Chipre l'atribuiguèron a de cabdèts o a de senhors chipriòtas.

  • Pèire de Lusinhan, filh cabdèt del rei Uc IV, que relèva per el, probablament abans son primièr maridatge en 1342, lo títol de comte de Trípol in partibus infidelium. Es coronat rei de Chipre en 1358.
  • Peiròt de Lusinhan, filh del rei Pèire Ièr, li succedís a la dignitat de comte de Trípol probablament en 1358. Monta a son torn sul tròn de Chipre aprèp l'assassinat de son paire en genièr de 1369.
  • Jacme de Lusinhan, nascut en 1358, filh de Joan, prince d'Antiòquia. Es titolat comte de Trípol pel jove rei Pèire II lo 17 d'octobre de 1372. Quitament s'es espós de Margarida de Lusinhan, la sòrre del rei, es alunhat del tròn en 1382 pels barons de Chipre que li preferisson son oncle Jacme Ièr. Morís cap a 1396.
  • Joan de Lusinhan, nascut cap a 1386, filh del precedent a qui succedís cap a 1396, morís probablament sens aligança abans 1432.
  • Pèire de Lusinhan, nascut cap a 1387, nomenat Conestable de Jerusalèm en 1415, esposa sens dobte la meteissa annada Isabèla de Lusinhan, filha del rei Jacme Ièr. Succedís a son fraire coma comte de Trípol cap a 1432. Exercís la regéncia per son nebot lo rei Joan II en 1432 e cumula las dignitats de Senescal de Jerusalèm e de Conestable de Chipre. Morís a Nicosia lo 7 de febrièr de 1452.
  • Joan de Nores, qu'aparten a una fòrt anciana familha nòbla de Chipre, crompa lo títol de comte de Trípol a la Republica de Venècia en 1490.
  • Loís de Nores, son filh.
  • Jacme de Nores, son filh, capitani general de l'artilhariá de la Serenissima, tuat a la presa de Nicosia pels Turcs en 1570.
  • Alvise de Nores, canonge de Pàdoa, cosin del precedent, relèva lo títol cap a 1586.

Genealogia[modificar | modificar la font]

Almòdis de la Marcha
X 1) Uc V de Lusinhan, senhor de Lusinhan
X 2) Ponç, comte de Tolosa
X 3) Raimon Berenguièr Ièr, comte de Barcelona
│
├─2> Ramon Ièr de Sant Gèli, comte de Tolosa e de Trípol
│    X 1) Na de Tolosa Provença
│    X 2) Matilda de Hauteville
│    X 3) Elvira de Castelha
│    │
│    └─1> Bertran, comte de Tolosa e de Trípol
│         X Elena de Borgonha
│         │
│         └──> Ponç, comte de Trípol
│              X Cecília de França
│              │
│              └──> Ramon II, comte de Trípol
│             ┌───> X Odièrna de Jerusalèm
│             │     │
│             │     └──> Ramon III, comte de Trípol
│             │          X Eschiva Bures, princessa de Tiberiada
│             │
│             Baudoïn II, rei de Jerusalèm
│             │
│             └──> Alix de Jerusalèm
│                  X Bohemond II, prince d'Antiòquia
│                   │
│                   └──> Constança d'Antiòquia
│              ┌───────> X Ramon de Peitieus
│              │         │
│              │         └──> Bohemond III, prince d'Antiòquia
│              │              │
│              │              ├──> Ramon IV, comte de Trípol
│              │              │
│              │              └──> Bohemond IV, prince d'Antiòquia e comte de Trípol
│              │                   │
│              │                   └──> Bohemond V, prince d'Antiòquia e comte de Trípol
│              │                        │
│              │                        └──> Bohemond VI, prince d'Antiòquia e comte de Trípol
│              │                             │
│              │                             ├──> Bohemond VII, comte de Trípol
│              │                             │
│              │                             └──> Lucia, comtessa de Trípol
│              │
│              Guilhèm IX de Peitieus, duc d'Aquitània
│    ┌───────> X Matilda
│    │
├─2> Guilhèm IV, comte de Tolosa
│
└─3> Sancha de Barcelona
     X Guilhèm Raimon, comte de Cerdanha
     │
     └──> Guilhèm Jordan, comte de Cerdanha e de Trípol