Puèja

Aqueste article es redigit en lengadocian.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Infotaula de geografia fisicaPuèja
TipeRegion Modifica el valor a Wikidata

Puèja (Piège en francés) es un airal o una region naturala de Lengadòc, situat principalament dins lo departament d'Aude e format de tucas, puèges e de penjals d'altitud variable.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Segon l'abat Savartés, Puèja seriá una partida de las Corbièras occidentalas [1], çò qu'es benlèu butar tròp a l'oèst aquel massís montanhós. Es en tot cas un ensemble de puèges molassics situats entre la plana de Lauragués (cap a Castèlnòu d'Arri) e los primièrs contrafòrts dels Pirenèus.
La delimitacion de Puèja es imprecisa. En mai del departament d'Aude, Puèja se contunha en Arièja en direccion de Mirapeis e benlèu en Nauta Garona.
L'abat Savartés la definís atal, implicitament per la partida audenca : un territòri, comprés dins lo Pagus Tolosanus, limitat al nòrd per Lauragués, a l'èst per Rasés, al sud per Forèst, a l'oèst per Garnagués. Correspond a l'ancian canton de Bèlpuèg, sense la partida occidentala, qu'es de Garnagués, a l'ancian canton de Salas d'Èrs e a una partida del de Fanjaus, mens la partida qu'èra de Rasés [1].
La concepcion de l'abat Savartés es istorica. Dins un sens al còp natural e tecnocratic, las nocions de Puèja e de Lauragués non son exclusivas e Puèja es quitament considerat coma la partida meridionala de Lauragués. Aquí una lista de las comunas de Puèja lato sensu, classada segon los ancians cantons d'abans 2015 :

Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Toponimia[modificar | Modificar lo còdi]

Las fòrmas ancianas son : Ipsa Pina, comprene Puia, en 968, In pago Tolosano..., in ministerio de ipsa Puia [1] (remarcar l'utilizacion de l'article « salat », ara desparegut).
Aquelas mencions pròvan que lo nom de Puèja es un deverbal del vèrbe pujar, « montar », çò que caracteriza plan una region naturala pus nauta que la plana de Castèlnòu d'Arri e, en teoria, d'altitud que s'elèva progressivament cap al sud.

Nòtas[modificar | Modificar lo còdi]

  1. 1,0 1,1 et 1,2 Abbé Sabarthès, Dictionnaire topographique du département de l'Aude, 1912, p. 312, legir en linha https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k110095d/f404.item.texteImage
  2. DIREN Languedoc-Roussillon et Agence Folléa-Gautier, Atlas des paysages du Languedoc-Roussillon. 27 : Les collines de la Piège, site paysages.languedoc-roussillon.developpement-durable.gouv.fr legir en linha http://paysages.languedoc-roussillon.developpement-durable.gouv.fr/Aude/UP27.html