Portal:Lengas

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Portal de las lengas

Benvengut(da) dins lo portal de las lengas de la Wikipèdia occitana.

Aqueste portal acampa los articles tractant de lingüistica e, mai precisament, de las diferentas lengas.

L'umanitat se distinguís per la granda varietat de sos lengatges, doncas, es tot naturalament la Torre de Babel que servís d'emblèma a aqueste portal. Çai-contre, una de sas representacions, pintada en 1563 per Pieter Brueghel lo Vièlh e, just al-dejos, un imatge de mòstras de divèrses alfabets.


Pieter Bruegel de Oude (1525-1569), De Toren van Babel (1563)
Échantillons de divers alphabets



O sabiatz ?

Lo soninke es una lenga mande parlada en Africa de l'Oèst. Fòrça soninke s'an despatriat fòra d'Africa e fòrman uèi una diaspòra importanta, çò que fa que lo soninke es la lenga africana la mai parlada en França.


La comunautat wikipediana e las lengas

Los Wikipedians, sul wiki occitan coma sus fòrça autres, manifèstan tanben lor interès per divèrsas lengas, que sián o pas participants al Projècte Lengas.

Una iniciativa, nascuda sus Wikimedia Commons en novembre de 2004 jol nom Babel, a consistit a crear de modèls de messatges estandardizats per facilitar la comunicacion entre locutors de divèrsas lengas. Aquesta iniciativa s'es rapidament espandida a travèrs los autres projèctes de la Wikimedia Foundation, pus especialament las diferentas versions de Wikipedia, ont es sovent designada jos l'escais de « projècte Babel » (o un escais equivalent segon la lenga).

A l'ora d'ara, son pas mens de 76 Wikipedias que, a un gra o a un autre, fan usatge dels « modèls Babel », per los quals los utilizaires, indican, amb 4 o 5 nivèls diferents, lor practica de divèrsas lengas.

Sul wiki occitan, vejatz Wikipèdia:Babel e la categoria:Wikipedians per lenga.


Imatge del mes

Reparticion geografica de las lengas mandingas

Reparticion geografica de las lengas lengas mandingas. En ròse clar, las regions ont un parlar manding es utilizat coma lingua franca



Veire tanben


Articles de qualitat

Lengas :

Concèptes lingüistics :


Portals connèxes

Escritura

Literatura

Lengas

Esperanto


De far

-