Prèmi Goncourt

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lo Prèmi Goncourt es un prèmi literari en lenga francesa atribuit cada an a la melhora òbra de ficcion en pròsa per la Societat Literària dels Goncourt. Lo prèmi simbolic es de 10 èuros, mas es la distincion mai prestigiosa de la literatura francesa, e assegura a l'autor un succès de librariá.

Lo Prèmi Goncourt foguèt creat pel testament d’Edmond de Goncourt en 1896. Mas foguèt en 1902 que se fondèt oficialament la Societat Literària dels Goncourt. Lo primièr Prèmi foguèt atribuit lo 21 de decembre de 1903 a John-Antoine Nau per son òbra Force ennemie. Lo prèmi se pòt concedir solament un còp, mas Romain Gary lo recebèt en 1956 per son roman les Racines du Ciel e en 1975, jol pseudonim d’Émile Ajar, per la Vie devant soi.

La Societat Literària dels Goncourt o Acadèmia Goncourt se compausa de 10 membres que se reünisson cada primièr dimars del mes al primièr estatge del restaurant Drouant de París. Los membres actuals son: François Nourissier, Daniel Boulanger, Robert Sabatier, Françoise Mallet-Joris, Didier Decoin,Edmonde Charles-Roux, Jorge Semprún, Michel Tournier, Bernard Pivot e Françoise Chandernagor

Premiats[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]