Lista dels caps d'Estat de Ghana

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sauter à la navigation Sauter à la recherche
Bandièra de Ghana.

Abans l'independéncia en 1957, Ghana èra la colònia britanic de la Còsta d'Aur. Abans del periòde colonial, lo sieu territòri èra dividit en de divèrses reialmes, entre eles l'empèri Ashanti.

Caps d'Estat de Ghana (1957 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Après l'independéncia de Ghana (formada per l'union entre Còsta d'Aur e la Togolandia Britanica) l'an 1957 fins a l'an 1960, lo país aguèri coma cap d'Estat la reina Elisabeta II del Reialme Unit representada per de governadors-generales

Periòde de govèrn Nom
6 de març 1957 fins a 24 de junh 1957 Charles Noble Arden-Clarke, governador-general
24 de junh 1957 fins a 1 de julhet 1960 William Hare, 5en comte de Listowel, governador-general

Republica de Ghana (1960 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Ghana devenèt republica lo 1 de julhet 1960. Vaquí la lista dels presidents de Ghana fins a uèi.

Periòde de govèrn Nom Partit Nòta
Republica de Ghana
1 de julhet 1960 til 24 de febrièr 1966 Kwame Nkrumah, president CPP depausat per còp d'Estat
24 de febrièr 1966 til 2 d'abril 1969 Joseph Arthur Ankrah, Cap del consèlh de liberacion nacionala militar
2 d'abril 1969 til 3 de setembre 1969 Akwasi Amankwaa Afrifa, Cap del consèlh de liberacion nacionala militar
3 de setembre 1969 til 7 d'agost 1970 Akwasi Amankwaa Afrifa, Cap de la comission presidenciala
7 d'agost 1970 til 31 d'agost 1970 Nii Amaa Ollennu, president en exercici
31 d'agost 1970 til 13 de genièr 1972 Edward Akufo-Addo, president n-p depausat per còp d'Estat
13 de genièr 1972 til 9 d'octobre 1975 Ignatius Kutu Acheamphong, Cap del consèlh de redencion nacionala militar
9 d'octobre 1975 til 5 de julhet 1978 Ignatius Kutu Acheamphong, Cap del consèlh suprèm militar depausat per còp d'Estat
5 de julhet 1978 til 4 de junh 1979 Frederick Fred William Kwasi Akuffo, Cap del consèlh suprèm militar militar depausat per còp d'Estat
4 de junh 1979 til 24 de setembre 1979 Jerry John Rawlings, Cap del consèlh revolucionari d'armada militar naissença Jeremiah Rawlings John
24 de setembre 1979 til 31 de decembre 1981 Hilla Limann, president PNP depausat per còp d'Estat
31 de decembre 1981 til 7 de genièr 1993 Jerry John Rawlings, president del consèlh provisional de defensa PNDC
7 de genièr 1993 til 7 de genièr 2001 Jerry John Rawlings, president NDC après daissar l'armada
7 de genièr 2001 til 7 de genièr 2009 John Agyekum Kufuor, president NPP Eligit lo 28 de decembre 2000
7 de genièr 2009 til 24 de julhet 2012 John Evans Atta Mills, president NDC Eligit lo 2 de genièr 2009, moriguèt durant lo mandat
24 de julhet 2012 fins a uèi John Dramani Mahama, president NDC Vice-president, assumiguèt lo poder après la mòrt de Atta Mills.

Fonts[modificar | modificar la font]

  • http://www.rulers.org/rulg1.html#ghana
  • Guinness Book of Kings, Rulers & Statesmen, Clive Carpenter, Guinness Superlatives Ltd
  • African States and Rulers, John Stewart, McFarland
  • Heads of State and Government, 2nd Edn., John V da Graça, MacMillan Press Ltd, 2000

Vejats tanben[modificar | modificar la font]