Bucarèst

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Bucarèst
Bucureşti
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Superfícia 228 km²
Geografia politica
País Bandièra: RomaniaRomania
region Muntenia
Geografia umana
Populacion
(2011)
1,883,425 ab.
Autras informacions
http:

Bucarèst (Bucureşti en romanés) es la capitala e pus granda vila de Romania, e son centre cultural, industrial, e financièr. Se situa al sud èst del país, a 44° 25′ 57″ N, 26° 06′ 14″ E, sus las riba del riu Dâmbovița, a mens de 60km al nòrd de Danubi e de la frontièra bulgara.

La vila es mencionada pel primièr còp dins de documents en 1459. Venguèt la capitala de Romania en 1862 e es lo centre dels medias, de la cultura, e de las arts. Son arquitectura es una mescla d'estils (neoclassic), interbellum (Bauhaus e art deco), èra communista e modèrna. Dins lo periòde d'entre doas guèrras, l'arquitectura elegantade la vila e la sofisticacion de sas elitas balhèron a Bucarèst l'escais de "Pichon París" (Micul Paris).[1] E mai se fòrça bastiments e quartièrs dins lo centre istoric foguèron fortament degalhats o destruits per la guèrra, los tèrratrems, e lo programa de sistemizacion de Nicolae Ceauşescu, un grand nombre subrevisquèron. Dins los darrièrs ans, la vila visquèt una expansion economica e culturala.[2] En 2016, lo centre istoric èra listat coma "en perilh" per World Monuments Watch.[3]

Segon lo recensament de 2011, 1,883,425 abitants vivon dins los limits de la ciutat, en baissa respècte al recensament de 2002. En apondre las vilas satellitas a l'entorn de l'aira urbana, l'aira metropolitana auriá una populacion de 2.27 milion de personas.[4] Segon Eurostat, Bucarèst aviá una aira urbana fonccionala de 2,412,530 residents (en 2015). Bucarèst es la sesena pus granda vila de l'Union Europèa en populacion dins los limits de la vila, après Londres, Berlin, Madrid, Roma, e París.

Economicament, Bucarèst es la vila pus prospèra de Romania[5] e un dels principas centres industrial e de transpòrt d'Euròpa de l'èst. La vila ten de salas de congrèsses una ret educativa e culturala e comerciala.

La ciutat es administrativament coneguda coma "Municipalitat de Bucarèst" (Municipiul București), e ten lo meteis nivèl administratiu qu'un disticte nacional, e mai que siá devesida en sièis sectors, cadun governat per un conse local.

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Bucharest, the small Paris of the East Modèl:Webarchive, on the Museums from Romania web site.
  2. Bucica, 2000, p.6.
  3. Error en títol o url.
  4. Error en títol o url.
  5. PriceWaterhouseCoopers Global Regional Attractiveness Report Romania Modèl:Webarchive

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Bucarèst.