Bahia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Capitala
populacion (an)
Salvador
2 673 560 abitants (2005)
Governador Jaques Wagner (PT)
Vicegovernador Edmundo Pereira Santos (PMDB)
Superfícia 564 273 km²
Populacion 13 815 334 (2005)
Densitat 23,03 ab./km²
Pagina oficiala https://web.archive.org/web/20211028002917/http://www.bahia.ba.gov.br/


Bahia es lo cinquen estat de Brasil per la superfícia e lo pus grand de la Region Nòrd-Èst.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Sa superfícia totala, 564 692 km², es un pauc mai granda que la d'Espanha. Es a 68,7% dins la region del sertão, de clima semiarid. Son litoral es lo pus long de Brasil, amb 1183 km d'extension, e albèrga fòrça tipes d'ecosistèmas, en tot afavorir l'activitat toristica per sa rara beutat.

Arraial d'Ajuda, pichon vilatge sus lo litoral sud de Bahia.
Clima[modificar | Modificar lo còdi]

Lo clima tropical predomina dins tot l'estat, amb de variacions de precipitacions dins caduna de las diferentas regions. Dins la region del sertão i a un clima semiarid. Sus lo litoral e dins la region de la vila d'Ilhéus, l'umiditat es pus intensa, e lo nivèl de las pluèjas pòt despassar los 1500 mm annals.

Relèu[modificar | Modificar lo còdi]
La Chapada Diamantina.

Amb 561 026 km² situats sus lo litoral de Brasil, lo relèu de Bahia se caracteriza per la preséncia de planas, altiplans e depressions. Marcat per bassas altituds, lo punt culminant de Bahia es representat per la montanha Pico das Almas, amb 1958 m.

Los altiplans presents dins lo relèu mòstran que l'erosion a trabalhat en cèrca de fòrmas planas. Los altiplans ocupan gaireben tot l'estat, e presentan una seria de nivèls, traversats per de rius venguts de la Chapada Diamantina, de la Serra do Espinhaço e del centre de Minas Gerais, en direccion del nòrd de l'estat e tanben a la pròpria Chapada Diamantina, de format plan, marcant sos limits al nòrd e a l'èst. L'altiplan semiarid, localizat dins lo sertão brasilièr, se caracteriza per d'altituds bassas.

Economia[modificar | Modificar lo còdi]

Torisme[modificar | Modificar lo còdi]

Las principalas vilas toristicas de l'estat son Salvador, Porto Seguro e Ilhéus, situadas sus lo litoral de l'estat e conegudas tanben dins d'autres païses.

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]