Arcangelo Corelli

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Arcangelo Corelli
Profession: compositor, violonista, cap d'orquèstra
País: Estats deu Papa
Estil: barròc
Data de neishença: 17 de seteme de 1653
Lòc de neishença: Fusignano, Estats deu Papa
Data de decès: 8 de genèr de 1713
Lòc de decès: Roma, Estats deu Papa
Cristina de Suècia

Argangelo Corelli (Fusignano, lo 17 de heurèr de 1653 - Roma, lo 8 de genèr de 1713) , compositor e violonista italian de grana influéncia de l'epòca barròca. Que desvolopè enter autes, lo genre deu concerto grosso (on duas partidas de l'orquèstra e dialògan amassas).

Que vadó en Romanha e chic qu'ei conegut sus la soa joetut. Qu'auré auvut com mèste (enter autes) l'organista, violinista e compositor Giovanni Battista Bassani a Bolonha. Que ho membre de l'orquèstra Accademica Filarmonica de Bolonha.

Corelli que comencè la soa carrièra com virtuòse deu vriulon en viatjant en purmèr a París, puish en Alemanha on entrè au servici deu princi de Bavièra. A partir de 1680 que s'installè definitivament a Roma on l'ancian reina Cristina Suècia, convertida au catolicisme, e demorava e bèth s'entornejar d'ua cort rica en musica e musicians on Corelli avó la plaça bèra com compositor e cap d'orquèstra.

Pietro Ottoboni

Que passè après au servici deu cardinau Pietro Ottoboni (futur papa Alexandre VIII) qui's morstè hèra generós dab Corelli.

Durant la soa vita Corelli que conegó un succès deus màgers com musician e com compositor. Que demòra atau ua figura de grana influéncia suber l'istòria de la musica academica occidentau.

Enter los sons discípols, Francesco Geminiani e Pietro Locatelli que hon los mei famós.

Autan com compositor que com violonista que ho un fondator hèra inflenciau dens l'evolucion de la musica occidentau e de la tecnica deu vriulon. Qu'ei sepelit au Panteon de Roma.

Òbra[modificar | Modificar lo còdi]

Panteon de Roma

Corelli que compausè 48 sonatas per trio, 12 sonatas per vriulon e continuo e 12 concertos grossos.

6 Opus que'u son autrejats:

Fichièr àudio
Extrach sonòr d'una sonata en trio
noicon
De dificultats per utilizar aqueles mèdias ?
De dificultats per utilizar aqueles mèdias ?
De dificultats per utilizar aqueles mèdias ?

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Suls autres projèctes Wikimèdia :