Lista dels primièrs ministres de Polonha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason de Polonha.

Lo primièr ministre de Polonha representa e organiza lo trabalh del Conselh dels Ministres. Tanben segon la constitucion e altras leis, supervisiona los govèrns regionals, e es lo cap de totes los foncionaris publics del país. Vaquí la lista de totes los primièrs ministres de Polonha dempuèi 1916.

Primièrs ministres del semiautonòm Regne de Polonha (5 de novembre de 1916 - 1918)[modificar | modificar la font]

# Nom Periòde de govèrn
1 Jan Kucharzewski 7 de decembre de 191711 de febrièr de 1918
2 Antoni Ponikowski 27 de febrièr de 1918 - 4 d'abril de 1918
3 Jan Kanty Steczkowski 4 d'abril de 1918 - 1918 - 2 d'octobre de 1918
4 Józef Świerzyński 23 d'octobre de 1918 - 3 de novembre de 1918
5 Władysław Wróblewski 3 de novembre de 1918 - 14 de novembre de 1918
6 Ignacy Daszyński 14 de novembre de 1918 - 17 de novembre de 1918

Primièrs ministres de la Segonda Republica de Polonha (1918 - 1939)[modificar | modificar la font]

# Nom Periòde de govèrn
3 Ignacy Daszyński 6 de novembre/7 de novembre de 1918 - 18 de novembre de 1918
4 Jędrzej Moraczewski novembre de 1918 - genièr de 1919
5 Ignacy Jan Paderewski genièr de 1919 - novembre de 1919
6 Leopold Skulski decembre de 1919 - junh de 1920
7 Władysław Grabski junh de 1920 - julhet de 1920
8 Wincenty Witos julhet de 1920 - setembre de 1921
9 Antoni Ponikowski setembre de 1921 - junh de 1922
10 Artur Śliwiński junh de 1922 - julhet de 1922
11 Julian Nowak julhet de 1922 - decembre de 1922
12 Władysław Sikorski decembre de 1922 - mai de 1923
13 Wincenty Witos mai de 1923 - decembre de 1923
14 Władysław Grabski decembre de 1923 - novembre de 1925
15 Aleksander Skrzyński novembre de 1925 - mai de 1926
16 Wincenty Witos mai de 1926
17 Kazimierz Bartel mai de 1926 - setembre de 1926
18 Józef Piłsudski octobre de 1926 - junh de 1928
19 Kazimierz Bartel junh de 1928 - abril de 1929
20 Kazimierz Świtalski abril de 1929 - decembre de 1929
21 Kazimierz Bartel decembre de 1929 - març de 1930
22 Walery Sławek març de 1930 - agost de 1930
23 Józef Piłsudski agost de 1930 - decembre de 1930
24 Walery Sławek decembre de 1930 - mai de 1931
25 Aleksander Prystor mai de 1931 - mai de 1933
26 Janusz Jędrzejewicz mai de 1933 - mai de 1934
27 Leon Kozłowski mai de 1934 - març de 1935
28 Walery Sławek març de 1935 - octobre de 1935
29 Marian Zyndram-Kościałkowski octobre de 1935 - mai de 1936
30 Felicjan Sławoj Składkowski mai de 1936 - setembre de 1939

Primièrs ministres de Polonha en exili (1939 - 1990)[modificar | modificar la font]

# Nom Periodo
31 Władysław Sikorski setembre de 1939 - julhet de 1943
32 Stanisław Mikołajczyk julhet de 1943 - novembre de 1944
33 Tomasz Arciszewski novembre de 1944 - 1947
34 Tadeusz Komorowski 1947 - 1949
35 Tadeusz Tomaszewski 1949
36 Roman Odzierzyński 1949 - 1954
37 Jerzy Hryniewski 1954
38 Stanisław Mackiewicz 1954 - 1955
39 Hugon Hanke 1955
40 Antoni Pająk 1955 - 1956
41 Aleksander Zawisza 1956 - 1970
42 Zygmunt Muchniewski 1970 - 1972
43 Alfred Urbański 1972 - 1976
44 Kazimierz Sabbat 1976 - 1986
45 Edward Szczepanik 1986 - 1990

Primièrs ministres de la Republica Populara de Polonha (1944 - 1989)[modificar | modificar la font]

Sequencia Nom Periòde de govèrn
46 Edward Osóbka-Morawski julhet de 1944 - febrièr de 1947
47 Józef Cyrankiewicz febrièr de 1947 - novembre de 1952
48 Bolesław Bierut novembre de 1952 - març de 1954
49 Józef Cyrankiewicz març de 1954 - decembre de 1970
50 Piotr Jaroszewicz decembre de 1970 - febrièr de 1980
51 Edward Babiuch febrièr de 1980 - agost de 1980
52 Józef Pińkowski setembre de 1980 - febrièr de 1981
53 Wojciech Jaruzelski febrièr de 1981 - novembre de 1985
54 Zbigniew Messner novembre de 1985 - setembre de 1988
55 Mieczysław Rakowski setembre de 1988 - agost de 1989
56 Czesław Kiszczak agost de 1989

Primièrs ministres de la 3ena Republica (dempuèi 1989)[modificar | modificar la font]

# Imatge Nom
(Naissença-Mòrt)
Indicat
començament del govèrn
mocion de confidança
Fin del govèrn
R.: Renoncièt
D.: Demissionat
N.C.: mocion de censura
Partit
1 Tadeusz Mazowiecki 80th birthday.jpg Tadeusz Mazowiecki
(1927–2013)
20 d'agost de 1989
24 d'agost de 1989
12 de setembre de 1989
R. 25 de novembre de 1990
4 de genièr de 1991
Solidarność (KO‘S’) (fins a 1990)
Unia Demokratyczna - UD (aprèp 1990)
Jan Ferdynand Olszewski.jpg Jan Olszewski
(1930– )
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Porozumienie Centrum - PC
2 Bielecki.jpg Jan Krzysztof Bielecki
(1951– )
4 de genièr de 1991
4 de genièr de 1991
12 de genièr de 1991
R. 5 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
Kongres Liberalno-Demokratyczny - KLD
2004.05.01. Bronislaw Geremek 01.jpg Bronisław Geremek
(1932–2008)
Assumiguèt pas lo poder - Vejatz Nòta (1) Unia Demokratyczna - UD
3 Jan Ferdynand Olszewski.jpg Jan Olszewski
(1930– )
6 de decembre de 1991
6 de decembre de 1991
23 de decembre de 1991
D. 5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
Porozumienie Centrum - PC
4 Waldemar Pawlak candidate 2010 D crop.jpg Waldemar Pawlak
(1959– )
5 de junh de 1992
5 de junh de 1992
mocion de censura
R. 7 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
5 Hanna Suchocka, Prime Minister of Poland 1992-1993.jpg Hanna Suchocka
(1946– )
10 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
11 de julhet de 1992
28 de mai de 1993
26 d'octobre de 1993
Unia Demokratyczna - UD
(4) Waldemar Pawlak candidate 2010 D crop.jpg Waldemar Pawlak
(1959– )
18 d'octobre de 1993
26 d'octobre de 1993
10 de novembre de 1993
1 de març de 1995
7 de març de 1995
Polskie Stronnictwo Ludowe - PSL
6 JKRUK 20090524 JÓZEF OLEKSY BUSKO IMG 7314.jpg Józef Oleksy
(1946–2015)
1 de març de 1995
7 de març de 1995
4 de març de 1995
26 de genièr de 1996
7 de febrièr de 1996
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
7 Włodzimierz Cimoszewicz (senator).jpg Włodzimierz Cimoszewicz
(1950– )
7 de febrièr de 1996
7 de febrièr de 1996
15 de febrièr de 1996
R. 17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
8 Jerzy Buzek, 2010.JPG Jerzy Buzek
(1940– )
17 d'octobre de 1997
31 d'octobre de 1997
11 de novembre de 1997
D. 19 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
Akcja Wyborcza Solidarność - AWS
9 L. Miller.jpg Leszek Miller
(1946– )
4 d'octobre de 2001
19 d'octobre de 2001
26 d'octobre de 2001
& 13 de junh de 2003
R. 2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
10 Marek Belka 2004.jpg Marek Belka
(1952– )
2 de mai de 2004
2 de mai de 2004
14 de mai de 2004 (refuzita)
N.C. 14 de mai de 2004
11 de junh de 2004
Sojusz Lewicy Demokratycznej - SLD
11 de junh de 2004
11 de junh de 2004
24 de junh de 2004
& 15 d'octobre de 2004
R. 5 de mai de 2005
D. 19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
11 Kazimierz Marcinkiewicz 2006 (cropped).jpg Kazimierz Marcinkiewicz
(1959– )
19 d'octobre de 2005
31 d'octobre de 2005
10 de novembre de 2005
R. 10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
12 Kaczynski Jaroslaw 1 067.JPG Jarosław Kaczyński
(1949– )
10 de julhet de 2006
14 de julhet de 2006
19 de julhet de 2006
R. 5 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
Prawo i Sprawiedliwość - PiS
13 Donald Tusk 2012-04-26.jpg Donald Tusk
(1957– )
9 de novembre de 2007
16 de novembre de 2007
24 de novembre de 2007
R. 8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
Platforma Obywatelska - PO
8 de novembre de 2011
18 de novembre de 2011
19 de novembre de 2011
R. 11 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
14 JRKRUK 20130829 EWA KOPACZ BUSKO IMG 3148.jpg Ewa Kopacz
(1956– )
15 de setembre de 2014
22 de setembre de 2014
1 d'octobre de 2014
uèi Platforma Obywatelska - PO

Nòta (1): Convidat pel president a formar un govèrn obtenguèt pas capitada, e renoncièt.

Veire tanben[modificar | modificar la font]