Personalitat juridica

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

La personalitat juridica es l'aptitud a èsser titulari de drechs e de devers.

La personalitat juridica es, d'un vejaire positivista, una ficcion juridica atribuida a las personas fisicas (Èsser umans) e a las personas moralas (gropaments coma: entreprisas, associacions, Estat e sas subdivisions).

Que sián fisicas o moralas, las personas juridicas an de caracteristicas comunas: una naissença e una mòrt (per exemple: data de creacion e de dissolucion per las entrepresas), una identita pròpri (nom e adreça[1]) e de drechs e de devers (subretot: drech de conclure de contractes e dever de pagar l'impòst).

La nocion de personalitat juridica es alargada e diversificada pendent l'Istòria. Las mai grandas modificacions foguèron la generalizacion de la plena personalitat juridica a totes los èssers umans[2] (comprene: fin de l'esclavatge[3] e de la mòrt civila) e la creacion de gropaments especifics reconeguts pel drech (subretot: formas de societats).

Las personas fisicas[modificar | Modificar lo còdi]

Article detalhat: Persona fisica.

Amb la fin de l'esclavatge e la supression de la mòrt civila, tota persona fisica aquerís la personalitat juridica del sol fach de sa naissença.

Lo drech deguèt donc determinar çò qu'es la naissença.

Le drech deguèt donc determinar çò qu'es la mòrt. (Certificat de decès).

Lor personalitat juridica se manifèsta plenament a la naissença;

  • Dispausan de la capacitat de gausir (es la capacitat e téner de drechs). Aquesta capacitat pòt pasmens èsser limitada (incapacitat per unas personas Ex: menor d’edat).

L'incapacitat de gausir pòt èsser pas qu’especiala qu’una incapacitat generala seriá la negacion dels drechs (e donc de la personalitat juridica). Ex: lo drech de vòte pels menors.

  • Tanben dispausan de la capacitat d'exercici (es la capacitat d’exercir aquestes drechs que gausisson). Levat pels menors d’edat e las personas sota tutèla que quitament se tenon la plena personalitat juridica dispausan pas de la capacitat juridica per exercir lors drechs. Se aquí l'incapacitat es general, a pasmens un remèdi: la representacion permet a un representant legal (Ex:parents) d'agir al nom e pel compte de la persona a sa carga.
  • Es lo decès que marca la fin de lor personalitat juridica
  • Pòdon èsser identificadas e individualizadas a partir de tres eleents:

Las personas moralas[modificar | Modificar lo còdi]

Article detalhat: Persona morala.

La personalitat morala es mai sovent prevista pel drech mas pòt èsser demandada alara qu’i a abséncia de disposicion especifica.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Pour les personnes physiques : Nom et domicile. Pour les personnes morales : Dénomination sociale et raison sociale.
  2. Article 1er de la Déclaration universelle des droits de l'homme :
  3. Article 4 de la Déclaration universelle des droits de l'homme :

Annèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

  • Evelyne Sire-Marin, « La personnalité juridique reconnue », Hommes & Libertés, Ligue française pour la défense des droits de l'homme et du citoyen, no 139,‎ juillet 2007, p. 22-23 (lire en ligne)