Lista dels primièrs ministres de Suècia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sauter à la navigation Sauter à la recherche
Escut de Suècia.

Lo Primièr ministre de Suècia (en suedés Statsminister, «Ministre d'Estat») es lo cap de govèrn de Suècia. Dempuèi lo 6 d'octobre de 2006, es Fredrik Reinfeldt (MP).

Vaquí la lista dels Primièrs Ministres de Suècia aprèp 1873.

Primièrs ministres durant l'union amb Norvègia (1873 - 1905)[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit
Louis Gerhard De Geer 20 de març de 1876 19 d'abril de 1880 Independent liberal
Arvid Posse 19 d'abril de 1880 13 de junh de 1883 Lantmanna
Carl Johan Thyselius 13 de junh de 1883 16 de mai de 1884 Independent Conservator
Robert Themptander 16 de mai de 1884 6 de febrièr de 1888 Independent liberal
Gillis Bildt 6 de febrièr de 1888 12 d'octobre de 1889 Independent Conservator
Gustaf Åkerhielm 12 d'octobre de 1889 10 de julhet de 1891 Första kammarens protektionistiska majoritetsparti
Erik Gustaf Boström 10 de julhet de 1891 12 de setembre de 1900 Lantmanna
Fredrik von Otter 12 de setembre de 1900 5 de julhet de 1902 Independent
Erik Gustaf Boström 5 de julhet de 1902 13 d'abril de 1905 Lantmanna
Johan Ramstedt 13 d'abril de 1905 2 d'agost de 1905 Independent
Christian Lundeberg 2 d'agost de 1905 7 de novembre de 1905 Första kammarens protektionistiska majoritetsparti

Primièrs ministres de Suècia aprèp 1905[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit
Karl Albert Staaff 7 de novembre de 1905 29 de mai de 1906 Liberala Samlingspartiet
Arvid Lindman 29 de mai de 1906 7 d'octobre de 1911 Moderata samlingspartiet
Karl Albert Staaff 7 d'octobre de 1911 17 de febrièr de 1914 Liberala Samlingspartiet
Hjalmar Hammarskjöld 17 de febrièr de 1914 30 de març de 1917 Independent Conservator
Carl Swartz 30 de març de 1917 19 d'octobre de 1917 Första kammarens nationella parti
Nils Edén 19 d'octobre de 1917 10 de març de 1920 Liberala Samlingspartiet
Hjalmar Branting 10 de març de 1920 27 d'octobre de 1920 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Gerhard Louis De Geer 27 d'octobre de 1920 23 de febrièr de 1921 Independent liberal
Oscar von Sydow 23 de febrièr de 1921 13 d'octobre de 1921 Independent
Hjalmar Branting 13 d'octobre de 1921 19 d'abril de 1923 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Ernst Trygger 19 d'abril de 1923 18 d'octobre de 1924 Första kammarens nationella parti
Hjalmar Branting 18 d'octobre de 1924 24 de genièr de 1925 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Rickard Sandler 24 de genièr de 1925 7 de junh de 1926 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Carl Gustaf Ekman 7 de junh de 1926 2 d'octobre de 1928 Frisinnade folkpartiet
Arvid Lindman 2 d'octobre de 1928 7 de junh de 1930 Moderata samlingspartiet
Carl Gustaf Ekman 7 de junh de 1930 6 d'agost de 1932 Frisinnade folkpartiet
Felix Hamrin 6 d'agost de 1932 24 de setembre de 1932 Frisinnade folkpartiet
Per Albin Hansson 24 de setembre de 1932 19 de junh de 1936 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Axel Pehrsson-Bramstorp 19 de junh de 1936 28 de setembre de 1936 Centerpartiet
Per Albin Hansson 28 de setembre de 1936 6 d'octobre de 1946 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Tage Erlander 11 d'octobre de 1946 14 d'octobre de 1969 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Olof Palme 14 d'octobre de 1969 8 d'octobre de 1976 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Thorbjörn Fälldin 8 d'octobre de 1976 18 d'octobre de 1978 Centerpartiet
Ola Ullsten 18 d'octobre de 1978 12 d'octobre de 1979 Folkpartiet liberalerna
Thorbjörn Fälldin 12 d'octobre de 1979 8 d'octobre de 1982 Centerpartiet
Olof Palme 8 d'octobre de 1982 28 de febrièr de 1986 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Ingvar Carlsson 1 de març de 1986 4 d'octobre de 1991 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Carl Bildt 4 d'octobre de 1991 7 d'octobre de 1994 Moderata samlingspartiet
Ingvar Carlsson 7 d'octobre de 1994 22 de març de 1996 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Göran Persson 22 de març de 1996 6 d'octobre de 2006 Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP
Fredrik Reinfeldt 6 d'octobre de 2006 uèi Moderata samlingspartiet
Significacion de las colors: Drecha/Conservator Social democrata Liberal Centerpartiet (centre)/Rural Independent