José Bonifácio de Andrada e Silva : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Joao Xavier (discussion | contribucions)
Needs grammar revision and categories
 
Joao Xavier (discussion | contribucions)
m Patriarca de la Independencia
Linha 34 : Linha 34 :
José Bonifácio moriguèt a la ciutat de [[Niterói]] en [[1838]], amb 75 ans.
José Bonifácio moriguèt a la ciutat de [[Niterói]] en [[1838]], amb 75 ans.


Coma [[geologia|geologiste]], descobriguèt la ''petalita'', mineral de [[liti]], en fins del [[sègle XVIII]], en [[Suèdia]].
Coma [[geologia|geologiste]], descobriguèt la ''petalita'', mineral de [[liti]], en fins del [[sègle XVIII]], en [[Suèdia]]. En l'[[istòria]] del Brasil, es conegut coma ''lo Patriarca de la Independencia'', por sa defensa de l'ideal del Brasil independent.



[[Categoria:Naissença en 1763|Andrada e Silva, José Bonifácio de]] [[Categoria:Decès en 1838|Andrada e Silva, José Bonifácio de]]
[[Categoria:Naissença en 1763|Andrada e Silva, José Bonifácio de]] [[Categoria:Decès en 1838|Andrada e Silva, José Bonifácio de]]

Version del 8 octobre de 2006 a 21.46

José Bonifácio de Andrada e Silva
Profession: òme politic e naturalista
País: Brasil
Data de naissença: 13 de junh de 1763
Luòc de naissença: Santos, São Paulo, Brasil
Data de decès: 6 d'abril de 1838
Luòc de decès: Niterói, Rio de Janeiro, Brasil


José Bonifácio de Andrada e Silva (n. 1763, m.1838), naturalista, òme politic, poèta e membre de la Maçonaria, foguèt una figura important de la politica brasiliana nel começament del sègle XIX.

Filh d'un òme ric (lo segond mai ric del Rio de Janeiro), a estudiat Drech en l'Universitat de Coimbra. A estudiat òbras de Montesquieu, Rousseau, Voltaire, Locke e Virgili. Sentiment d'admiracion per l'independencia dels Estats Units d'America.

En Brasil foguèt amic e conselhèr del primièr emperaire del Brasil, Pedro I. Dempuèi l'independencia, José Bonifácio foguèt nominat Ministre de l'Interior e dels Afars Estrangièrs. Aquand la convocacion de la primièra Assemblèa Constituent foguèt eligit deputat. Dempuèi de la dissolucion de la Assemblèa pel emperaire, José Bonifácio a exilat en França.

En 1829, l'imperador Pedro I permit sa retorn al Brasil. Aquand Pedro I renonciat en 1831, declara José Bonifácio tutor de sa filh, Pedro de Alcântara, amb solament 5 ans.

José Bonifácio moriguèt a la ciutat de Niterói en 1838, amb 75 ans.

Coma geologiste, descobriguèt la petalita, mineral de liti, en fins del sègle XVIII, en Suèdia. En l'istòria del Brasil, es conegut coma lo Patriarca de la Independencia, por sa defensa de l'ideal del Brasil independent.