Comunautat Forala de Navarra : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Aubadaurada (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 3 : Linha 3 :
[[Image:Locator map of Navarre.png|300px|right|thumb|Localizacion de Navarra en Espanha]]
[[Image:Locator map of Navarre.png|300px|right|thumb|Localizacion de Navarra en Espanha]]


'''Navarra''' (oficialament: la '''Comunautat Forala de Navarra'''; en [[basc]]: ''Nafarroa, Nafarroako Foru Komunitatea''; en castelhan: ''Navarra, Comunidad Foral de Navarra'') es una region istorica que se plaça dins lo nòrd de la Peninsula Iberica ([[Espanha]]) e una [[Bascoat|província tradicionala basca]]<ref>La totalitat de Navarra es revendicada pel nacionalisme independentista coma una part del [[Bascoat]], mas lingüisticament a de zònas bascofònas (nòrd) e no bascofònas (sud)</ref>. Es limitada al nòrd pel departament dels [[Pirenèus Atlantics]] ([[França]]), al èst per [[Aragon]], al sud per [[La Rioja]] e a l'oèst per la [[Comunautat Autonòma Basca]]. Possedís un enclavament (Petilla d'Aragon) entornejat totalament per Aragon. Es compausada per 272 municipis e compta una populacion de {{formatnum:601874}} abitants (2006), de la quala un tèrç viu dins la capitala, [[Pampalona]] ({{formatnum:195769}} hab.) e la mitat dins son airal metropolitan ({{formatnum:315988}} ab.).
'''Navarra''' (oficialament: la '''Comunautat Forala de Navarra'''; en [[basc]]: ''Nafarroa, Nafarroako Foru Komunitatea''; en castelhan: ''Navarra, Comunidad Foral de Navarra'') es una region istorica que se plaça dins lo nòrd de la Peninsula Iberica ([[Espanha]]) e una [[Bascoat|província tradicionala basca]]<ref>La totalitat de Navarra es revendicada pel nacionalisme independentista coma una part del [[Bascoat]], mas lingüisticament a de zònas bascofònas (nòrd) e non bascofònas (sud)</ref>. Es limitada al nòrd pel departament dels [[Pirenèus Atlantics]] ([[França]]), al èst per [[Aragon]], al sud per [[La Rioja]] e a l'oèst per la [[Comunautat Autonòma Basca]]. Possedís un enclavament (Petilla d'Aragon) entornejat totalament per Aragon. Es compausada per 272 municipis e compta una populacion de {{formatnum:601874}} abitants (2006), de la quala un tèrç viu dins la capitala, [[Pampalona]] ({{formatnum:195769}} hab.) e la mitat dins son airal metropolitan ({{formatnum:315988}} ab.).


Del punt de vista climatic, Navarra es una barreja d'influéncia montanhola dels [[Pirenèus]] e mediterranèa de la val d'Ebre; i a una granda diferéncia entre lo clima del nòrd (fòrça mai umid e amb precipitacions frequentas) e lo clima del sud (mai mediterranèu e amb temperaturas mai nautas e precipitacions mai esporadicas).
Del punt de vista climatic, Navarra es una barreja d'influéncia montanhola dels [[Pirenèus]] e mediterranèa de la val d'Ebre; i a una granda diferéncia entre lo clima del nòrd (fòrça mai umid e amb precipitacions frequentas) e lo clima del sud (mai mediterranèu e amb temperaturas mai nautas e precipitacions mai esporadicas).

Version del 31 genièr de 2008 a 16.41

Escut de Navarra
Localizacion de Navarra en Espanha

Navarra (oficialament: la Comunautat Forala de Navarra; en basc: Nafarroa, Nafarroako Foru Komunitatea; en castelhan: Navarra, Comunidad Foral de Navarra) es una region istorica que se plaça dins lo nòrd de la Peninsula Iberica (Espanha) e una província tradicionala basca[1]. Es limitada al nòrd pel departament dels Pirenèus Atlantics (França), al èst per Aragon, al sud per La Rioja e a l'oèst per la Comunautat Autonòma Basca. Possedís un enclavament (Petilla d'Aragon) entornejat totalament per Aragon. Es compausada per 272 municipis e compta una populacion de 601 874 abitants (2006), de la quala un tèrç viu dins la capitala, Pampalona (195 769 hab.) e la mitat dins son airal metropolitan (315 988 ab.).

Del punt de vista climatic, Navarra es una barreja d'influéncia montanhola dels Pirenèus e mediterranèa de la val d'Ebre; i a una granda diferéncia entre lo clima del nòrd (fòrça mai umid e amb precipitacions frequentas) e lo clima del sud (mai mediterranèu e amb temperaturas mai nautas e precipitacions mai esporadicas).

De dilatada istòria politica, l'organizacion juridica administrativa actuala se basa dins lo Melhorament dels Fòrs de 1982 que supausèt l'imbricacion juridica de la tradicion forala amb la constitucion espanhòla de 1978 a compdar de la disposicion adicionala d'aquesta darrièra. Es l'unic estatut d'autonomia que non se ditz pas atal, senon Lei de Reïntegracion e Melhorament del Fòrs de Navarra (en version redusida, Lei de Melhorament del Fòrs; atanben s'utiliza l'acronim LORAFNA).

Navarra èra una region agrària de desvolopament sòcioeconomic pichon mas es actualament una de las comunautats espanhòlas amb de màger riquesa relativa e benestar sòcioeconomic, al delà de participar del creissement de la val de l'Ebre e la consolidacion de l'economia de servicis e de l'indústria a Pampalona. En fach, la taxa de caumatge enregistrat es, coma en Aragon, demest las mai baissas d'Espanha (7,41% en novembre de 2005, segon los critèris SISPE, e pròche al 5% segon l'Enquèsta de Poblacion Activa) e son PIB per cápita demest los mai nauts.

Lo territòri navarrés es aproximativament lo de la tribu dels vascons de l'Edat Antica. Navarra foguèt un reialme independent fins lo sègle XVI, e son istòria es fondamentala per compréner l'evolucion istorica d'Espanha e la pluralitat culturala de la societat navarresa actuala.

Ligams extèrnes

Referéncias

  1. La totalitat de Navarra es revendicada pel nacionalisme independentista coma una part del Bascoat, mas lingüisticament a de zònas bascofònas (nòrd) e non bascofònas (sud)

Modèl:Espanha províncias