Lista dels primièrs ministres de Romania

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra del primièr ministre de Romania.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn de Romania. La carga foguèt creada en 1862, aprèp l'union dels principats del Danubi (Valaquia e Moldàvia) e la formacion dels Principats Units de Valaquia e Moldàvia.

Vaquí la lista dels primièrs ministres de Romania dempuèi 1862.

Principats Units de Danubi (1859-1881)[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Fin del govèrn
Barbu Catargiu 15 de febrièr de 1862 20 de junh de 1862
Nicolae Creţulescu 20 de junh de 1862 24 d'octobre de 1863
Mihail Kogălniceanu 24 d'octobre de 1863 6 de febrièr de 1865
Nicolae Creţulescu 6 de febrièr de 1865 24 de mai de 1866
Lascăr Catargiu 24 de mai de 1866 28 de julhet de 1866
Prince Ion Ghica 28 de julhet de 1866 13 de març de 1867
Nicolae Creţulescu 13 de març de 1867 26 de novembre de 1867
Ştefan Golescu 26 de novembre de 1867 12 de mai de 1868
Nicolae Constantin Golescu 12 de mai de 1868 julhet de 1868
Ion C. Brătianu julhet de 1868 28 de novembre de 1868
Prince Dimitrie Ghica 28 de novembre de 1868 14 de febrièr de 1870
Alexandru G. Golescu 14 de febrièr de 1870 1 de mai de 1870
Manolache Costache Epureanu 1 de mai de 1870 26 de decembre de 1870
Prince Ion Ghica 26 de decembre de 1870 24 de març de 1871
Lascăr Catargiu 24 de març de 1871 17 d'abril de 1876
Emanoil Ion Florescu 17 d'abril de 1876 6 de mai de 1876
Manolache Costache Epureanu 6 de mai de 1876 5 d'agost de 1876
Ion C. Brătianu 5 d'agost de 1876 19 d'abril de 1881

Renhe de Romania (1881-1947)[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Final del govèrn
Dimitrie Brătianu 19 d'abril de 1881 21 de junh de 1881
Ion C. Brătianu 21 de junh de 1881 13 d'abril de 1888
Teodor Rosetti 13 d'abril de 1888 11 d'abril de 1889
Lascăr Catargiu 11 d'abril de 1889 2 de març de 1891
Emanoil Ion Florescu 2 de març de 1891 29 de decembre de 1891
Lascăr Catargiu 29 de decembre de 1891 15 d'octobre de 1895
Dimitrie Sturdza 15 d'octobre de 1895 2 de decembre de 1896
Petre S. Aurelian 2 de decembre de 1896 12 d'abril de 1897
Dimitrie Sturdza 12 d'abril de 1897 23 d'abril de 1899
Prince Gheorghe Cantacuzino 23 d'abril de 1899 19 de julhet de 1900
Petre P. Carp 19 de julhet de 1900 27 de febrièr de 1901
Dimitrie Sturdza 27 de febrièr de 1901 4 de genièr de 1906
Prince Gheorghe Cantacuzino 4 de genièr de 1906 24 de març de 1907
Dimitrie Sturdza 24 de març de 1907 9 de genièr de 1909
Ion I. C. Brătianu 9 de genièr de 1909 14 de genièr de 1911
Petre P. Carp 14 de genièr de 1911 10 d'abril de 1912
Titu Liviu mairescu 10 d'abril de 1912 15 de genièr de 1914
Ion I. C. Brătianu 15 de genièr de 1914 9 de febrièr de 1918
Alexandru Averescu 9 de febrièr de 1918 15 de març de 1918
Alexandru Marghiloman 15 de març de 1918 24 d'octobre de 1918
Constantin Coandă 24 d'octobre de 1918 14 de decembre de 1918
Ion I. C. Brătianu 14 de decembre de 1918 1 d'octobre de 1919
Artur Văitoianu 1 d'octobre de 1919 9 de decembre de 1919
Alexandru Vaida-Voevod 9 de decembre de 1919 19 de març de 1920
Alexandru Averescu 19 de març de 1920 18 de decembre de 1921
Take Ionescu 18 de decembre de 1921 19 de genièr de 1922
Ion I. C. Brătianu 19 de genièr de 1922 20 de març de 1926
Alexandru Averescu 20 de març de 1926 4 de junh de 1927
Prince Barbu Ştirbey 4 de junh de 1927 21 de junh de 1927
Ion I. C. Brătianu 21 de junh de 1927 24 de novembre de 1927
Vintilă Brătianu 24 de novembre de 1927 11 de novembre de 1928
Iuliu Maniu 11 de novembre de 1928 8 de junh de 1930
Gheorghe G. Mironescu 8 de junh de 1930 13 de junh de 1930
Iuliu Maniu 13 de junh de 1930 10 d'octobre de 1930
Gheorghe G. Mironescu 10 d'octobre de 1930 19 d'abril de 1931
Nicolae Iorga 19 d'abril de 1931 6 de junh de 1932
Alexandru Vaida-Voevod 6 de junh de 1932 19 d'octobre de 1932
Iuliu Maniu 19 d'octobre de 1932 14 de genièr de 1933
Alexandru Vaida-Voevod 14 de genièr de 1933 14 de novembre de 1933
Ion Duca 14 de novembre de 1933 29 de decembre de 1933
Constantin Angelescu 29 de decembre de 1933 2 de genièr de 1934
Gheorghe Tătărescu 2 de genièr de 1934 28 de decembre de 1937
Octavian Goga 28 de decembre de 1937 11 de febrièr de 1938
Miron Cristea 11 de febrièr de 1938 6 de març de 1939
Armand Călinescu 7 de març de 1939 21 de setembre de 1939
Gheorghe Argeşanu 21 de setembre de 1939 28 de setembre de 1939
Constantin Argetoianu 28 de setembre de 1939 24 de novembre de 1939
Gheorghe Tătărescu 24 de novembre de 1939 4 de julhet de 1940
Ion Gigurtu 4 de julhet de 1940 4 de setembre de 1940
Ion Antonescu 4 de setembre de 1940 23 d'agost de 1944
Iuliu Maniu 23 d'agost de 1944 27 d'agost de 1944
Constantin Sănătescu 27 d'agost de 1944 2 de decembre de 1944
Nicolae Rădescu 2 de decembre de 1944 6 de març de 1945
Petru Groza 6 de març de 1945 30 de decembre de 1947

Republica Socialista de Romania (1947-1989)[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge Naissença-mòrt començament del govèrn Fin del govèrn Partit
46 Petru Groza Petru Groza joben.jpg 1884 - 1958 30 de decembre de 1947 14 d'abril de 1948 FP
15 d'abril de 1948 2 de junh de 1952
47 Gheorghe Gheorghiu-Dej Dej cropped.jpg 1901 - 1965 2 de junh de 1952 28 de genièr de 1953 Partit comunista de Romania
28 de genièr de 1953 4 d'octobre de 1955
48 Chivu Stoica Chivu Stoica.jpg 1908 - 1975 4 d'octobre de 1955 19 de març de 1957 Partit comunista de Romania
20 de març de 1957 20 de març de 1961
49 Ion Gheorghe Maurer Ion Gheorghe Maurer.jpg 1902 - 2000 21 de març de 1961 17 de març de 1975 Partit comunista de Romania
18 de març de 1965 20 d'agost de 1965
21 d'agost de 1965 8 de decembre de 1967
9 de decembre de 1967 12 de març de 1969
13 de març de 1969 27 de febrièr de 1974
50 Manea Mănescu Manea Manescu.jpg 1916 - 2009 27 de febrièr de 1974 18 de març de 1975 Partit comunista de Romania
18 de març de 1975 30 de març de 1979
51 Ilie Verdeţ Ilie Verdet.jpg 1925 - 2001 30 de març de 1979 29 de març de 1980 Partit comunista de Romania
29 de març de 1980 20 de mai de 1982
52 Constantin Dăscălescu Constantin Dascalescu.jpg 1923 - 2003 21 de mai de 1982 28 de març de 1985 Partit comunista de Romania
29 de març de 1985 22 de decembre de 1989

Republica Democratica de Romania (1989 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge Naissença-decès Començament del govèrn Fin de govèrn Partit
53 Petre Roman Petre Roman.jpg 1946 - 26 de decembre de 1989 16 d'octobre de 1991 FSN
28 de junh de 1990 30 d'abril de 1991
30 d'abril de 1991 16 d'octobre de 1991
54 Theodor Stolojan Theodor Stolojan1.jpg 1943 - 16 d'octobre de 1991 19 de novembre de 1992 FSN
55 Nicolae Văcăroiu Nicolae Văcăroiu.jpg 1943 - 19 de novembre de 1992 11 de decembre de 1996 PDSR
56 Victor Ciorbea Defautoc.png 1954 - 12 de decembre de 1996 17 d'abril de 1998 PNŢCD
Gavril Dejeu (per interim) No image.svg 1932 - 30 de març de 1998 17 d'abril de 1998 PNŢCD
57 Radu Vasile Defautoc.png 1942 - 17 d'abril de 1998 22 de decembre de 1999 PNŢCD
Alexandru Athanasiu (per interim) Defautoc.png 1955 - 13 de decembre de 1999 22 de decembre de 1999 PSDR
58 Mugur Isărescu No image.svg 1949 - 22 de decembre de 1999 28 de decembre de 2000 cap
59 Adrian Năstase Adrian Năstase.jpg 1950 - 28 de decembre de 2000 21 de decembre de 2004 PSDR/PSD
Eugen Bejinariu (per interim) No image.svg 1959 - 21 de decembre de 2004 28 de decembre de 2004 PSD
60 Călin Popescu-Tăriceanu Călin Popescu-Tăriceanu at a government meeting.jpg 1952 - 29 de decembre de 2004 5 d'abril de 2007 PNL
5 d'abril de 2007 22 de decembre de 2008
61 Emil Boc BocSpeaking1.jpg 1966 - 22 de decembre de 2008 23 de decembre de 2009 PD-L
23 de decembre de 2009 6 de febrièr de 2012
Cătălin Predoiu (per interim) Defautoc.png 1968 - 6 de febrièr de 2012 9 de febrièr de 2012 cap
62 Mihai Răzvan Ungureanu Mihai Răzvan Ungureanu.jpg 1968 - 9 de febrièr de 2012 7 de mai de 2012 cap
63 Victor Ponta Wiki ponta.jpg 1972 - 7 de mai de 2012 uèi PSD

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]