Banhòus

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Vila d'Occitània
Banhòus
Bagnols-en-Forêt
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Armas
Geografia fisica
geolocalizacion
Coordenadas 43° 32′ 17″ N, 6° 41′ 52″ E
Superfícia 42,9 km²
Altituds
 · Maximala
 · Mejana
 · Minimala
 
561 m
270 m
56 m
Geografia politica
País  Provença
Estat Bandièra de França França
Region
93
Provença-Aups-Còsta d'Azur
Departament
83
Var Armas deu Departament de Var
Arrondiment
831
Draguinhan
Canton
8313
Ròcabruna d'Argenç (Frejús avans 2015)
Intercom
ZZZZZZZZZ
CC dau País de Faiença
Cònsol René Bouchard
(2020-2026)
Geografia umana
Populacion
Populacion totala
(2018)
2 830 ab.
Evolucion de la populacion
Evolucion de la populacion

2 888 ab.
Densitat 61,26 ab./km²
Autras informacions
Gentilici Bagnolais (en francés)
Còde postal 83600
Còde INSEE 83008

Banhòus (Bagnols-en-Forêt en francés) es una comuna provençala situada dins lo departament de Var e la region de Provença-Aups-Còsta d'Azur.

Situat a l'èst dau departament au nòrd de Frejús e a proximitat dau limit deis Aups Maritims, Banhòus es un vilatge situat dins una region ondulada cubèrta de seuvas. Lo clima es mediterranèu amb d'estius eissuchs e cauds e d'ivèrns doç e umides. Lo vilatge es de còps tocat per lo mistrau mai es puslèu expausat au siròc e au levant que passan per la vau d'Argenç per intrar dins lei tèrras. L'abitat li es tradicionalament dispersat mai existisse un pichon centre istoric.

D'efiech, l'endrech es poblat dempuei l'Antiquitat coma l'atèstan lei rèstas d'un oppidum. Après l'agrandiment dau pòrt de Frejús durant lo rèine de l'emperaire August, de colons romans venguèron s'installar dins la region car Frejús èra encara considerat coma tròp palunós. De documents mencionan l'existéncia dau vilatge en 909. Foguèt destruch en 1392 per lei tropas de Ramon de Turena. La construccion comencèt en 1477 a l'iniciativa de l'evesque Urbano de Flisco. Lei recensaments demografics menats dempuei la Revolucion mòstran una populacion establa de 1790 a 1880 (en 750 e 1 000 estatjants). Puei, declinèt durant l'exòde rurau per agantar un minimom de 445 abitants après la Segonda Guèrra Mondiala. La situacion se melhorèt lentament fins ais ans 1960 que marquèron lo començament d'una creissença demografica regulara dins lo quadre de la periurbanizacion e de l'installacion de retirats en Provença maritima. Èra de 2 889 abitants en 2020[cal referéncia].

Lo vilatge a un patrimòni environamentau important, compausat d'una seuva mediterranèa. Lei Gòrgas de Blavet, un riu que si gita dins Argenç, presentan tanben un certan interès. Lo patrimòni istoric es fach dei roïnas de l'oppidum de la Fortalesa e d'una produccion de mòlas que durèt de l'Antiquitat a la destruccion de la fin dau sègle XIV. Lei traças dau lac de la restanca de Maupasset arriban pereu sus lo territòri comunau.

Veire tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]