Palhon

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.


Palhon
Palhon a Contes
Palhon a Contes
Caracteristicas
Longor 36,3 km
Bacin ?
Debit mejan ?
Riu
Font mont Auri
 · Altitud 1 300 m
 · Coordenadas 43° 54′ 20″ N, 7° 21′ 38″ E
S'escampa dins Mar Mediterranèa
Geografia
Païses traversats Occitània

Palhon es un riu costier d'Occitània, dins la Comtat de Niça. Si geta dins la Mar Mediterranèa, dins la baia dei Àngels, a Niça (departament dei Alps Maritims, sobre la Còsta d'Azur).

Palhon si devesisse en mai d'una branca apelada tanben Palhon. La font de Palhon es a 1300 mètres d’altitud sus lei pendas dau mont Auri, pròche dau còl de Braus, a un trentenat de quilomètres al nòrd de Niça. Lei sius 4 afluents son:

Se rejonhon a Drap per formar lo Palhon de Niça. La reunion d'aquèls quatre rius en un solet, embé una penda fòrta, en una valaa estrecha rende lei siu desbòrds importants e devastators quora arribon en amont de l’aglomeracion niçarda. Lei sius aigats pòdon èstre de 500m3/s per lei desbòrds decenals e de 1000 per lei centenals. A l'época, la populacion era alertaa per un sistema de cavalièrs galopant sus lei ribas als brams de « Palhon ven ! Palhon ven ! ». Palhon ven <Paion ven> es d'alhors lo títol d'una cançon dau grop Lo Seriòl (dei Valadas Occitani).


Es cobèrt pendent la traversada de Niça. Lo licèu Apollinaire, Acropòlis e l'estacion rotiera son bastits sobre la lausa que cuerbe lo riu.