Lista dels primièrs ministres de Sri Lanka

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Blason de Sri Lanka.

Lo primièr ministre es lo cap dels ministres de Sri Lanka. Malgrat aiçò, el n'es lo cap de govèrn – lo president exercís las foncions de cap d'Estat e cap de govèrn.

De l'an 1947 – aprèp l'independéncia del país, que ocorrís lo 4 de febrièr de 1948 - fins a uèi, Sri Lanka aguèt 13 primièrs ministres. Lo país devenèt independent amb la nom Ceilan, e sa cap d'Estat èra lo rei d'Anglatèrra. Lo 1972 lo país devenèt una republica e modifiquèt sa nom vers Sri Lanka.

Primièrs ministres de Ceilan (1947 fins a 1972)[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge Començament del mandat Fin del mandat Partit
1 Don Stephen Senanayake
(1884-1952)
Official Photographic Portrait of Don Stephen Senanayaka (1884-1952).jpg 24 de setembre de 1947 22 de març de 1952 United National Party
2 Dudley Shelton Senanayake
(1911-1973)
(1en còp)
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg 26 de març de 1952 12 d'octobre de 1953 United National Party
3 John Lionel Kotelawala
(1897-1980)
Defautoc.png 12 d'octobre de 1953 12 d'abril de 1956 United National Party
4 Solomon West Ridgeway Dias Bandaranaike
(1899-1959)
Official Photographic Portrait of S.W.R.D.Bandaranayaka (1899-1959).jpg 12 d'abril de 1956 26 de setembre de 1959 Sri Lanka Freedom Party
5 Wijeyananda Dahanayake
(1902-1997)
Wijeyananda Dahanayake portrait.jpg 26 de setembre de 1959 20 de març de 1960 Sri Lanka Freedom Party
6 Dudley Shelton Senanayake
(1911-1973)
(2en còp)
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg 21 de març de 1960 21 de julhet de 1960 United National Party
7 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(1916-2000)
(1en còp)
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg 21 de julhet de 1960 25 de març de 1965 Sri Lanka Freedom Party
8 Dudley Shelton Senanayake
(1911-1973)
(3en còp)
Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg 25 de març de 1965 29 de mai de 1970 United National Party
9 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(1916-2000)
(2en còp)
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg 29 de mai de 1970 22 de mai de 1972 Sri Lanka Freedom Party

Primièrs ministres de Sri Lanka (1972 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge Començament del mandat Fin del mandat Partit
9 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(1916-2000)
(2en còp)
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg 22 de mai de 1972 23 de julhet de 1977 (Nòta 2) Sri Lanka Freedom Party
10 Junius Richard Jayewardene
(1906-1996)
Junius Richard Jayawardana (1906-1996).jpg 23 de julhet de 1977 4 de febrièr de 1978 United National Party
11 Ranasinghe Premadasa
(1924-1993)
Defautoc.png 6 de febrièr de 1978 2 de genièr de 1989 (Nòta 3) United National Party
12 Dingiri Banda Wijetunga
(1916 - 2008)
Defautoc.png 6 de març de 1989 7 de mai de 1993 United National Party
13 Ranil Wickremesinghe
(1949 -)
(1en còp)
Ranil Wickramasingha.jpg 7 de mai de 1993 19 d'agost de 1994 United National Party
14 Chandrika Bandaranaike Kumaratunga
(1945-)
19 d'agost de 1994 12 de novembre de 1994 Sri Lanka Freedom Party
15 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
(1916-2000)
(3en còp)
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg 14 de novembre de 1994 9 d'agost de 2000 Sri Lanka Freedom Party
16 Ratnasiri Wickremanayake
(1933-)
(1en còp)
Ratnasiri Wickremanayake1.jpg 10 d'agost de 2000 7 de decembre de 2001 Sri Lanka Freedom Party
17 Ranil Wickremesinghe
(1949-)
(2en còp)
Ranil Wickramasingha.jpg 9 de decembre de 2001 2 d'abril de 2004 United National Party
18 Mahinda Rajapaksa
(1945-)
WEF on the Middle East Arab and foreign Ministers Crop.jpg 6 d'abril de 2004 19 de novembre de 2005 Sri Lanka Freedom Party, amb part del blòc United People's Freedom Alliance
19 Ratnasiri Wickremanayake
(1933-)
(2en còp)
Ratnasiri Wickremanayake1.jpg 19 de novembre de 2005 21 d'abril de 2010 Sri Lanka Freedom Party
20 Disanayaka Mudiyanselage Jayaratne
(1931-)
Defautoc.png 21 d'abril de 2010 9 de genièr de 2015 Sri Lanka Freedom Party
21 Ranil Wickremesinghe
(1949-)
(3en còp)
Ranil Wickramasingha.jpg 9 de genièr de 2015 uèi Sri Lanka Freedom Party

Nòtas[modificar | modificar la font]

  1. Lo Parlament èra conegut coma "Ostal dels Representants" ("House of Representatives") de 1947 fins a 1972
  2. Lo 1972 lo país èra nomenat "Republica liura, sobeirana e independent de Sri Lanka", lo Parlament era nomenat "assemblada nacionala de l'estat"
  3. Aprèp una modificacion constitucionala qu'ocurrís lo 1978, lo país recebut lo nom de "Republica Socialista Democratica de Sri Lanka", e lo parlament recebut lo nom de "Parlament de la Republica Democratica Socialista de Sri Lanka".

Veire tanben[modificar | modificar la font]