Clausissa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Clausissas (Mercenaria mercenaria)

Clausissa, clauvissa, arcèli o lavanhon (gasc.) es lo nom que comunament se coneis amb divèrses molluscs bivalvas que vivon enterrats en la sabla o la fanga dels bòrds dels ribièras e mars. Sembla que siá del genre masculin en Provença.

Se sòl associar lo nom de clausissa a l'espècia Cobrisses decussatus qu'a prèp de 5 cm d'amplada e quicòm coma 8 cm de long, a las valvas ovalas e s'i obsèrvan unas estrias fòrça tèunas que se crosan amb d'autras de concentricas. La coloracion pòt variar entre lo jaune, lo vèerd o lo gris. A l'ora d'ara la clauvissa mai abituala pels los mercats de Catalonha, per exemple, es la clausissa japonesa (Venerupis philippinarum)

Biologia[modificar | Modificar lo còdi]

Las clausissas arriban a s'enterrar mejançant los movements d'un pè musculós que retrai una lenga. Aqueste es cobèrt per doas valvas jonchas entre si per un pichon ligament que fa possible la dubertura e barradura del clòsc.

S'entèrra aperaquí entre 5 e 30 cm de la superfícia e supòrta de temperaturas de 5º a 35 °C, en prenent en compte la bassa mar e los cambiaments de salinitat.

S'alimenta de pichons èssers vivents mejançant la filtracion d'aiga. Sòlen aver los sèxes separats e la fecondacion es extèrna.

Clausissa giganta, Tridacna gigas

Espècias[modificar | Modificar lo còdi]

Existisson divèrsas espècias qu'en divèrses luòcs se sonan clauvissas:

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Suls autres projèctes Wikimèdia :