Borsonada

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Borsonada e testiculs.

La borsonada es un sac de pel que, per gaireben totes lo mammifèrs terrèstres mascles, es situat entre lo penis e l’anús. Apara los testiculs e los manten a una temperatura establa.

Explicacions[modificar | Modificar lo còdi]

Per l’èsser uman, fins a la novena setmana de prenhesa, lo fètus mascle o femne presenta encara pas dos tuberculs generics que donaran per la filha las grandas labras de la vulva e la borsonada pel garçon. La fusion dels dos tuberculs es ja acabada vèrs la onzena setmana ne resulta una sutura. Vèrs lo seten o ueiten mes los testiculs descendan dins la borsonada.

Borsonada umna, mostrada en dos estats: estat normal detendur a esquèrra, estat contractat a drecha, estat provoca pel freg per exemple

La foncion principala de la borsonada es reputada d'èsser de mantenir los testiculs a una temperatura leugièrament inferieura a aquela del còs (34,4 °C per l’Òme) per favorizar la produccion dels espermatozoïdes (espermatogenesi).
La regulacion termica se fa mecé al movement reflèxe du muscle cremastèr que, en contractant la borsonada, apròcha los testiculs del còs, retracta lo penis, e espessís la pel de la boesonada quand fa freg e lo contrari quand fa caud, favorizant la susada dona una temperatura intèrna mai bassa.

La pel de la borsonada es de natura particulara, presentant de caracteristicas d’una mucosa transformada pendent l’embriyogenèsi; es pron permeabla a fòrça moleculas (aquò explica per exemple que la borsonada siá sovent plan afectada pendent una exposicion al gas de combat).

La pel de la bosonada poiriá aver un ròtle dins lo sistèma ormonal.

Lo cirurgian anglés Percivall Pott (1714-1788) aviá ja remarcat que los mainats qu'èra afectat (peque pichons) emplegats a ramonar las chiminèia èra fòrça mai a desvolopar un càncer de la bosonada a l’adat adulta, vèrs 20 ans), çò que foguèt un dels primièrs indicis de las causas environamentalas dels càncers[1].

Envelopas[modificar | Modificar lo còdi]

La borsonada es la premièra envelopa d’un organ multisisa aparant lo testicul. Las autras son:

  1. lo muscle dartós ;
  2. la fasciada espermatica extèrna ;
  3. lo muscle cremastèr ;
  4. la fasciada espermatica intèrne ;
  5. la vaginala.

Aquelas envelopas correspondon a las diferentas sisas successivas de l’abdomèn perque pendent lo desvelopament, observam una migracion dels testiculs de l’enfant dempuèi la région lombara fins a la borsonada. La borsonada se fondent dins la pel de l’abdomèn, que se diferencia pasmens per una textura, una color e de proprietatss diferentas.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr)Laurent Berthelot, Deux, c’est mieux qu’une, éd. Odile Jacob, 2007.

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (en) Article sus las malautiás non infecciosas, evocant una causa environamentala del càncer de la bosonada.