Alson (del Vilar)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Alson es una aiga lengadociana, situada dins lo departament d'Aude e la region d'Occitània, ancianament de Lengadòc-Rosselhon. Alson es un dels afluents d'Orbiu de riba esquèrra, donc un sos-afluent d'Aude.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

La font d'Alson es dins la comuna del Vilar en Val, a 1,7 km a l'oèst del vilatge près del Pas de Madame (en francés). La longor de son cors es de 21 km. S'escampa dins Orbiu en aval de La Grassa.

Comunas traversadas[modificar | Modificar lo còdi]

Alson travèrsa sièis comunas, totas del departament d'Aude, d'amont en aval : Le Vilar en Val, La Bastida en Val, Vilatritols, Taurisa, Serviès, Rius en Val, La Grassa.

Idrologia[modificar | Modificar lo còdi]

Toponimia[modificar | Modificar lo còdi]

En francés, Alson es sonat modèrnament Sou (al Son).
Las fòrmas ancianas son Alasau en 1250, Alsonum en 1260, Also en 1355, Alsonne en 1494, Alsou en 1781, Le Sou (cadastres de La Grassa e del Vilar en Val) [1].
Xavier Delamarre explica les noms de tipe Alzona, Ausona, Ausoa, Aussona ambe alisonā (alis, « ròca, calhau, còdol »). Son d'aigas peirosas [2]. Çaquelà, curiosament, ditz pas res de çò que sembla d'equivalents masculins dins la lenga modèrna (Alson, Alzon, Auson, etc). Sembla que Alson siá le resultat d'*alisonos (finala reservada a las personas, que son las aigas, de dius dins la mentalitat celtica). Siquenon, le càmbiament de genre es posterior a la lenga gallica.

Véser tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Notas[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Abbé Sabarthès, Dictionnaire topographique du département de l'Aude, 1912, p. 7, legir en linha https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k110095d/f99.item.texteImage
  2. Xavier Delamarre, Noms de lieux celtiques de l'Europe ancienne, ed. Errance, 2012, p. 47