Africa subsahariana

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Africa Subsahariana)
L'Africa subsahariana es l'espaci colorat en verd sus la mapa.

L'Africa subsahariana, es l'espandida del continent african al sud del Sahara, separat ecologicament dels païses del nòrd pel climat rufe del mai vast desèrt caud del mond. Es una zona vulnerabla al desreglament climatic.

Descripcion[modificar | Modificar lo còdi]

Conten 48 païses (illas compresas), l'Africa subsahariana comptava unes 1.001 miliard d'abitants en 2015, un chifre que deuriá aténher 1,5 miliard en 2050.

Pasmens se sos païses coneisson una creissença economica rapida, l'Africa subsahariana demora una de las partidas del mond mai desprovesidas e mens desvelopada. Sul plan sanitari, e togada pels flagèls de la malnutricion, del sida, dels nauts tauses de mortalitats mairala e infantil e un accès paure als sonhs de santat. Malgrat la auçadas de l'escolaritat pendent de darrièras decennias, de milions de joves, subretot de filhas, recebon pas d'ensenhament elementari.

L'Africa subsahariana[1] es mai sovent divisada en quatre sosregions conegudas jols noms d'Africa de l'Oèst, d'Africa de l'Èst, d'Africa centrala e d'Africa australa.

Etimologia[modificar | Modificar lo còdi]

L'Africa subsahariana es nomenada tanben Africa negra qu'es subretot poblada d'individús avent la pèl de color negra, per oposicion a l'Africa del Nòrd (tanben nomenada Africa blanca) poblada sobretot per de populacions de pèl blanca o usclada (Berbèrs, Egipcians, Arabs).

Environament[modificar | Modificar lo còdi]

Energia[modificar | Modificar lo còdi]

Las Nacions unidas adoptèron en 2015 d'objectius de desvelopament durable per 2030. L'accès a una energia bon mercada, fisabla e modèrna en fach partit[2].

Pasmens se benefica d'un ensolelhament excepcional (un km2 de desèrt recep en mejana per an « una energia solara equivalenta a 1,5 milion de barrils de petròli. La superfícia totalal des desèrts sus la planèta entièra provesiriá de centenas de còps l'energia utilizada ara pel mond »[3]), e malgrat unes projèctes de cooperacion e desvelopament sus aqueste tèma, l'Africa subsahariana manca d'infrastructura de produccion solara e eolina, daissant en 2017 encara un miègmiliard de personas sens accès a l'electricitat segon un rapòrt de la Banca mondiala de febrièr de 2017.

Dins lo mond gaireben totes nòstres païses an realizats un encastre reglamentari e legal destinat a favorizar aqueste tipe d'energia, mas los païses africans son en retirada per lors politicas environamentalas favorizant l'accès a l'energia. « Fins a 40% d'entre aqueles que son dins la zona roja, çò que vòl dire quan de penas a començar a prene de mesuras per accelerar l'accès à l'energia », segon la banca mondiala. Unes païses (en 2017: le Kenya, la Tanzania, l'Oganda, e d'autres) se classan melhor e l'Africa del Sud, lo Marròc e la Tunisia son de melhora situacion energetica.

Lo rapòrt de la Banca mondiala, que serà retocat cada dos ans, es un mejan pels diferents païses de comparar lors politicas al nivèl regional e mondial per ensejar d'aténher aqueste objectiu dins los delais fixats. La Banca mondiala fa un prèste de 1,6 miliard de dolars en favor de l'accès a l'energia mas que subretot se constituiguèt en Asia e en America latina. L'Africa progressa pasmens en 2016-2017 260 amb milions de dolars de novèls projèctes prevists per l'accès a una energia locala al Kenya, al Rwanda, al Nigèr e en Zambia.

Lo projècte Desertec, qu'aviá per objectiu de cobrir 0,3 % dels 40 milions de km2 de desèrts de la planèta en centralas solaras termicas, permetriá de cobrir los besonhs electrics de la planèta en 2009 (unes 18 000 TWh/an)[4], mas puslèu al benefici de païses rics periferics e sembla al mens provisòriament calhat.

Demografia[modificar | Modificar lo còdi]

L'Africa subsahariana, que comptava pas cap de vila de mai d'un milion d'abitants fa seissenta ans, n'i aviá trenta e uèit en 2010.

Mortalitat infantila[modificar | Modificar lo còdi]

L'Africa subsahariana demora la region del mond ont se registra lo mai naut fòrt taus de mortalitat infantila (121 per mila contra 7 per mila dins los païses desvelopats). Mas un rapòrt comun de l'Unicef, l'OMS e la Banca mondiala mòstra de progresses notables complits[5].

Economia[modificar | Modificar lo còdi]

L'Africa subsahariana es la partida del continent mai desprovesida, per exemple en matèria economica, e la mai movementada politicament: en efièch, dispausant d'un PIB per abitant plan feble (unes 1 000 dolars PPA/an) e d'un IDH de 0,465 (mejana mondiala de 0,729). Lo nombre dels mal noirits (206 milions de personas) aumentèt de 37 milions en 2006[6].

Notes et références[modificar | Modificar lo còdi]

  1. www.imf.org Exemple d'utilisation officielle
  2. Développement des énergies renouvelables: l'Afrique subsaharienne en retard , AFP du 15 de febrièr de 2017
  3. Projet Desertec, site RTLinfo.be
  4. Brève d'information Actu-Environnement, 24 d'agost de 2009
  5. GEO N°403 de septembre 2012 p.18
  6. Rapport annuel de la FAO (30 octobre 2006) cité dans Alain Faujas, « 854 millions d'affamés dans un monde plus riche », Le Monde, 30 octobre 2006, Modèl:Lire en ligne

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]