Pär Lagerkvist

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Laureat Nobel

Pär Lagerkvist
Lagerkvist.jpg
Nom de naissença(sv) Pär Fabian Lagerkvist Modifica el valor a Wikidata
Naissença23 de mai de 1891, Växjö, Småland, Suècia
Decès11 de julhet de 1974, Estocòlme, Suècia
Occupacionescrivan
Prèmis
Prèmi Nobel de Literatura en 1951

Pär Lagerkvist (n. en 1891, m.1974) foguèt un escrivan suedés. Recebèt lo Prèmi Nobel de Literatura en 1951.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nasquèt lo 23 de mai de 1891 dins la vila de Växjö, populacion situada dins la província de Småland. Los sieus parents èran d'educacion tradicionala, amb prigondas raïses religiosas en la fe crestiana. De 1910 a 1912 estudièt art e literatura a l'Universitat d'Uppsala. Lo sieu interès vèrs l'art lo portèron a viatjar dins la vila de París, ont estúdia art e coneis lo movement cubista e expressionista.

Pendent la Primièra Guèrra Mondiala demorèt en Danemarc, ont escriguèt la siá primièra òbra teatrala e de libres de poesia fòrtament inspirats en la Guèrra. Lo 1919 retòrna dins lo sieu país e se convertís en critic teatral a Estocòlme, ont inícia la siá collaboracion amb la premsa. Al meteis temps, contunha la siá òbra literària, que li implicariá una granda acceptacion entre lo public e una pas mendre influéncia en la literatura de lo sieu país.

Lo 1940 foguèt nomenat membre de l'Academia Suedesa, qu'ocupèt lo sèti numèro 8. Moriguèt lo 11 de julhet de 1974 dins la vila de Danderyd, près de Estocòlme.