Lista dels presidents de Bangladèsh

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra del president de Bangladèsh.

Aquesta es la lista dels presidents de Bangladèsh aprèp l'independéncia del país, lo 1971. Dempuèi 1991 lo president es lo cap d'Estat del país, una foncion eminentament ceremoniala, e es elegit per lo parlament[1]. Dempuèi 1996 la foncion del president se faguèt pus importanta al tèrme del sieu mandat, quand passèt a èsser lo responsable pel govèrn interim que condusís las eleccions e realiza la transferéncia del poder. Los caps del govèrn de transicion devon pas èsser afiliats a partits politics e an lo tèrme de tres meses per conclure los sieus prètzfaches. Aquel sistèma de transicion foguèt una innovacion adoptada en l'eleccion de 1991 e institucionalizada en 1996 a travèrs del 13en emendament a la constitucion del país[2].

Partits politics

██ Liga Awami

██ Partit Nacionalista

██ Partit Jatiya

██ sense partit

Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Naissença / decès Partit politic Referéncias
1 Sheikh Mujibur Rahman 10 d'abril de 1971 [3] 12 de genièr de 1972 17 de març de 192015 d'agost de 1975 Liga Awami [4][5]
2 Abu Sayeed Chowdhury 12 de genièr de 1972 24 de decembre de 1973 31 de genièr de 19212 d'agost de 1987 Liga Awami [6]
3 Mohammad Mohammadullah 24 de decembre de 1973 25 de genièr de 1975 21 d'octobre de 192111 de novembre de 1999 Liga Awami [7]
4 Sheikh Mujibur Rahman 25 de genièr de 1975 15 d'agost de 1975 17 de març de 192015 d'agost de 1975 Liga Awami
5 Khondaker Mostaq Ahmad 15 d'agost de 1975 6 de novembre de 1975 1918 – 5 de març de 1996 Liga Awami [8]
6 Abu Sadat Mohammad Sayem 6 de novembre de 1975 21 d'abril de 1977 29 de març de 19168 de julhet de 1997 Partit Nacionalista de Bangladèsh [9]
7 Ziaur Rahman 21 d'abril de 1977 30 de mai de 1981 19 de genièr de 193630 de mai de 1981 Partit Nacionalista de Bangladèsh [10]
8 Abdus Sattar 30 de mai de 1981 24 de març de 1982 19065 d'octobre de 1985 Partit Nacionalista de Bangladèsh [11]
9 A.F.M. Ahsanuddin Chowdhury 27 de març de 1982 11 de decembre de 1983 1915 - 20 d'agost de 2001 Partit Jatiya [12]
10 Hossain Mohammad Ershad 11 de decembre de 1983 6 de decembre de 1990 2 de genièr de 1930 Partit Jatiya
11 Shahabuddin Ahmed 6 de decembre de 1990 10 d'octobre de 1991 1 de febrièr de 1930 cap (president interim) [13][14]
12 Abdur Rahman Biswas 10 d'octobre de 1991 9 d'octobre de 1996 1 de setembre de 1926 Partit Nacionalista de Bangladèsh [15]
13 Shahabuddin Ahmed 9 d'octobre de 1996 14 de novembre de 2001 1 de febrièr de 1930 Liga Awami
14 Badruddoza Chowdhury 14 de novembre de 2001 21 de junh de 2002 1 de febrièr de 1930 Partit Nacionalista de Bangladèsh [16][17]
15 Jamiruddin Sircar 21 de junh de 2002 6 de setembre de 2002 1 de decembre de 1931 Partit Nacionalista de Bangladèsh [18]
16 Iajuddin Ahmed 6 de setembre de 2002 12 de febrièr de 2009 1 de febrièr de 1931 Partit Nacionalista de Bangladèsh [19][20]
17 Zillur Rahman 12 de febrièr de 2009 20 de març de 2013 3 de març de 1929 Liga Awami [21]
18 Abdul Hamid 20 de març de 2013 uèi 1èr de genièr de 1944 Liga Awami Ad interim, puèi elegit lo 22 d'abril de 2013

Referéncias[modificar | modificar la font]