Lista dels comtes de Tolosa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Armas dels comtes de Tolosa

Lista des comtes de Tolosa

Comtes carolingians[modificar | modificar la font]

778-790 : Corso de Tolosa
790-806 : Guilhèm de Gellona († 812)
maridat en primièra nòças amb Cunegonda e en segondas nòças amb Guiborg.

806-816 : Begon de Tolosa († 816), filh de Girard, comte de París
maridat a Alpaïs, filh de Loís lo Piós.

816-844 : Bernat de Septimània († 844), duc de Septimània, comte de Peitieus e de Tolosa, filh de Guilhèm de Gellona
maridat amb Doda
844-849 : Guilhèm de Septimània, filh de l'anterior

Comtes ereditaris[modificar | modificar la font]

849-851 : Fredelon († 851), filh de Fulgaud, comte de Roergue e de Senegonda (probablament felena de Guilhèm de Gellona per Teodoric).

852-865 : Raimond Ièr († 865) fraire del precedent
maridat amb Berta.

863-877 : Bernat († 877) filh del precedent

877-918 : Audoïn († 918) fraire del precedent
maridat a Garsinda d'Albi

918-924 : Raimond II de Tolosa († 924) filh del precedent

924-942 : Raimond III Ponç († 942) filh del precedent
maridat en primièras nòças amb Ne (filha possibla de Garcia II Sanche, duc de Gasconha)
maridat en segondas nòças amb Garsinda de Roergue

Nòta : Aicí, se plaçan dos comtes que figuran pas dins la genealogia tradicionala dels comtes de Tolosa, establida pels Benedictins dins l'"Istòria Generala del Lengadòc". D'estudis recents an establit qu'entre Raimon III Ponç e Guilhèm III (que segon eles aurián renhat prèp de 80 ans) se plaçan dos comtes nomenats Raimon, falsant la numerotacion dels Ramons. Las parentèsis precisan la numerotacion corregida.

942-961 : Raimond (IV) († 961) filh del primièr maridatge de Raimond III Ponç
maridat amb Emilda

961-972 : Uc († 972) filh del precedent
maridat amb Emilda

972-978 : Raimond (V), fraire del precedent
maridat amb Adelaïda d'Anjau

978-1037 : Guilhèm III Talhafèrre (9521037), filh del precedent
maridat amb Emma de Provença

1037-1060 : Ponç († 1060) filh del precedent
maridat a Almòdis de la Marcha

1060-1092 : Guilhèm IV (v.10401092) filh del precedent
maridat a Emma de Mortain.


1088-1105 : Raimond IV (VI) dich de Sant Geli († 1105), marqués de Provença, comte de Trípol, fraire del precedent
maridat en primièras nòças (v. 1065) a une filha de Bertrand de Tolosa, marqués de Provença
maridat en segondas nòças (1080) a Matilda de Nautavila (10621094)
maridat en tresenas nòças (1094) a Elvira de Castelha

1105-1109 : Bertran de Trípol († 1112) comte de Tolosa e de Trípol, filh del primièr maridatge de Raimond IV (VI). En 1109, partís en Tèrra Santa, daissant lo comtat a Anfós Jordan
maridat en 1095 a Aliç de Borgonha (10851142)

1109-1110 : Anfós Jordan, comte de Tolosa e de Provença (11031148), filh del tresen maridatge de Raimond IV (VI)

1110-1120 : Guilhèm (IV) (1076 † 1126), duc d'Aquitània e comte de Peitieus
maridat Felipa (1070 † 1117), filha de Guilhèm IV, comte de Tolosa.

Profitant de la joinessa d'Anfós Jordan, s'empara de las tèrras d'aqueste darrièr, mas i deu renonciar al cap de dètz ans de luchas.

1120-1148 : Anfós Jordan, comte de Tolosa e de Provença (11031148), filh del tresen maridatge de Raimon IV (VI)
maridat en 1125 a Faidida d'Usès

1148-1194 : Raimond V (VII) († 1194) filh del precedent
maridat en 1154] a Constança de França

1194-1222 : Raimond VI (VIII) († 1222) filh del precedent
maridat en 1173 a Ermessenda Pelet († 1176)
maridat en 1178 a Beatritz de Besièrs, que se'n separarà en 1193
maridat en 1193 a Borgonha de Lusinhan, que se'n separerà en 1196
maridat en 1196 a Joana d'Anglatèrra (11651199)
maridat en 1202 a Alienòr d'Aragon (11821226

1222-1249 : Raimond VII (IX), († 1249), filh de Raimond VI (VIII) e de Joana d'Anglatèrra
maridat en primièras nòças amb Sança d'Aragon (11861242)
maridat en segondas nòças amb Margarida de Lusinhan

1249-1271 : Joana de Tolosa († 1271), filha de Raimond VII (IX) e de Sança d'Aragon
maridada en 1241 a Anfós de Peitieus (12201271) comte de Tolosa, comte de Peitau, fraire de Sant Loís

Comte non ereditari[modificar | modificar la font]

1215-1218 : Simon IV de Montfòrt, 5en comte de Leicester, vescomte de Besièrs e de Carcassona
comte de Tolosa per conquista
1681-1737 : Loís Alexandre de Borbon (16781737), comte de Tolosa, filh illegitim de Loís XIV e de Madama de Montespan

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Articles connèxes[modificar | modificar la font]

Comtat de Tolosa

Bibliografia[modificar | modificar la font]

Roger Genty, Les comtes de Toulouse : histoire e traditions, Ferrières, Éd. de Poliphile, 1987, ISBN 2-86888-013-4