Twist and Shout

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Twist and Shout es un estandard del rhythm and blues, del twist e del ròck, sustot interpretat pels Isley Brothers e pels Beatles, représ tanben en francés per Sylvie Vartan.

La cançon es estada escricha en 1961 per Phil Medley e Bert Berns, jol pseudonim de Bert Russel. Son estructura armonica es obèrtament copiada sus la de La Bamba. Es donc enregistrada en 1961 pel grop vocal The Top Notes, mas aquela primièra version, producha per Phil Spector, a pauc de resson.

L'annada seguenta (en 1962), Bert Berns na fa alavetz una novèla version ambe aqueste còp un grop rhythm & blues : The Isley Brothers. Aquesta version, sortida lo 16 de mai de 1962, obten una gròssa capitada als Estats Units : es lo primièr tube dels Isley Brothers.

En Euròpa, aquela cançon ven una capitada l'annada d'après, en 1963 : es còp-sèc represa en Anglatèrra pels Beatles (aquesta represa es estada d'alhors l'un de lors primièrs tubes fòra Anglatèrra, que sia en 1964 als Estats Units o tre la fin de 1963 en França) ; en França, en octobre de 1963, Twist and Shout es représ ambe succès per Sylvie Vartan en version francesa : Twiste et chante.

A la fin de las annadas 90, Twist and Shout (dins sa version anglesa dels Beatles) es estat tanben représ pel grop breton Matmatah.