Simon Cambolas

Aqueste article es redigit en lengadocian.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Infotaula de personaSimon Cambolas
Biografia
Naissença2 de julhet de 1760 Modifica el valor a Wikidata
Sent Ginièis d'Òlt Modifica el valor a Wikidata
Mòrt19 de genièr de 1840 Modifica el valor a Wikidata (79 ans)
Riam Modifica el valor a Wikidata
Membre del Consell dels Cinc-cents (ca) Traduire
Modifica el valor a Wikidata
Donadas personalas
NacionalitatFrancesa
Activitat
PartitMontagnards (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata

Simon Cambolas, nascut lo 2 de julhet de 1760 à Sent Ginièis d'Òlt, mòrt lo 19 de genièr de 1840 a Riam, es un òme politic francés, deputat pendent lo periòde revolucionari francés a la Convencion nacionala.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nebòt de l’abat Rainal que lo crida près d'el a París, Cambolas parcorriguèt, jol cobèrt d'una mission diplomatica secrèta, l’Euròpa entièra (Angletèrra, Saxe Gotha, Prússia, Soïssa) en companhiá de son oncle en quista de nòu elements a portar a l’Istòria de las doas Índias.

Mercand a l’epòca de la Revolucion, ven oficièr municipal e elegit, en setembre de 1792, deputat del departement d’Avairon a la Convencion nacionalq, ont votèt la mòrt del rei.

Lo 5 de març de 1793, faguèt un rapòrt las colonias, après foguèron declaradas en estat de guèrra amb l’Angletèrra. Opausat al partit de la Comuna, defendèt los Girondins lo 31 de mai de 1793, s’auça contra lo movement organizat dins París pels Montanhards, provòca de recercas contra los autors de l’insurreccion, e faguèt lo 6 de junh, una vigorosa sortida contra lo comitat revolucionari de la Comuna qu’accusa de se permetre una infinitat d’arrestacions illegalas. Pasmens, foguèt pas compres dins los actes d’accusacion lançats alara contra los enemics de la Montanha, passa quitament al Conselh dels Cinc Cents, e ne sortiguèt le 20 de mai de 1797 per paréisser pas mai sus la scèna politica enseguida.

Fonts[modificar | Modificar lo còdi]

  • « Simon Camboulas », dans Robert et Cougny, Dictionnaire des parlementaires français, [détail de l’édition]
  • Étienne Psaume, Biographie moderne, ou galerie historique, civile, militaire, politique, littéraire, judiciaire, vol. 1, Paris, A. Eymery, 1816, p. 225.
  • Marc de Vissac, Les Révolutionnaires du Rouergue : Simon Camboulas, Riom, Édouard Girerd, 189.

Veire tanben[modificar | Modificar lo còdi]