Saint Paul (Minnesòta)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Saint Paul
Minnesòta
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas

Bandièra de Saint Paul, Minnesòta Escut de Saint Paul, Minnesòta
Bandièra Escut
País Bandièra dels Estats Units Estats Units
Estat Minnesòta
Devisa :
Escais :
Emplaçament de Saint Paul
Emplaçament
Fondada en  
Comtat  
Cònsol  
Superfícia  
Populacion (2010)  285 068
Densitat   ab./km²
Fus orari   (UTC – )
Latitud   N
Longitud   O
WGS-84 (GPS)

Saint Paul es la capitala de l'Estat de Minnesòta, als Estats Units. Es la segonda vila per lo nombre d'abitants après Minneapolis amb 285 068 abitants (recensament federal de 2010), amb que forma la conurbacion de Minneapolis-Saint Paul, quei comptava 3 348 859 abitants (2010).

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Mapa de la conurbacion de Minneapolis-Saint Paul.

Saint Paul se situa al nòrd del Midwest dels Estats Units, region del centre de l'America del Nòrd a aperaquí 650 km al nòrd-oèst de Chicago. Lo país estrangièr mai pròche es Canadà que ne's distant d'aperaquí 400 km. Mai precisament, la vila es localisada al centre-èst de l'Estat de Minnesòta, dins lo comtat de Ramsey près de la frontièra amb Wisconsin.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Saint Paul comencèt d'èstre frequentada pels trapaires, aventurièrs e missionaris al començament del sègle XIXen, après la construccion de fort Snelling. La major part d'entre eles venián del Canadà pròche e de l'èst dels Estats Units. S'amassèron d'en primièr al jonhent dels rius Mississippi e Minnesòta. Lo primiièr abitant foguèt un canadian, Pierre Parrant, que dobriguèt lo primièr comèrci e abitacion de Saint Paul. Al començament dels ans 1820, la region venguèt un centre important de negòci. En 1841, lo paire missionari catolic roergàs Lucien Galtier establiguèt la Cathedral of St Paul que balhèt son nom a la vila. Saint Paul foguèt puèi la capitala del territòri puèi de l'Estat du Minnesòta (1858).

Es dins aquela vila qu’Irma Levasseur, primièra femna medecin, foguèt formada abans de tornar praticar en Quebèc e en Euròpa

En 1931, le caumatge e la misèria provocada par la Granda Depression entrainèron de susmautas de la fam dins la vila[1].

Personalitats ligadas amb la vila[modificar | Modificar lo còdi]

  1. André Kaspi, Franklin Roosevelt, Paris, Fayard, 1988, ISBN 2213022038Error d'escript : lo modul « check isxn » existís pas., p. 224.