Meandre (fluvi)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Meandre
(Büyük Menderes)
Vista sus la plana del Meandre màger (2004)
Caracteristicas
Longor 548 km
Bacin 25 000 km2
Debit mejan ?
Riu
Font Dinar
 · Altitud 880 m
 · Coordenadas 38° 04′ 15″ N, 30° 10′ 37″ E
Embocadura Mar Egèa
 · Altitud O m
 · Coordenadas 37° 32′ 54″ N, 27° 11′ 34″ E
S'escampa dins la Mar Egèa
Geografia
Païses traversats Bandièra: TurquiaTurquia

Lo Meandre (grèc modèrne : Μαίανδρος, Maïandros), uèi nomenat oficialament Büyük Menderes (« grand Meandre ») en Turquia, es un fluvi d'Asia Menora desemboca dins la mar Egèa.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Lo Meandre pren sa font près de Celaenae (uèi Dinar dins la província d’Afyonkarahisar) en Frigia, separant la Lidia de la Caria, e desemboca dins la mar Egèa, entre Eraclèa e Prièna, en fàcia de Samos, Antiòquia de Meandre, Magnesia de Meandre e Milet.

Los poètas de la Grècia e de la Roma anticas celebrèron las corbas del Meandre, que lo nom passèt dins lo lengatge comun, de meandre, donat als contorns dels cors d'aiga, e tanben la beutat de sos cicnes.

Son cors a una orientacion sud-oèst e seguís los monts Messogis; al sud de Tirebolu, recep las aiga del Çürüksu Çayı, del Akçay e del Çine Çayı. Près de Carura passa de Frigia en Caria, ont raja din un cors tòrt, mejans la plana de Maeandrian e desemboca dins lo golf d'Icaros (un bras de la mar Egèa).

Lo Meandre es un riu prigon, mas estrech, es navigable qu'amb de naus pichonas. Ai sovent d’aigadas e se pausa de sediments a boca, que se forman d’ilòtas al larg de la broa venent se liagar al continent dempuèi l’Antiquitat.

Annèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

  • Caïstre

Ligam ext§rne[modificar | Modificar lo còdi]