Laissas de Garona

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Las laissas de Garona son de laissas fluviatilas formant un sistèma d'escalonament geografics, visible per exemple dempuèi Tolosa. Son constituidas de depauses d'argil e de còdols correspondent als lièchs dels cors successius de Garona, passent del lièch superior al lièch inferior per de trencaduras de penjals que forman de taps en travèrses regdes.

Descripcion e formacion[modificar | Modificar lo còdi]

Las laissas se realizèron dins los periòdes interglaciaris. A la fin de la primièra glaciacion del Quaternari, pendent la fontda dels glaces (periòde interglaciari de Günz-Mindel[1]), lo cors de Garona, plan a l'oèst del cors actual s'alarguissèt, carrejant dels sediments e còdols, et s'enfonsèt dins un plan argilós. Aquel plan se clinèt un pauc cap a l'Èst pendent de periòdes glaciàrias seguentas. Pendent la fonda seguenta (Mindel-Riss), lo cors de Garona donc curèt un lièch nòu, larg, argil e còdols, enfonsat de gaireben 50 m. Lo meteis procediment se realizèt pendent lo periòde Riss-Würm.

Al nivèl de Tolosa, per exemple, las laissas an tanben d'altituds escalonadas. L'actual cors de Garona en dejós de 140 m, enfonsat d'unes mètres dins la laissa de Sant Çubran. La laissa seguenta Purpan es a 156 m gaireben. Aquela de Colomèrs es gaireben a 186 m. Aquela de Bocona es a 220 m/246 m, a 20 km de Garona. En fàcia, de la riba Èst de Garona, un tuc testimòni (Puèg David) a 246 m subreplomba Garona de 100 m, correspondent a l'enfonsament del fluvi sus l'ensemble del procediment.

Laissa e ret idrografic[modificar | Modificar lo còdi]

Cada laissa est incisada per de rius afluents de Garona. Los rius seguisson l'inclinason Sud Oèst/Nòrd Èst curant de vals (coma aquela del Toish, de l'Aussonèla o de la Loja).

Altitud e edats de formacion
Periòde glaciari
Edat

(annadas)

Periòde interglaciari Altitud de las laissas
1èr periòde glaciari, de Günz 600 000 250m (Puèg David)
540 000 1èr periòde interglaciari, de Günz-Mindel 226m (Bocona)
2d periòde glaciari, de Mindel 480 000
430 000 2d periòde interglaciari, de Mindel-Riss 186m (Colomèrs)
3n periòde glaciari, de Riss 240 000
180 000 3n periòde interglaciari, de Riss-Würm 156m (Purpan)
4n periòde glaciari, de Würm 120 000
 10 000 140m (Garona a Tolosa)

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. La terminologie employée ici fait référence à la chronologie des glaciations établie en contexte alpin.