Lac de la Ganguisa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lac de la Ganguisa
Imatge illustratiu de l'article Lac de la Ganguisa
Administracion
País Occitània
Geografia
Coordenadas 43° 19′ 10″ N, 1° 48′ 20″ E
Tipe Lac de restanca
Superfícia 4 km2
Altitud 228 m
Alimentacion Ganguisa

Lo lac de la Ganguisa (o restanca de l'Estrada) es un lac de restanca de 500 ectaras situat dins lo departament d'Aude près de Tolosa e d'Avinhonet de Lauragais sus Ganguisa.

Presentacion[modificar | Modificar lo còdi]

Es una basa de lésers subretot utilizada pel nautisme e la planca de vela per las escòlas, òcis escolars, associacions esportives. Es apreciat des que los vents contents e regulars e sa talha pro granda. Se situa sul territòri de cinc comunas: Baranha, Cumièrs, Gorvièla, Molevila e Bèlflor. la restanca foguèt bastida sul riu Ganguisa en 1979.

Son utilizacion es dedicada a l'irrigacion agricòla.

Las ribas son adobadas per las caminadas, airal de picnic son presents a l’entorn del lac.

Lo plan d'aiga reculhís subretot las aigas de la Ganguisa al sud-èst, afluent de l'Èrs Mòrt, sosafluent de Garona. Es format de dos corts bras que fan confluéncia près de la restanca al nord-oèst[1].

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

En projècte a partir de 1951, la restanca foguèt realizada sonque en 1979. Es constituit d’una levada de tèrra que tanca tota la val de la Ganguisa. Destinat a l'origina per l'irrigacion agricòla, la superfícia d'aiga s'espandís ara sus 500 ectaras après un auçada de la restanca de trois mètres en 2007, qu’agrandís lo fins a Cumièrs en doblant sa capacitat, passant de 278 a 500 ectaras.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]