Lac Edoard

Aqueste article es redigit en lengadocian.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Lac Aidoard)

Lac Edoard
Imatge illustratiu de l'article Lac Edoard
Lo lac Edoard.
Administracion
País Republica Democratica de Còngo
Bandièra: OgandaOganda
Geografia
Coordenadas 0° 20′ 00″ S, 29° 36′ 00″ E
Superfícia 2 150 km2
Longor 160 km
Largor 30 km
Altitud 912 m
Volum 39,5 km3
Idrografia
Alimentacion Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru e Rwindi
Emissari(s) Semliki

Lo lac Edoard (en anglés: Lake Edward) es una unitat lacustre plaçada al centre del continent african, e un dels sièis grands lacs d'Africa. Se tròba al centre de la granda val del Rift, sus la frontièra entre la Republica Democratica de Còngo e Oganda, qualques quilomètres al sud de l'eqüator.

Lo lac se tròba a 920 msnm, sa talha es de 77 km per 40 a sos extrèmas, e es lo 15n mai grand del continent.

Aquel lac es alimentat pels rius Nyamugasani, Ishasha, Rutshuru, e Rwindi. La desbocadura naturala se tròba al tèrme nòrd, dempuèi ont davala lo riu Semliki cap al lac Albèrt. A una autra desembocadura artificiala es lo canal Kazinga, que dirigís una partida de las aigas cap al lac Jòrdi (lake George), en direccion nòrd-èst.

Foguèt descobèrt pel mond occidental pel explorador Henry Morton Stanley en 1888, e nomenat lac Edoard en onor al prince de Galas e futur monarca britanic Edoard VII del Reialme Unit. Pendent la dictatura d'Idi Amin Dada en Oganda, lo lac tornèt èsser nomenat lac Idi Amin, fins a sa casuda.

Ecologia[modificar | Modificar lo còdi]

Rius e lacs d'Oganda.

Dins lo lac Eduard, i a fòrça peisses especific, coma lo Bagrus docmac, Sarotherodon niloticus, Sarotherodon leucostictus, e unas 50 espècias del genre Haplochromis. Lo lac es una importanta font de trabalh per las comunitats riberencas, que consacran a la pesca una granda partida de son temps. La fauna de la zòna (compausada per de chimpanzés, elefants, cocodrils e leons) aparats dins lo Pargue Nacional dels Virunga (Republica Democratica de Còngo), e dins lo Pargue Nacional Queen Elizabeth (Oganda).

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

0° 20’ S, 29° 36’ E:   S, 29°   / 0.333°S,°E / -0.333; 29.600