Jean-Pierre Garuet-Lempirou

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Jean-Pierre Garuet
Ficha d'identitat
Nom complet Jean-Pierre Garuet-Lempirou
Data de naissença {{{data_de_naissença}}}
Luòc de naissença {{{vila}}}, França
talha 177 cm
Pes 105 kg
Entresenhas sul club
Club actual {{{club_actual}}}
Posicion Pilar/Talonaire
Club professional*
Sason Club Partidas (Punts)
{{{sason}}} {{{club}}} {{{partidas_punts}}}

* Partidas jogadas e punts marcats dins cada club
comptant pel campionat nacional
e las competicions nacionalas e continentalas.

Jean-Pierre Garuet-Lempirou (dich Lo Professor, o Garuche) es un jogaire francés de rugbi de XV, nascut lo 15 de junh de 1953 a Lorda (Pirenèus Nauts). Mesura 1,77 m e son pes 105 kg.

Jogaire emblematic del XV de França, es elegit dos còp melhor pilar del mond dins las annadas 1980. Es l'autor d'una citacion venguda famosa : "Un pilar dins una mesclanha, es coma un pilar de catedrala. S'el s'effrite, es tot l'edifici que s'effrite."

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Jean-Pierre Garuet creis a Pontac, ont sos parents exercisson la profession d'agricultors. Pren puèi a son compte un comèrci de patana.

Jean-Pierre Garuet passa sas primièras annadas de rugbi en tresena-linha, «  lo mai polit pòst del mond  ». Jòga de 1969 a 1991 al FC Lorda. Pendent son servici militar a la basa aeriana 118 del Mont de Marçan, signa una licéncia militara a l'Estadi Montés. Se reconvertís en pilar. De retorn a Lorda, s'impausa al pòst de pilar drech en equipa primièra pendent la sason 1975-1976.

Debuta a aquel pòst en seleccion nacionala lo 13 de novembre de 1983 de cap a Austràlia.

Es lo tot primièr jogaire del XV de França expulsat en partida oficiala. Lo 21 de genièr de 1984, França afronta Irlanda al Pargue dels Princes pendent la primièra partida del torneg de las cinc nacions 1984. Per sa primièra participacion al torneg, en remplaçament de Robert Paparemborde, après un long trabalh d'usura, despega lo pilar vedeta irlandés Phil Orr a la 67 minuta. Doas minutas mai tard, una batèsta a luòc. Lo tresen linha irlandés John O'Driscoll adreça un uppercut a Garuet que bronca pas e se va plànher a l'arbitre galés Separa Norling. Aqueste expulsa Garuet per una supausada forqueta. A la taulejada segon-partida, lo President de la Federacion francesa de rugbi Albert Ferrèsse qualifica publicament Jean-Pierre Garuet « de pegàs », après el aver en apartat garantit que serà de virada d'estiu en Nòva Zelanda. Trucat pel mot, lo capitani del XV de France Jean-Pierre Rives pren la defensa de son equipièr anant fins a li dedicar la partida. Garuet qu'èra ja estat penalizat en primièr temps per una fauta contra un adversari en l'aire mas dont la carrièra èra fins aquí verge de tota sancion es suspendut de totas competicions per tres meses per una comission de disciplina.

Lo 10 de mai de 1986, es convidat amb los Barbarians franceses per jogar contra Escòcia a Agen. Los Baa-Baas l'empòrtan 32 a 19. Lo 22 de mai de 1988, jòga de novèl amb los Barbarians franceses contra Irlanda a La Rochèla. Aquela partida celèbra lo jubilèu de Jean-Pierre Elissalde, los Baa-Baas l'empòrtan 41 a 26.

Foguèt President del Comitat departamental de Pirenèus Nauts en 1991, e del Comitat regional en 1995, aital coma vicepresident de son club, e seleccionaire de l'equipa de França.

A exercit la foncion d'adjunt al cònsol màger a Lorda (Pirenèus Nauts) fins en 2014.

Fa partida de la promocion 2022 de las personas obtenent lo títol de glòria de l'espòrt.