Cardo maximus

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Lo cardo maximus de Jerash en Jordania

Lo Cardo maximus es la via d'axe màger nòrd-sud d'una vila romana (dels tèrmes latins Cardo per « pivòt » o « gafon de pòrta », emplegat en tèrmes d'orientacion geografica per designar l’axe nòrd-sud a l'entorn de que semble pivotar la vòlta celèsta[1] e maximus per « mai grand » : superlatiu de magnus). Dins la centuriacion romana, lo cardo maximus èra l'axe nòrd-sud qu'estructurava la ciutat dempuèi sa creacion. Enseguida, lo cardo èra una de las vias màger al còr de la vida economica e sociala de la vila. A la crosada del cardo e del decumanus (axe èst-oèst) d'una ciutat, mai sovent èra lo forum.


Exemple de Cardo[modificar | Modificar lo còdi]

Cardo de Jerusalèm[modificar | Modificar lo còdi]

Lo cardo de Jerusalèm

Un exemple de cardo es aquel de l'antica Jerusalèm. Après la répression de la revòlta josièva de 70 per las tropas de Titus, l'emperaire Adrian comencèt a tornar bastir Jerusalèm sul modèl e los nòus plans de la vila comportavan un cardo amb colomnadas.

Cardo de Tolosa[modificar | Modificar lo còdi]

Lo cardo maximus[2] de Tolosa es una viá que traversa la vila de la pòrta nòrd, la Porteria trobada jol la plaça del Capitòli, per las carrièra de Sant Roman e Filatièrs per acabar, al sud, a la pòrta narbonesa. Aquel cardo es ara una zona pedona dempuèi 2010[3].

Nòta et referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Pierre Grimal, Les Villes romaines, PUF, Que sais-je ? no , PUF, 1954, 7 édition 1990, ISBN 2130433685Error d'escript : lo modul « check isxn » existís pas., p. 18
  2. archeo-rome.com
  3. toulouseplanete.org

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]