Lista dels primièrs ministres de Bulgaria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason de Bulgaria.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn de Bulgaria. Vaquí la lista dels primièrs ministres del país de 1879 fins a uèi.

Principat de Bulgaria (1879 - 1908)[modificar | modificar la font]

Primièrs ministres (1879-1908)
# Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
1 Todor Stoyanov Burmov 17 de julhet de 1879 6 de decembre de 1879 Partit Conservator
2 arcebisbe Kliment Turnovski 6 de decembre de 1879 7 d'abril de 1880 Partit Conservator
3 Dragan Kiriakov Tsankov, 1èr còp 7 d'abril de 1880 10 de decembre de 1880 Partit Liberal
4 Petko Karavelov 10 de decembre de 1880 9 de mai de 1881 Partit Liberal
5 Johann Casimir Ernrot 9 de mai de 1881 13 de julhet de 1881 militar
6 (sense primièr ministre) 13 de julhet de 1881 5 de julhet de 1882 ("cap")
7 Leonid Sobolev 5 de julhet de 1882 19 de setembre de 1883 militar
Dragan Kiriakov Tsankov, 2nd còp 19 de setembre de 1883 11 de julhet de 1884 Partit Liberal
Petko Karavelov, 2nd còp 11 de julhet de 1884 21 d'agost de 1886 Partit Liberal
arcebisbe Kliment Turnovski, 2nd còp 21 d'agost de 1886 24 d'agost de 1886 Partit Conservator
Petko Karavelov, 3(en) còp 24 d'agost de 1886 28 d'agost de 1886 Partit Liberal
8 Vasil Radoslavov 28 d'agost de 1886 10 de julhet de 1887 Partit Liberal
9 Konstantin Stoilov 10 de julhet de 1887 1 de setembre de 1887 Partit Conservator
10 Stefan Stambolov 1 de setembre de 1887 31 de mai de 1894 Partit Liberal Popular
Konstantin Stoilov, 2nd còp 31 de mai de 1894 30 de genièr de 1899 Narodna Partiya
11 Dimitur Grekov 30 de genièr de 1899 13 d'octobre de 1899 Partit Liberal Popular
12 Todor Ivanchov 13 d'octobre de 1899 25 de genièr de 1901 Partit Liberal (Radoslavist)
13 Racho Petrov 25 de genièr de 1901 5 de març de 1901 ("cap")
Petko Karavelov, 4en còp 5 de març de 1901 4 de genièr de 1902 Demokraticheska partiya
14 Stoyan Danev 4 de genièr de 1902 19 de mai de 1903 Partit Liberal Progressiste
Racho Petrov, 2nd còp 19 de mai de 1903 5 de novembre de 1906 ("cap")
15 Dimitur Petkov 5 de novembre de 1906 11 de març de 1907 Partit Liberal Popular
Dimitur Stanchov (interin) 12 de març de 1907 16 de març de 1907 ("cap")
16 Petur Todorov Gudev 16 de març de 1907 29 de genièr de 1908 Partit Liberal Popular

Renhe de Bulgaria (1908-1946)[modificar | modificar la font]

Presidents del Conselh de Ministres (1908-1946)
# Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
17 Aleksandur Malinov 29 de genièr de 1908 29 de març de 1911 Demokraticheska partiya
18 Ivan Evstratiev Geshov 29 de març de 1911 14 de junh de 1913 Narodna Partiya
Stoyan Danev, 2nd còp 14 de junh de 1913 17 de julhet de 1913 Partit Liberal Progressiste
Vasil Radoslavov, 2nd còp 17 de julhet de 1913 21 de junh de 1918 Partit Liberal (Radoslavist)
Aleksandur Malinov, 2nd còp 21 de junh de 1918 28 de novembre de 1918 Demokraticheska partiya
19 Teodor Teodorov 28 de novembre de 1918 6 d'octobre de 1919 Narodna Partiya
20 Aleksandur Stamboliyski 6 d'octobre de 1919 9 de junh de 1923 Union Populara Agraria
21 Aleksandur Tsankov 9 de junh de 1923 4 de genièr de 1926 demokraticheski cgovor
22 Andrey Lyapchev 4 de genièr de 1926 29 de junh de 1931 demokraticheski cgovor
Aleksandur Malinov, 3(en) còp 29 de junh de 1931 12 d'octobre de 1931 Demokraticheska partiya
23 Nikola Mushanov 12 d'octobre de 1931 19 de mai de 1934 Demokraticheska partiya
24 Kimon Georgiev 19 de mai de 1934 22 de genièr de 1935 Zveno
25 Petur Ivanov Zlatev 22 de genièr de 1935 21 d'abril de 1935 ( militar)
26 Andrey Toshev 21 d'abril de 1935 23 de novembre de 1935 ("cap")
27 Georgi Kyoseivanov 23 de novembre de 1935 16 de febrièr de 1940 ("cap")
28 Bogdan Filov 16 de febrièr de 1940 9 de setembre de 1943 ("cap")
Petur Gabrovski (interin) 9 de setembre de 1943 14 de setembre de 1943 ("cap")
29 Dobri Bozhilov 14 de setembre de 1943 1 de junh de 1944 ("cap")
30 Ivan Ivanov Bagrianov 1 de junh de 1944 2 de setembre de 1944 ("cap")
31 Konstantin Vladov Muraviev 2 de setembre de 1944 9 de setembre de 1944 Union Populara Agraria
32 Kimon Georgiev 9 de setembre de 1944 23 de novembre de 1946 Zveno

Republica Populara de Bulgaria (1946-1991)[modificar | modificar la font]

Primièrs ministres (1946-1991)
# Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
33 Georgi Dimitrov 23 de novembre de 1946 2 de julhet de 1949 Partit comunista
34 Vasil Kolarov 2 de julhet de 1949 23 de genièr de 1950 Partit comunista
35 Vulko Chervenkov 3 de febrièr de 1950 17 d'abril de 1956 Partit comunista
36 Anton Yugov 17 d'abril de 1956 19 de novembre de 1962 Partit comunista
37 Todor Zhivkov 19 de novembre de 1962 7 de julhet de 1971 Partit comunista
38 Stanko Todorov 7 de julhet de 1971 16 de junh de 1981 Partit comunista
39 Grisha Filipov 16 de junh de 1981 21 de març de 1986 Partit comunista
40 Georgi Atanasov 21 de març de 1986 3 de febrièr de 1990 Partit comunista
41 Andrey Lukanov 3 de febrièr de 1990 7 de decembre de 1990 Partit socialista de Bulgaria
42 Dimitur Popov 7 de decembre de 1990 8 de novembre de 1991 ("cap")

Republica de Bulgaria (1991 - uèi)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del govèrn Final del govèrn Partit
43 Filip Dimitrov 8 de novembre de 1991 30 de decembre de 1992 Obedineni Demokratichni Sili
44 Lyuben Berov 30 de decembre de 1992 17 d'octobre de 1994 ("cap")
Reneta Indzhova (interin) 17 d'octobre de 1994 25 de genièr de 1995 ("cap")
45 Zhan Videnov 25 de genièr de 1995 13 de febrièr de 1997 Partit socialista de Bulgaria
Stefan Sofiyanski (interin) 13 de febrièr de 1997 21 de mai de 1997 Obedineni Demokratichni Sili
46 Ivan Kostov 21 de mai de 1997 24 de julhet de 2001 Obedineni Demokratichni Sili
47 Simeon Saxe-Coburg-Gotha 24 de julhet de 2001 17 d'agost de 2005 Nacionalno dviženie za stabilnost i văzhod
48 Sergei Stanishev 17 d'agost de 2005 27 de julhet de 2009 Partit socialista de Bulgaria
49 Bojko Borisov 27 de julhet de 2009 13 de març de 2013 Grazhdani za evropeysko razvitie na Balgariya
50 Marin Raykov 13 de març de 2013 29 de mai de 2013 (cap)
51 Plamen Oresharski 29 de mai de 2013 uèi (cap)

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]