Lista dels presidents de la Republica Francesa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Lista dels vint-e-dos òmes qu'an exercit la carga de President de la Republica Francesa dempuèi 1848.

Aquesta lista fa seguida a la lista dels sobeirans del Regim Ancian.

Los 22 presidents de la Republica Francesa e del president per interim:


Nom Vida Mandat
Segonda Republica 1848 - 1852
Louis-Napoléon Bonaparte °1808 - †1873 1848 - 1852
Tresena Republica 1870 - 1940
Adòlf Tièrs °1797 - †1877 1871 - 1873
Patrice de Mac-Mahon °1808 - †1893 1873 - 1879
Jules Grévy °1807 - †1891 1879 - 1887
Sadi Carnot °1837 - †1894 1887 - 1894
Jean Casimir-Perier °1847 - †1907 1894 - 1895
Félix Faure °1841 - †1899 1895 - 1899
Emili Lobet °1838 - †1929 1899 - 1906
Armand Fallières °1841 - †1931 1906 - 1913
Raymond Poincaré °1860 - †1934 1913 - 1920
Paul Deschanel °1855 - †1922 1920
Alexandre Millerand °1859 - †1943 1920 - 1924
Gaston Doumergue °1863 - †1937 1924 - 1931
Paul Doumer °1857 - †1932 1931 - 1932
Albert Lebrun °1871 - †1950 1932 - 1940
Zòna ocupada / Estat francés / França Liura 1940 - 1944
Govèrn provisòri de la Republica francesa 1944 - 1946
Quatrena Republica 1946 - 1958
Vincenç Auriòl °1884 - †1966 1947 - 1954
René Coty °1882 - †1962 1954 - 1959
Cinquena Republica 1958 -
Charles de Gaulle °1890 - †1970 1959 - 1969
Alain Poher °1909 - †1996 1969
Jòrdi Pompidor °1911 - †1974 1969 - 1974
Alain Poher °1909 - †1996 1974
Valèri Giscard d'Estanh °1926 - 1974 - 1981
François Mitterrand °1916 - †1996 1981 - 1995
Jacques Chirac °1932 - 1995 - 2007
Nicolas Sarkozy °1955 - 2007 - 2012
François Hollande °1954 - 2012 - ...

Nòta: en italica lo president per interim. Segon la constitucion de la Cinquena republica, lo president del Senat en títol pòt èsser menat a assegurar pendent qualques meses las foncions del President de la Republica en cas de vacança del poder (decès, impossibilitat d'exercir, demission o procedura constitucionala d'empachament per nauta traïson), lo temps d'organizar una eleccion presidenciala novèla.

Periòde 1940-1947[modificar | modificar la font]

La zòna Nòrd ocupada jos administracion militara alemanda a pas de cap d'Estat, mas Adolf Hitler se proclama cap d'Estat en Alsàcia e Lorena annexadas per l'Alemanha nazi. Lo cap de l'Estat francés dins lo Sud es pas President. Lo cap de la França Liura, en exili e dins los territòris non someses a l'Estat francés o liberats en Africa del Nòrd, es pas President. Los caps del Comitat Francés de la Liberacion Nacionala seràn reconeguts internacionalament pels aliats, sens èstre presidents. Los caps successius del Govèrn Provisòri de la Republica Francesa son pas Presidents tanpauc, quitament pas per interim aprèp l'adopcion de la constitucion de 1946.


Nom Vida Mandat
Estat francés 1940 - 1944
Philippe Pétain °1856 - †1951 junh de 1940 - junh de 1944
França Liura 1940 - 1943
Charles de Gaulle °1890 - †1970 junh de 1940 - junh de 1943
Comitat Francés de la Liberacion Nacionala 1943 - 1944
Henri Giraud °1879 - †1949 junh de 1943 - agost de 1943
Charles de Gaulle °1890 - †1970 junh de 1943 - junh de 1944
Govèrn Provisòri de la Republica Francesa 1944 - 1946
Charles de Gaulle °1890 - †1970 junh de 1944 - gen. de 1946
Félix Gouin °1884 - †1977 gen. de 1946 - junh de 1946
Georges Bidault °1899 - †1983 junh de 1946 - nov. de 1946
Léon Blum °1872 - †1950 dec. de 1946 - gen. de 1947

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Ligam extèrne[modificar | modificar la font]