Lista dels presidents de Sud-Africa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Segon la constitucion actuala de Sud-Africa, lo President de la Republica d'Sud-Africa es lo cap d'Estat e cap de govèrn del país. De 1961 a 1984, la foncion de president èra onorifica. Lo poder èra assumit pel cap del govèrn, lo primièr ministre. A partir de 1984, la foncion de primièr ministre foguèt abolida e lo president venguèt lo cap de l'executiu.

Durant lo periòde d'apartheid (1961 a 1994) lo cap d'Estat de Sud-Africa èra nomenat President d'Estat (State President en anglés o Staatspresident en Afrikaans). De 1994 fins a uèi lo títol es simplament President.

La Republica de Sud-Africa succediguèt a l'Union Sud-Africana lo 31 de mai de 1961.

Presidents de Sud-Africa (1961 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

██  Partit Nacional

██  Congrès Nacional African

# Nom Imatge Naissença-decès Començament del govèrn Final del govèrn Partit Politic
Presidents amb funcion ceremoniala, 1961 fins a 1984)
1 Charles Robberts Swart CR Swart.jpg 1894 — 1982 31 de mai de 1961 31 de mai de 1967 Partit Nacional
2 T. E. Dönges 1898 — 1968 31 de mai de 1967 10 de decembre 1967 Partit Nacional
Jozua François Naudé
(Interin)
1889 — 1969 1 de junh de 1967 10 d'abril de 1968 Partit Nacional
3 Jacobus Johannes Fouché 1898 — 1980 10 d'abril de 1968 9 d'abril de 1975 Partit Nacional
Johannes de Klerk
(Interin)
1903 — 1979 9 d'abril de 1975 19 d'abril de 1975 Partit Nacional
4 Nicolaas Johannes Diederichs 1903 — 1978 19 d'abril de 1975 21 d'agost de 1978
(moriguèt durant lo mandat)
Partit Nacional
Marais Viljoen
(Interin)
19152007 21 d'agost de 1978 10 d'octobre de 1978 Partit Nacional
5 Balthazar Johannes Vorster 1915 — 1983 10 d'octobre de 1978 4 de junh 1979
(renoncièt)
Partit Nacional
6 Marais Viljoen (2nd còp) Defautoc.png 19152007 19 de junh de 1979
En exercici dempuèi lo 4 de junh de 1979
3 de setembre de 1984 Partit Nacional
Presidents amb foncions de cap de govèrn (caps de l'executiu, 1984 fins a 1994)
7 Pieter Willem Botha Defautoc.png 1916 — 2006 14 de setembre de 1984
En exercici dempuèi lo 3 de setembre de 1984
15 de març de 1989
(renoncièt)
Partit Nacional
Chris Heunis
(Interin)
1927 — 2006 19 de genièr de 1989 15 de març de 1989 Partit Nacional
8 Frederik Willem de Klerk Frederik Willem de Klerk.jpg 1936 —         20 de setembre de 1989
En exercici dempuèi lo 15 d'agost de 1989
10 de mai de 1994 Partit Nacional
Presidents aprèp l'extincion de l'Apartheid Sud-african (caps de l'executiu, 1994 fins a uèi)
9 Nelson Mandela Nelson Mandela.jpg (n. en 1918) 10 de mai 1994 16 de junh de 1999 ANC
10 Thabo Mbeki SthAfrica.ThaboMbeki.01.jpg (nascut en 1942) 16 de junh de 1999 24 de setembre de 2008
(renoncièt)
ANC
11 Kgalema Motlanthe GeorgeBushKgalemaMotlanthe crop.jpg (n. en 1949) 25 de setembre de 2008[1] 9 de mai de 2009 ANC
12 Jacob Zuma Jacob G. Zuma - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010.jpg (nascut en 1942) 9 de mai de 2009 uèi ANC

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Motlanthe sworn in as president - The Times, 25 de setembre de 2008