Lista dels monarcas de França

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Al temps dels Merovingians e dels Carolingians, a la mòrt d'un rei, lo reialme èra partejat entre sos filhs. Lo tresaur public e los bens privats del sobeiran, en efièch, se confondián : aquò s'explicava principalament pel fach que la nocion d'Estat - qu'existissiá pas çò dels Germans - s'èra perduda dempuèi la casuda de l'Empèri Roman. Es pas que mai tard que la règla cambièt e qu'un sol eretièr foguèt designat, mentre que lo drech escrich fasiá un retorn e que l'Estat renaissiá.

D'autra part, la nocion de França es pas apareguda que progressivament al cors dels sègles. N'i a que considèran que se pòt parlar de França qu'a partir del tractat de Verdun que seriá tanben a l'origina d'Alemanha (843), e mai a partir de l'accession d'Uc Capet al poder (987). Se seguirà aicí la tradicion mai comuna en França, que fa remontar l'origina del país a l'unificacion dels Francs per Clodovèu.

La presenta lista compòrta de reis qu'an renhat sus una partida de la França d'alara e de reis qu'an renhat sus la totalitat. Los primièrs son escriches en italica.

Monarcas de França
Nom Datas de renhe Títols
Merovingians - Genealogia dels Merovingians
Clodovèu I 481511 Rei dels Francs
Clodomir 511524 Rei d'Orleans
Teiric Ièr 511534 Rei de Mètz (futur Austrasia)
Childebèrt Ièr 511558 Rei de París
Clotari Ièr 511561
558561
Rei de Neustria
Rei dels Francs
Teodebèrt Ièr 534548 Rei d'Austrasia
Teodebald Ièr 548555 Rei d'Austrasia
Caribèrt Ièr 561567 Rei de París
Chilperic Ièr 561584
567584
Rei de Neustria
Rei de París
Gontran Ièr 561592
584592
Rei de Borgonha
Rei de París
Sigebèrt Ièr 561575 Rei d'Austrasia
Childebèrt II 575595
592595
Rei d'Austrasia
Rei de París e de Borgonha
Teiric II 595613
612613
Rei de Borgonha
Rei d'Austrasia
Sigebèrt II jos la regéncia de Brunehaut 613613 Rei de Borgonha
Rei d'Austrasia
Clotari II 584629
595629
613629
Rei de Neustria
Rei de París
Rei dels Francs
Dagobèrt Ièr 629639
632639
Rei dels Francs (sens l'Aquitània)
Rei dels Francs
Caribèrt 629632 Rei d'Aquitània
Clodovèu II 639657
656657
Rei de Neustria, de Borgonha
Rei d'Austrasia
Sigebèrt III 639656 Rei d'Austrasia
Clotari III 657673 Rei de Neustria, de Borgonha
Childeric II 662675
673675
Rei d'Austrasia
Ocupa la Neustria
Teiric III 673691
679691
Rei de Neustria
Rei dels Francs (en fach unicament de Neustria).
L'Austrasia èra possession de Pepin de Herstal
Clodovèu III 675 Rei fòrça provisòri de Neustria, Borgonha e Austrasia
Dagobèrt II 676679 Rei d'Austrasia
Clodovèu IV 691695 Rei dels Francs (en fach unicament de Neustria)
Childebèrt III 695711 Rei dels Francs (en fach unicament de Neustria)
Dagobèrt III 711715 Rei dels Francs (en fach unicament de Neustria)
Chilperic II 715721
719721
Rei dels Francs (en fach unicament de Neustria)
Rei dels Francs
Clotari IV 717719 Rei d'Austrasia
Teiric IV 721737 Rei dels Francs
Carles Martèl 737741 Cònsol del Palais (pas de Rei durant aqueste periòde).
Govèrna dins los faches dempuèi 717 l'Austrasia
e dempuèi 721 tot lo reialme franc.
Childeric III 743751 Rei dels Francs
Carolingians - Genealogia dels Carolingians
Pepin lo Brèu 751768 Rei dels Francs
Carloman Ièr 768771 Rei dels Francs
Carles Ièr lo Grand o Carlesmanhe 768800
800814
Rei dels Francs
emperaire d'Occident
Loís Ièr lo Piós o lo Bonàs 781814
816840
Rei d'Aquitània
emperaire d'Occident
Carles II lo Calvet 843877
875877
Rei dels Francs
emperaire d'Occident
Loís II lo Quèc 877879 Rei dels Francs
Loís III 879882 Rei dels Francs
Carloman II 879884 Rei dels Francs
Carles III lo Gròs 884887
881887
Rei dels Francs
emperaire d'Occident
Audoïn Ièr   (Robercian) 888898 Rei dels Francs
Carles III lo Simple 893929 Rei dels Francs
Robèrt Ièr   (Robercian) 922923 Rei dels Francs
Raol Ièr   (Robercian) 923936 Rei dels Francs
Loís IV d'Outramar 936954 Rei dels Francs
Lotari 954986 Rei dels Francs
Loís V lo Fenhant 986987 Rei dels Francs
Capecians - Genealogia dels Capecians
Uc Capet 987996 Rei dels Francs
Robèrt II lo Piós 9961031 Rei dels Francs
Enric Ièr 10311060 Rei dels Francs
Felip Ièr 10601108 Rei de França
Loís VI lo Gròs 11081137 Rei de França
Loís VII lo Jove 11371180 Rei de França
Felip II August 11801223 Rei de França
Loís VIII lo Leon 12231226 Rei de França
Loís IX o Sant Loís 12261270 Rei de França
Felip III l’Ardit 12701285 Rei de França
Felip IV lo Bèl 12851314 Rei de França e de Navarra
Loís X l’Utin 13141316 Rei de França e de Navarra
Joan Ièr lo Postum 13161316 Rei de França e de Navarra
Felip V lo Long 13161322 Rei de França e de Navarra
Carles IV lo Bèl 13221328 Rei de França e de Navarra
Valeses - Genealogia dels Valeses
Felip VI de Valés 13281350 Rei de França
Joan II lo Bon 13501364 Rei de França
Carles V lo Savi 13641380 Rei de França
Carles VI lo Fòl 13801422 Rei de França
Carles VII lo Victoriós o lo Ben Servit 14221461 Rei de França
Loís XI 14611483 Rei de França
Carles VIII l'Afable 14831498 Rei de França
Loís XII 14981515 Rei de França
Francés Ièr 15151547 Rei de França
Enric II 15471559 Rei de França
Francés II 15591560 Rei de França
Carles IX 15601574 Rei de França
Enric III 15741589 Rei de França
Borbons - Genealogia dels Borbons
Enric IV lo Grand o lo noste Enric 15891610 Rei de França e de Navarra
Loís XIII lo Just 16101643 Rei de França e de Navarra
Loís XIV lo Rei Solelh 16431715 Rei de França e de Navarra
Loís XV 17151774 Rei de França e de Navarra
Loís XVI 17741791
17911792
Rei de França e de Navarra
Rei dels Franceses
Primièr Empèri
Napoleon Ièr lo Grand 18041814 e 1815 Emperaire dels Franceses
Napoleon II 1815 - 1815 Emperaire dels Franceses
Borbon (seguida)
Loís XVIII 18141815 e 18151824 Rei de França
Carles X 18241830 Rei de França
Orleans
Loís-Felip Ièr 18301848 Rei dels Franceses
Segond Empèri
Napoleon III 18521870 Emperaire dels Franceses

Veire tanben[modificar | modificar la font]