Stratford-upon-Avon

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Stratford-upon-Avon, es una vila del Reialme Unit situat dins lo Warwickshire al sud de Birmingham, (Anglatèrra). Sa populacion èra de 23.676 en 2001. Son atraccion toristica màger es ligada a l'ostal de William Shakespeare e sas proprietats.

Localizacion[modificar | Modificar lo còdi]

Stratford-upon-Avon es pròche de segonda vila mai granda del Reialme Unit, Birmingham, es aisit d'i accedir amb la sortida 15 de la M40. Mejançant tren se pòt i accedir dempuèi Birmingham (Snow Hill station e Moor Street station) o dempuèi Londres, amb un servici de près de sèt trens dirèctes dempuèi l'estacion de Londres Marylebone.

Stratford es la vila de William Shakespeare e sa familha.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

A una origina anglosaxona e comencèt coma un borg, una "vila-mercat".

"Stratford-upon-Avon" Significa Stratford sul riu Avon, tanben nomenada solament Stratford. Per diferenciar de districte de la vila, s'utilizan los tèrmes upon-Avon per la vila e on-Avon pel districte.

New Place, A l'ora d'ara

Es mondialment coneguda per èsser lo luòc de naissença e mòrt de William Shakespeare. Dins la vila i a un teatre que pòrta lo nom del famós escrivan e ont se representan sas òbras, qu'es visitada pels passionats de teatre e lo toristas en general. Recep unes tres milions de visitants cada an venent del mond entièr.

Monuments e d'atraccions toristicas[modificar | Modificar lo còdi]

Dins la vila i a lo parc de l'Avon, on se situa lo "Royal Shakespeare Theatre", luòc se representa la "Royal Shakespeare Companh" (RSC). La companhiá del RSC jòga dins dos pichons teatres, un d'eles es lo "The Swan" (lo cigne) e que foguèt remodelat e renomenat teatre "Elizabethan" e l'autre se nomena lo "Black box theatre".

D'entres las atraccions toristicas mai importantas de la vila i a l'ostal natal de Shakesepare, e los ostals "Hall's Croft" (que foguè l'ostal de sa filha Susannah) e l'ostal "New Palace" que foguèt lo sieu d'el e ont visquèt los darrièrs ans fins a sa mòrt en 1616. Tanben i a la glèisa ont foguèt batejat e enterrat lo dramaturg  la "Holy Trinity Church of Starford-upon-Avon".

Près de la vila i a de diferentas proprietats associadas a Shakespeare e sa familha, "Anne Hathaway's Cottage" a Shottery, (ostal de sa femna), "Mary Arden's House", (ostal de la maire), e las bòrias e de bastits a Snitterfield, (ostal del paire).

Tanben i d'atraccions non-shakespearianas coma la bòria dels parpalhons "Butterfly Farm", los jardins de Bancroft e lo pub freqüentat pels actors, The Black Swan (Lo cigne negre), o lo The Dirty Duck (L'anet brut).

A tretze quilomètres, près de Ragley Hall, se tròba un dels ostals mai elegants d'Anglatèrra amb lo pargue d'esculturas de Jerwood.

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]