Sant Ermengol

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sant Ermengol

Sant Ermengol ( Aiguatèbia, ? - † el Pont de Bar 1025), evesque d'Urgèl (1010-1035). Foguèt nebot e successor de l'evesque Sal·la, apertenent a la familha comtala de Conflent.

Lo sieu pontificat comencèt amb la reforma de la canonica catedralícia. Aital, Ermengol la dotèt amb los quites bens situats en Valespir, Cerdanha e Aut Urgèl. En 1012 viatgèt fins a Roma per se veire amb lo Papa Beneset VIII, que li confirmèt totes los sieus bens e de limits de l'avescat, en comprenent lo pagus de la Ribagòrça. En 1017 consagrèt Borrell avesque de Ròda, lo qual li jurèt fidelitat e lo reconeguèt per superior ierarquic.

Dobtèt pas a se presentar a jutjaments publics en contra de las decisions presas per la noblesa del comtat d'Urgèl. Favorizèt de grands bastiments publics e moriguèt en quèir de las bastidas del nòu pont de el Pont de Bar Vell. La siá festivitat se celèbra lo jorn 3 de novembre.

Pendent dètz jorns del mes d'agost se fa una representacion plastica a la Seu d'Urgèl de la vida del sant, dins las [[clastras] de la Catedrala, es Lo Retaule de Sant Ermengol. La representacion se mena a tèrme dempuèi fa mai de 50 ans, per volontaris del pòble de totas las edats. Podèm trobar d'actors que l'an representada dempuèi la primièra edicion aital coma nòvas incorporacions. Es una òbra de teatre de valor istorica per la cultura catalana.