Puei d'Envialant

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lo puei d'Envialant es una cima dels monts de Cantal (Auvèrnhe-Ròse-Alps) situada prèp del vilatge de Salers. Es la cima de mai de 1 516 m500 m d'altitud plus a l'oèst non sonque del massís de Cantal mas tanben de tot lo Massís septentrional (s'òm fa excepcion de l'espatlament oèst d'aquela cima, dich La Cumina que culmina a 1 516 m).

Toponimia[modificar | Modificar lo còdi]

Lo nom en occitan d'aquela cima es siá Puei d'Envialant del costat nòrd-occitan[1], siá Puèg Vialant costat orlhagués[2].

Lo nom orlhagués poiriá venir, per atraccion del vèrbe bialar (belar), de la preséncia autres còps de tropèls de motons en estiva entorn d'aquesta cima.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Topografia[modificar | Modificar lo còdi]

Vista sus la val de la Maròna al nòrd del puei d'Envialant.

En lo limit[3] de las comunas de Sent Paul-de Salèrn e del Fau dins lo departament de Cantal, lo puei d'Envialant s'elèva a 1 592 m. Situat al nòrd-oèst del Plom del Cantal e del Puèi Marin, fa partida coma aquestes de l'estratovolcan del Cantal.[4]

Geologia[modificar | Modificar lo còdi]

Vista del puèg Violent dempuèi Salers.

Lo puei d'Envialant es lo ponch culminant d'una planesa (platèl basaltique) que s'estira en periferia nord-oèst del massís del Cantal, que data de la fin de l'istòria de l'estratovolcan, es a dire i a 3 o 4 Ma.[5]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1.  {{{títol}}}. ISBN 978-2-7005-0319-7. .
  2. Error en títol o url (en fr oc). https://www.ieo-cantal.com/ ; site officiel de l'Institut d'études occitanes du Cantal.
  3. « Carte IGN classique » sur Géoportail.
  4. Error en títol o url. geo.cybercantal.net.
  5. Error en títol o urlPierre Nehlig et Hervé Leyrit. ..

Modèl:Portail