Proton Mail

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Logo

Proton Mail (ancianament ProtonMail) es una messatjariá web chifrada creada en 2013 per Jason Stockman, Andy Ien e Wei Sun. Jason e Andy se son encontrats al CERN.

Origina[modificar | Modificar lo còdi]

Aquel servici de messatjariá se distinguís per una estimacion de cap en cap automatic, sens que l'utilizator aja besonh de qualque coneissença qu'aquel siá de las tecnicas de criptografia. Lo servici s'utiliza donc tot tanben simplament, en garantissent un plan naut nivèl de confidencialitat.

Proton Mail es gerit per Proton Tecnologias AG, societat domiciliada a Plan-las-Oatas, dins lo canton de Genèva en Soïssa. Sos servidors son situats a dos endreches en Soïssa, fòra de la juridiccion dels Estats Units e de l'Union Europèa.

Lo servici es obèrt a totes dempuèi marces de 2016. En genièr de 2017, comptava mai de dos milions d'inscriches e mai de dètz milions en decembre de 2018.

foncionament[modificar | Modificar lo còdi]

Proton Mail se distinguís de las autras messatjariás grand public per son estimacion de cap en bout, pausant sus d'estandards de criptografia esprovats e open font, empachant lo servici d'accedir a las donadas de sos utilizators.

Atal, pendent los escambis de messatges amb un destinatari egalament utilizator del servici, l'estimacion dels corrics se fa de cap ne cap, valent a dire dempuèi lo terminal de l'expeditor fins al del destinatari. Los messatges recebuts en clar pel servidor, que s'agisca de messatges a destinacion de l'utilizator dempuèi l'exterior o enviats per aqueste cap a un destinatari exterior, son chifrats abans lor enregistrament sus disque.

Lo servici es accessible dempuèi tot navigator web respectuós de las nòrmas establidas, o per una aplicacion mobila per çò que concernís las ordiphones foncionant jos Android o IOS. Dempuèi decembre de 2017, Proton Mail prepausa Proton Mail Bridge, una aplicacion permetent de conservar la securitat del servici en o rendent compatible amb de logicials de messatjariá tals coma Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook e Apple Mail

Coma dins tot servici de messatjariá, l'utilizator deure, pendent la creacion de son compte, causir un identificant e fornir un mot de passa. L'utilizacion de Secure Remote Password permet alara l'autentificacion de l'utilizator sens transmission de son mot de passa al servidor.

Fins en decembre de 2016, la creacion del compte necessitava la fornidura de dos mots de passa, lo primièr per l'autentificacion de l'utilizator èra transmés al servidor, lo segond per l'estimacion de sa messatjariá demorava confidencial, coma l'unic mot de passa de la version actuala. La version 3.6, publicada en decembre de 2016, introduch una refonda de l'autentificacion. Per de rasons de facilitat d'utilizacion Proton Mail a fach la causida de permetre l'utilizacion d'un sol mot de passa.

Aquela version introdutz egalament l'autentificacion a dos factors (autentificacion fòrta). Aquela mesura de securitat, gratuita sus la màger part de las messatjariás web, es accessible a totes los tips de comptes.

Dins de rars cases, per prevenir la creacion automatica de comptes a de fins d'espam, l'utilizator deu causir un tip de tèst de Turing per provar qu'es pas un robòt.